Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Penízky na opravu školky.“ Ukrajinský velvyslanec zadržoval slzy, armádě přispěla i Emilka (4)

Aktualizováno -
2. března 2022
10:35
Autor: ČTK, trm - 
2. března 2022
09:55

Tisíce lidí ubytovávají uprchlíky před válkou, stovky jich pro ně jezdí na hranice, na pomoc Ukrajině posílají peníze lidé i firmy. Českem se šíří nebývalá vlna solidarity. Sbírku spustila i ukrajinská ambasáda, ta vybírá peníze na pořízení vojenského materiálu pro ukrajinskou armádu a domobranu. Češi už poslali na konto 316 milionů korun, řekl velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. A popsal, jak ho dojala 4letá Emilka z Prahy, která poslala peníze ze své kasičky na opravu školky.

„Chtěl bych krátce říct o tom, co se děje na Ukrajině. Pokračují velmi tvrdé boje kolem Charkova, Kyjeva a dalších měst. Chtěl bych říct, že ukrajinská armáda klade velmi tvrdý odpor, způsobuje nepříteli velmi velké ztráty. Bleskový útok se Putinovi nepodařil. A jsme si jistí, že se nám podaří ubránit naši zem před ruským agresorem. Otázkou je, za jakou cenu, cenu lidských životů,“ řekl na úvod ukrajinský velvyslanec.

„Aby obětí bylo co nejmíň, potřebujeme pomoc civilizovaného světa, NATO, Evropy, apelujeme na zřízení bezletového prostoru nad Ukrajinou. Diskutuje se o tom, a NATO říkalo, že to nyní není možné. Putinovo Rusko ostřeluje nemocnice, školy, obytné domy,“ povzdechl si Perebyjnis.

Podle velvyslance na Ukrajině probíhá opravdová genocida. „Svět může v přímém přenosu sledovat vyhlazování obyvatelstva. Proto náš prezident inicioval vytvoření protiputinovské koalice,“ řekl.

Emilka (4) z Prahy poslala peníze na opravu školky

Perebyjnis ocenil podporu, kterou Česko poskytuje, podle něj česká vláda zareagovala velmi dobře. Zmínil také konto, kam lze posílat peníze na nákup zbraní, dodal, že celý proces koordinují s českými orgány. Příspěvky lze posílat na účet 304452700/0300.

Češi na něj poslali už 316 milionů korun, z toho 184 milionů korun již bylo použito pro nákup vojenského materiálu od českých firem, který je již na cestě.

„Zbraně jsou to nejdůležitější, co potřebujeme. My máme statečné vojáky, statečnou armádu. Ale potřebujeme zbraně, kterými můžeme bránit Evropu,“ vysvětlil velvyslanec.

Popsal také příběh, který ho dojal. „My jsme dostali od 4leté Emilie z Prahy vzkaz. Posílá nám ze své kasičky penízky, asi sto korun, abychom přispěli na naši armádu. Ona samozřejmě ještě neumí psát, tak to rodiče napsali za ni, ona se jen podepsala,“ řekl velvyslanec, který u toho viditelně zadržoval slzy.

Video  Ukrajinský velvyslanec: Peníze armádě poslala i Emilka (4) z Prahy  - ČTK
Video se připravuje ...

„Posílá peníze ze své kasičky, abychom si opravili školku (… ) já se samozřejmě s Emilií a jejími rodiči setkám osobně a poděkuji jí,“ uvedl velvyslanec s tím, že to je příklad solidarity, která se Ukrajině dostává.

22:58
Dnes

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
Dnes

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa