Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stateční Ukrajinci zastavili ruský tank vlastními těly: Zmatení okupanti se otočili a odjeli

Autor: rix - 
1. března 2022
05:00

Stovky statečných Ukrajinců v obci Koryukiva donutily ruské tanky zastavit se tím, že jim prostě zablokovaly cestu. Stateční muži pomalu kráčeli vstříc ruským tankům, zatímco ruští vojáci z nich zmateně vykukovali a nevěděli, jak mají zareagovat.

Jako jeden člověk kráčeli Ukrajinci z obce Koryukiva bok po boku, aby zamezili tomu, že by se ruské stroje dostaly do vesničky jen kousek od ukrajinsko-ruské hranice. Překvapení Rusové jako kdyby ale netušili, jak se situací naložit. Podle deníku The Sun jen zmatečně vykukovali ven z tanků.

Ukrajinské úřady uvedly, že Ukrajinci zajali už stovky okupantů. „Abych tak řekl, Rusové se tu nemají zrovna dobře,“ uvedl poslanec Sviatoslav Yurash. „Rusko nás chce zničit, ale my to nedovolíme. Narodil jsem se na nezávislé Ukrajině a zemřu na nezávislé Ukrajině,“ dodal s velkým odhodláním.

Ukrajinci se mezitím stále statečně brání ruským agresorům a drží své pozice v největších městech. Vladimir Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti kvůli údajným agresivním prohlášením členských zemí NATO. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil ve čtvrtek večer všeobecnou mobilizaci.

Starosta Kyjeva a bývalý boxer Vitalij Kličko uvedl, že ukrajinská metropole je obklíčená, evakuace je tak nemožná. Podle něj je situace komplikovaná. „Jsme na pokraji humanitární katastrofy,“ řekl Kličko. Později svá slova vzal zpět.

Video  Drama v Charkově a civilní oběti! Mírová jednání v Bratislavě?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa