Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tradiční ukrajinská kuchyně u vás doma: Recepty na boršč, vareniky, holubky i slanečkový salát

/
  • Vareniky se slaninou a cibulkou
    Aktualizováno - 7. března 2022 ● 09:57
    3. března 2022 ● 09:26

    Dobré skutky je možné dělat i dobrým jídlem! O tom je přesvědčen Miroslav Klimeš z hospůdky U staré celnice v Cínovci. Jako pomoc lidem ohroženým válkou vymyslel se svou ženou a přáteli charitativní akci tradiční ukrajinské kuchyně. 

    „Přemýšleli jsme, jak bychom i my alespoň trochu mohli pomoci lidem na Ukrajině. Oslovili jsme několik našich přátel pocházejících z Ukrajiny a přichystali jsme nabídku jídel z ukrajinské kuchyně," popsal Miroslav Klimeš.Celkový výdělek 30 800 korun šel na pomoc Ukrajině přes organizaci Člověk v tísni. O své recepty se pan Klimeš podělil, tradiční ukrajinskou kuchyni si tak můžete připravit i doma.

  • 1.

    Slanečkový salát

    Potřebujete: brambory 500 g, slanečky 150 g, kyselé okurky 6 ks, cibule 1 ks, olej 3 lžíce, pepř.

     

    Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme nadrobno nebo promačkáme kolečkem na salát. Přidáme nadrobno nakrájené slanečky. Cibuli oloupeme a nakrájíme, krátce povaříme spolu s mletým pepřem v 5 lžících vody. Nakrájíme okurky a přidáme je ke slanečkům a bramborům. Zalijeme opepřenou vodou společně s vychladlou cibulí, která se v ní vařila. Dále přidáme olej a vše důkladně promícháme. Rozhodně nesolíme.

  • 2.

    Holubky

    Potřebujete: hlávku zelí, 1kg mletého masa, rýži, sůl, pepř, mletou papriku, olej, cibuli.

     

    Postup: Hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme celou vařit do hrnce s osolenou vodou. Hlávka zelí musí být ponořená celá, aby se uvařila rovnoměrně. Vaříme tak dlouho, dokud lupeny nebudou měkké. Uvařenou hlávku zelí necháme vychladnout, rozebereme ji na jednotlivé listy a vyřízneme tvrdé hřbety. Rýži uvaříme běžným způsobem a dáme stranou. Na pánev nalijeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, mleté maso, sůl, koření a vše chvíli opékáme. Když je maso opečené, přidáme k němu uvařenou rýži, jeden rajský protlak a dobře promícháme.

     

    Na připravené zelné listy dáváme masovou směs s rýží a uděláme závitky. Závitky poskládáme do hlubšího pekáčku a zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

  • 3.

    Bitky s houbovou omáčkou

    Potřebujete: 1kg mletého masa, lesní houby, sůl, pepř, olej, hladkou mouku, cibuli, rajský protlak.

     

    Postup: Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme s hladkou moukou. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme doměkka. Ze směsi vytvoříme malé placičky, které na horkém tuku po obou stranách usmažíme. Smažené bitky vyjmeme na talíř a do šťávy po smažení vložíme nadrobno nakrájenou, cibuli, doměkka podušené houby a vmícháme rajský protlak a dusíme do změknutí. Na talíř dáme bitky a přelijeme omáčkou a podáváme s pečivem, nebo vařenými brambory.

  • 4.

    Vareniky se sýrem

    Potřebujete: Na těsto: 500 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, vodu. Na náplň: 3 velké brambory, 2 balíčky krémového sýru, lžičku sladké papriky, 3 lžíce roztaveného másla.

     

    Na přílohu: 1/2 balíčku slaniny, 1 středně velkou cibuli, 2/3 lžíce másla, zakysanou smetanu.

     

    Postup: Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte je v dostatečném množství vody se 3/4 lžíce soli. Poté je odstraňte z tepla a nechte je 5 minut vychladnout. Pak je rozmačkejte a přidejte k nim tři lžíce rozpuštěného másla. Na pánvi osmahněte na jemno nakrájenou cibuli, zasypte ji lžičkou sladké papriky, přidejte uvařené brambory a opečte. Smetanový sýr rozmíchejte v mixéru a vmíchejte do brambor.

     

    Z mouky, vejce, soli a vody vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozdělte na 4 díly a každý rozválejte na pomoučeném válu na zhruba 2 milimetry hrubý plát. Z takto připraveného těsta vykrajujte skleničkou kolečka. Naplňte je bramborovou náplní a tvarujte z nich taštičky (obdoba italských raviol).

     

    Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s 1 polévkou lžící soli. Do vroucí vody vložte vareniky a vařte, dokud se nevznesou na hladinu. Hotové vareniky vytáhněte děrovanou lžící a odložte do mísy.

     

    Vareniky podávejte s osmahnutou cibulkou a slaninou a samozřejmě kopečkem zakysané smetany.

  • 5.

    Boršč

    Potřebujete: 750 g hovězích kostí na polévku, 300 g hovězího předního masa, 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 200 g hlávkového zelí, 50 g rajského protlaku, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 červené řepy, 2 brambory, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, čerstvý kopr.

     

    Postup: Kosti na polévku i maso uvaříme v 1,5 l vody s jednou cibulí, oloupaným česnekem a trochou koření (kuličky pepře, nové koření, bobkový list). Celkem vaříme asi 2 až 3 hodiny. Hotový vývar scedíme a čisté maso obereme.

     

    Kořenovou zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak připravíme řepu a brambory. Zelí nakrouháme, česnek oloupeme. Zbylou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

     

    V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme dozlatova. Přidáme cibuli, osolíme a necháme zesklovatět. Poté zalijeme vývarem.

     

    Vmícháme rajský protlak, zelí, brambory, řepu a povaříme asi 30 minut do změknutí. Vmícháme obrané maso a podáváme s kysanou smetanou a snítkou kopru.

    Návod na boršč od rodilé Ukrajinky

    Video
    Video se připravuje ...

    Ukrajinský boršč od rodilé ukrajinky Videohub/recepty

    Fotogalerie
    12 fotografií

Dnešní horoskopy