Pondělí 17. května 2021
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Oblačno, déšť 15°C

Medvědí česnek je levný: Zkuste polévku, makaróny s pestem a chléb!

/
  • Oproti kuchyňskému česneku je ten medvědí jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější.
    13. dubna 2021 ● 08:49

    Oproti kuchyňskému česneku je jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Ale pozor! Ke konci května již začíná medvědí česnek kvést a jeho životadárná síla se pomalu vytrácí. Tak rychle pro něj a pak rovnou do kuchyně připravit si lahodné a zdravé pokrmy.

  • 1.

    PŘÍRODNÍ LÉK

    Dezinfikuje trávicí trakt, snižuje krevní tlak, povzbuzuje činnost srdečního svalu, utišuje revmatické bolesti. Pomáhá také při bolestech břicha, nadýmání a při plicních a průduškových zánětech. Snižuje cholesterol a působí žlučopudně.

     

    Je skvělým pomocníkem při čištění ledvin a močového měchýře. Známé jsou též jeho baktericidní účinky proti plísním a mykóze. Má protinikotinové účinky a je vhodný jako preventivní prostředek u náruživých kuřáků.

    Pozor na záměnu

     

    Při sběru medvědího česneku si dávejme pozor, často se totiž uvádí jeho snadná záměna s jedovatou konvalinkou. Spolehlivě jej ale poznáme, pakliže list zlehka promneme mezi prsty – přesvědčí nás jemná česneková vůně.

  • 2.

    Makarony

    SUROVINY • 500 g makaronů • sůl

     

    Na pesto: • 50 g blanšírovaných a nasucho opražených lískových oříšků • 50 g parmezánu + k podávání • velký svazek medvědího česneku • kůra z jednoho citronu + pár kapek šťávy • 100 ml panenského olivového oleje • sůl, pepř.

     

    Postup: • Oříšky a parmezán dáme do mixéru a krátce promixujeme. Přidáme omytý a nakrájený medvědí česnek, citronovou kůru, pár kapek šťávy z citronu a olivový olej. Osolíme, opepříme a mixujeme, dokud nebudeme mít husté pesto. • Makarony dáme vařit do vroucí osolené vody. Poté slijeme a promícháme s pestem.

     

    • Podáváme posypané parmezánem. • Pokud nám zbude nějaké pesto, dáme ho do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.

  • 3.

    Polévka

    SUROVINY • 300 g medvědího česneku • 1 šalotka • 2 – 3 menší brambory • 1 litr zeleninového vývaru • 100 ml smetany ke šlehání • máslo • sůl, pepř • muškátový oříšek • chléb na krutony • parmezán.

     

    POSTUP • Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, šalotku a medvědí česnek nadrobno, zeleninový vývar ohřejeme. • Na másle necháme zpěnit šalotku, přidáme brambory a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, mírně osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor, asi 20 minut. • Na úplný konec přidáme medvědí česnek a pouze minutu povaříme, abychom neztratili léčivé a detoxikační látky.

     

    • Polévku rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. Už jen krátce prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

     

    • Chléb nakrájíme na malé kostičky a na troše másla osmahneme na pánvi dokřupava. Polévku podáváme s krutonky a posypanou trochou parmazánu.

  • 4.

    Chléb

    SUROVINY • 2 hrnky hladké mouky • hrnek celozrnné mouky • hrnek vlažné vody • 3 lžičky cukru • ½ lžičky soli • 3 lžíce rozpuštěného másla • sáček sušeného droždí • svazek medvědího česneku • 100 g tvrdého kozího sýru • máslo na vymazání formy.

     

    POSTUP • V míse promícháme obě mouky spolu s droždím, cukrem, solí, máslem a vlažnou vodou v hladké a jen mírně lepivé těsto, které necháme cca 1,5 hodiny vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. • Po vykynutí těsto vyválíme na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, z nějž kratší strana by měla mít dvojnásobnou šířku, než je klasická forma na chlebíček.

    Na těsto rozložíme nadrobno nasekaný medvědí česnek a rozdrobený nebo nastrouhaný kozí sýr. • Těsto podélně rozdělíme na dva dlouhé obdélníky a pak příčně na stejně velké čtverce. Formu na chlebíček vymažeme máslem a čtverce těsta naskládáme nastojato vedle sebe, až bude forma zaplněná. To pak umožní z hotového chleba odlupovat jednotlivé vrstvy.

     

    • Chleba pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 – 45 minut dozlatova. • Chléb lze samozřejmě upéct i klasicky jako bochník.

     

    Zkuste také: Veganská holandská omáčka z avokáda a medvědího česneku

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy