Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Moudrý bratr.“ Slovenského kardinála Tomka (†98) oplakává papež František i Čaputová 

Autor: ČTK, tim - 
9. srpna 2022
17:25

V pondělí ve věku 98 let v Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko, informovala tisková kancelář Konference biskupů Slovenska. Papež František v kondolenčním vzkazu označil slovenského hodnostáře za „oceňovaného a moudrého bratra“, který měl hlubokou víru a prozíravý pohled. Tomko byl posledním slovenským kardinálem a také nejstarším členem kolegia kardinálů, uvedl Vatikán.

Podle vatikánských médií slovenský kardinál zemřel ve svém římském bytě. Na konci června byl hospitalizován v římské nemocnici Gemelli kvůli poranění krční páteře. Z nemocnice byl propuštěn do domácího léčení v sobotu.

„Vzpomínám s vděčností na jeho dlouhé a plodné působení při Svatém stolci, jako činorodý a opatrný spolupracovník mých předchůdců,“ napsal v kondolenčním vzkazu papež František.

V roce 1985 tehdejší papež Jan Pavel II. jmenoval Tomka prefektem kongregace pro evangelizaci národů a následně i kardinálem. Funkci prefekta zastával Tomko do roku 2001. Podle Konfederace biskupů se například zasloužil o zakládání misijních řádů v Asii, Africe a Oceánii, kde byla postavena řada kostelů, ale také o dialog s dalšími křesťanskými konfesemi. Před 20 lety dostal Tomko od tehdejšího slovenského prezidenta Rudolfa Schustera vysoké státní vyznamenání.

Čaputová: Vždy pamatoval na Slovensko

Ke kondolujícím se přidala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Odchodem kardinála Jozefa Tomka ztrácíme člověka, který vždy pamatoval na Slovensko a jeho zájmy, který pomohl množství lidí utíkajících před komunistickým režimem, a který nám do posledních chvil svého naplněného života dodával optimismus a naději, že všechny krize zvládneme,“ napsala slovenská prezidentka. 

„Osobně jsme se setkali v prosince 2020 při mé návštěvě Vatikánu. Navzdory vysokému věku působil povzbudivě a odhodlaně,“ dodala.

Kdo byl kandinál Tomko

Rodák z východního Slovenska Tomko působil ve Vatikánu od roku 1945, kam tehdy odjel na studia a kde byl v roce 1949 vysvěcen za kněze. Po nástupu komunistického režimu v tehdejším Československu se nemohl vrátit do vlasti, na Slovensko opět zavítal až v roce 1989. Pohřben bude v Katedrále svaté Alžběty v Košicích. Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek v 11:00 ve svatopetrském chrámu.

Po Tomkově smrti má sbor kardinálů 206 členů, z nichž 116 má v současnosti právo volit papeže. Toto právo mají kardinálové, kterým den před začátkem sedisvakance, která vzniká úmrtím či abdikací papeže, nebylo ještě 80 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi