Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rubl má nejhorší výsledky v historii. Na sankce reagují i ratingové agentury

Aktualizováno -
3. března 2022
14:31
Autor: ČTK, psp - 
28. února 2022
06:48

Ruský rubl klesl po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku téměř o 30 procent a je na novém historickém minimu vůči americkému dolaru. Centrální banka víc než zdvojnásobila úrokovou sazbu: na 20 %. Ratingové agentury pak snížili hodnocení Ruska do neinvestiční kategorie. Západní sankce podle prohlášení společností zpochybňují jeho schopnost splácet dluh a oslabují ekonomiku.

Aktuální kurz rublu k dolaru

Dolar se v pondělí prodával až za 119 rublů, zatímco v pátek kurz obchodování oficiálně končil na hodnotě kolem 83 rublů za dolar, uvedl server BBC.

Sankce západních zemí proti Rusku přijaté kvůli jeho útoku na Ukrajinu zahrnují odpojení vybraných ruských bank od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Podle BBC Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat bankovní karty nebo že bude stanoven limit na množství hotovosti, kterou si budou moci vybrat.

19:17
26. 4. 2024

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
26. 4. 2024

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

18:48
26. 4. 2024

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

Kompletní online

Snížení ratingu Ruska

Po sankcích pak přišla ve čtvrtek pro ekonomiku Ruska. Ratingové agentury zemi snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti o celých šest stupňů.

Ruské finanční trhy se ocitly v chaosu kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za invazi na Ukrajinu, která je největším útokem na evropský stát od druhé světové války. Invaze vyvolala řadu ratingových změn a varování před hrozivým dopadem na ruskou ekonomiku. Minulý týden snížila rating Ruska do neinvestiční kategorie agentura S&P.

Poskytovatelé indexů FTSE Russell a MSCI ve středu oznámili, že vyřadí ruské akcie ze svých indexů. Přední představitel MSCI na počátku týdne označil ruský akciový trh za "neinvestovatelný".

Fitch snížil rating Ruska na známku B, vysoce spekulativní, z dosavadní BB. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že se může dále zhoršit. Moody's, který minulý týden varoval před možností zhoršení ratingu, snížil známku na B3, rovněž vysoce spekulativní, z Baa3.

Fitch také upozornil, že k takto rozsáhlému snížení ratingu, tedy o šest stupňů, u státního subjektu přistoupil naposledy v roce 1997, a to u Jižní Koreje.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

Reakce na sankce

Ruská centrální banka v pondělí ohlásila razantní zvýšení úrokových sazeb. Tu hlavní z dosavadních 9,5 % zvedla na 20 %. Reaguje tak na riziko devalvace rublu a vyšší inflaci. Chce zabránilt situaci, že se střadatelé hromadně vrhnou na banky, aby si vybrali peníze, což je nebezpečné pro celý systém. Zvýšení sazeb činí úspory v rublech trošku přitažlivějšími a celkově ochlazuje trh, vysvětluje BBC. 

Banka spolu s ministerstvem financí rovněž nařizují firmám, aby prodaly 80 procent svých příjmů v cizích měnách, tedy nakupovaly rubly, napsala agentura RIA Novosti. Při nynějších cenách ropy (zatím není důvod si myslet, že ze současných výšek klesnou - spíše stoupnou) budou prodávat okolo 55-60 miliard dolarů měsíčně. Samozřejmě nevíme, kolik deviz prodala centrální banka na podporu rublu, ale nejspíše jsou tyto hodnoty porovnatelné. Ke stabilizaci trhu v nejbližších týdnech by to mělo stačit, soudí ředitel pro investice společnosti Loko-Invest Dmitrij Polevoj.

Rusko má podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova plán, jak na sankce reagovat, a teď na něm pracuje. Vladimir Putin se dnes postupně setká s několika klíčovými představiteli, aby s nimi probral další kroky, v plánu jsou i schůzky s ministrem financí a s guvernérkou centrální banky. 

Centrální banka také nařídila dnes neotevírat akciovou burzu, obchodovat se nebude ani na trhu s finančními deriváty. Chce tak zabránilt dalším škodám po zavedení tvrdých západních sankcí.

„Pondělí, jak už bylo jasné o víkendu, se pro ruský finanční systém stalo opravdu černým dnem,“ napsala ruská redakce BBC a připomněla, že v bankovních aplikacích se od neděle nabízí nákup deviz podle astronomického kurzu: za euro teď chtějí 150 rublů, za dolar 140.

Video  Generál Pavel pro Blesk o invazi na Ukrajinu: Západ selhal, Putin se sarkasticky směje.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa