Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záchranáři z Rudné už jsou na Ukrajině: Cesta trvala 30 hodin, teď vyškolují místní

Aktualizováno -
3. března 2022
09:16
Autor: VaB, dm - 
28. února 2022
16:01

Ukrajinské ministerstvo požádalo o pomoc záchranáře z Davepa, ti bez váhání sbalili za tři dny více než tunu zdravotnického materiálu, tři auta a v pondělí vyrazili vstříc válkou zmítané Ukrajině. Pomáhat plánují sedm dní, mají s sebou i specialisty na urgentní medicínu. Jako humanitární pomocníci nemají nárok na ochranu, vzali si s sebou ale neprůstřelné vesty a helmy. Po dlouhé cestě se na Ukrajině dali hned do práce a pomáhaji vyškolit tamní obyvatelstvo. 

Ukrajina už několik dní statečně bojuje s Ruskem, které ji okupuje. Ostřelování civilních objektů s sebou bohužel nese zranění nevinných lidí, ty je pak potřeba ošetřit. Ukrajinské ministerstvo se proto v pátek ráno obrátilo na české zdravotníky z Davepa Medical od Rudné u Prahy.

„Od ukrajinského ministerstva zdravotnictví jsme obdrželi dopis s žádostí o pomoc se zajišťováním akutní zdravotnické péče. Jsme i v úzkém kontaktu s ambasádou. Proukrajinská nálada je tady velká, všichni si uvědomujeme, jak je to od nás blízko,“ vypráví pro Blesk David Veselý, majitel Medical servis Davepo.

Proto jako zdravotnické zařízení neměli problém s tím vyrazit na Ukrajinu pomáhat. „Disponujeme speciální technikou, kterou jsme se na Ukrajinu rozhodli vyslat společně ještě se sedmi zdravotníky, kteří tam budou sedm dní pomáhat,“ popisuje Veselý.

Vzali si s sebou i speciální modul pro mimořádné události. „Je v něm hlavně zdravotnický materiál, dá se použít i jako taková malá polní nemocnice, je v tom ošetřovna, kde umíme ošetřit i dva pacienty zároveň a jedno lůžko máme plně ventilované a monitorované,“ doplňuje s tím, že modul funguje i jako zázemí pro záchranáře, kde si mohou i odpočinout.

Ochranu si vzali vlastní

Jelikož se na Ukrajině válčí, může nebezpečí hrozit i zdravotníkům. „Všichni máme balistickou ochranu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o humanitární pomoc a zajištění zdravotní péče, tak ta vojenská ochrana tam být nemůže,“ vysvětluje. S sebou si vzali neprůstřelné vesty a helmy. 

Ministerstvo poslalo i požadavky na to, jaký zdravotnický materiál potřebují. „Vezeme ve třech autech asi tunu materiálu, bude to všechno použito, zbytek pak necháme na místě,“ doplňuje s tím, že se vše podařilo připravit za tři dny, včetně sestavení posádek a připravení aut.

Pře počátkem cesty nebylo jasné, kam přímo dorazí. „Ani my sami nevíme, kam dojedeme. Může se to cestou změnit. Není to nic super tajného,“ řekl před cestou David Veselý.   

Posádka sedmi zdravotníků je složená i ze specialistů na urgentní medicínu. „Jsou tady lidi, kteří mají zkušenosti z válečných konfliktů, kde sloužili jako zdravotníci při různých misí,“ popisuje.

Jelikož jde o soukromý subjekt, dokážou reagovat poměrně dost rychle. Například když na Moravě řádilo tornádo, tři a půl hodiny nato byli schopni pomáhat zraněným, a to po dobu deseti dní. „Naše nevýhoda je ale v tom, že to nedokážeme dělat dlouhodobě, nejsme ani státní složka, abychom mohli na místě působit měsíc,“ zakončuje s tím, že po sedmi dnech se budou vracet. „Pokud budeme potřebovat, tak pojedeme pomoci,“ dodal s tím, že strach ze situace nemá, ale má k ní ale velký respekt. Před odjezdem se na základně loučili se svými milovanými. 

Po náročné cestě hned do práce

Záchranáři na místo určení dorazili ve středu po třiceti hodinách jízdy. „Zástupci místní samosprávy uvítali, že jsou mezi záchranáři i instruktoři TCCC a požádali záchranáře o školení laické veřejnosti. Právě vyškolení v poskytování taktické první pomoci může zabránit možným ztrátám na životech," popisuje David Veselý. 

Už během prvních dvou hodin se jim podařilo v improvizovaných podmínkách vyškolit dvacet lidí. „Ve spolupráci s místní univerzitou se v následujících hodinách uskuteční speciální kurzy pro mediky, kteří poskytují první pomoc přímo na frontové linii. To vše za pomoci tlumočníků z angličtiny do ukrajinštiny," doplňuje. 

Záměrně nechtějí říkat, kde přesně se nachází, jde ale o střední část Ukrajiny. „I přesto, že na místě vládnou náročné pracovní podmínky a situace se rychle mění, je celý tým v pořádku a v dobré náladě," dodává Veselý. 

Další už vyrazili

Na Ukrajinu vyrazili i dva záchranáři zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. „Víc než poděkovat si zaslouží naši kolegové Jiří Pivoňka a Miroslav Šalda. Ve spolupráci s charitou v Kostelci nad Černými Lesy bez zaváhání po vlastní ose vyrazili na hranice pro občany Ukrajiny,“ informovali záchranáři na twitteru

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa