Co se dočtete?
● Která značka je nejšťavnatější?
● Jak vypadá ovoce po rozmrazení?
● Jaký fígl výrobci rádi používají?
● A co obsah vitaminu C?
Výsledky spotřebitelského testu najdete už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz.
»Céčko« v mraženém ovoci
Ovoce jíme také kvůli obsahu vitaminu C. Ten je pro člověka velmi důležitý, v těle totiž plní mnoho významných funkcí. Je nezbytný pro správné fungování imunitního systému, pomáhá při únavě a vyčerpání a je mimo jiného podstatný pro tvorbu kolagenu a vstřebávání železa. Doporučená denní dávka vitaminu C je pro kojence a děti 40 – 50 mg. Potřeba »céčka« s věkem roste, dospělí tak mají doporučeno přijmout denně okolo 80 až 100 mg.
Kolik vitaminu C mají jednotlivé druhy ovoce?
Černý rybíz 110–300 mg/100 g
Jahody 60–70 mg/100 g
Červený rybíz 35–45 mg/100 g
Maliny 25–30 mg/100 g
Ostružiny 20–25 mg/100 g
Brusinky 10–15 mg/100 g
Borůvky 8–15 mg/100 g