Vitamin C je pro člověka velmi důležitý, v těle totiž plní mnoho důležitých funkcí.Tělo si neumí »céčko« samo vyrobit, proto jej  musíme přijímat v potravě. 

Je nezbytný pro...

... správné fungování imunitního systému

... stavbu kostí a zubů

... funkci cév

... funkci chrupavek

... pružnost pokožky

... činnost nervového systému

... ochranu buněk před oxidativním stresem a poškozením volnými radikály

... snížení únavy a vyčerpání

... zachování energetického metabolismu

... vstřebávání železa (především z rostlinných zdrojů)

Kolik denně?

Doporučená denní dávka vitaminu C se liší podle věku. Například pro kojence je to 50 mg za den, dospělí mají doporučeno víc, 80 – 100 mg »céčka« denně. U dětí je ale lepší vitamin C rozdělit do dvou až tří dávek. Tělo jej totiž dokáže lépe využít, protože »céčko« neumí ukládat do zásoby.

pro kojence: 50 mg 

pro batolata: 50 – 60 mg

pro předškolní děti: 60 – 70 mg

pro školáky: 70 – 90 mg 

pro dospělé: 80 – 100 mg

Králem je černý rybíz

Častým mýtem je, že citrusové ovoce (zejména citron) patří mezi zdroje s nejvyšším obsahem, ale není tomu tak, ačkoli chutná kysele. Bohatým zdrojem »céčka« je černý rybíz. Sto gramů tohoto ovoce obsahuje 110 – 300 mg vitaminu C. Takže dospělému stačí pořádná hrst černého rybízu, aby pokryl denní dávku. No, je to prostě černý král!

Kde ho je také hromada?

Pokud si chcete dopřát hromadu přírodního céčka, měli byste si, vedle zmiňovaného rybízu, najít favorita mezi těmito potravinami.

Zdrojem zdraví jsou šípky, acerola (tropická třešeň), papriky, nať petržele, pažitka, růžičková kapusta.

Teplo mu škodí

Obsah vitaminu C se v potravinách snižuje vařením, ohříváním nebo sušením. Nejšetrnějším způsobem tepelné úpravy je příprava na páře. Naopak mražení potravin (zejména ovoce) podíl »céčka« rozhodně nemění.

Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou?

Video
Video se připravuje ...

Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou Videohub