Co se dočtete?

● Která značka je nejšťavnatější?

● Jak vypadá ovoce po rozmrazení?

● Jaký fígl výrobci rádi používají? 

●  A co obsah vitaminu C?

Výsledky spotřebitelského testu najdete už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz.

 

»Céčko« v mraženém ovoci

Ovoce jíme také kvůli obsahu vitaminu C. Ten je pro člověka velmi důležitý, v těle totiž plní mnoho významných funkcí. Je nezbytný pro správné fungování imunitního systému, pomáhá při únavě a vyčerpání a je mimo jiného podstatný pro tvorbu kolagenu a vstřebávání železa. Doporučená denní dávka vitaminu C je pro kojence a děti 40 – 50 mg. Potřeba »céčka« s věkem roste, dospělí tak mají doporučeno přijmout denně okolo 80 až 100 mg.

Kolik vitaminu C mají jednotlivé druhy ovoce?

Černý rybíz                     110–300 mg/100 g

Jahody                            60–70 mg/100 g

Červený rybíz                  35–45 mg/100 g

Maliny                             25–30 mg/100 g

Ostružiny                        20–25 mg/100 g

Brusinky                         10–15 mg/100 g

Borůvky                          8–15 mg/100 g

Fotogalerie
3 fotografie