Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Macronovi u voleb rozdávali úsměvy, výsledek ale bude velmi těsný! Vyhrát může i Mélenchonova unie

Aktualizováno -
12. června 2022
21:00
Autor: ČTK, simao - 
12. června 2022
08:14

První kolo francouzských parlamentních voleb skončilo podle průzkumů francouzských médií velmi těsným výsledkem. Koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona a levicová formace Nová lidová, socialistická a ekologická unie (NUPES) Jeana-Luka Mélenchona získaly podle odhadů shodně mezi 25 a 26 procenty hlasů. Macronova centristická aliance má šanci zůstat po druhém kole příští neděli největší parlamentní silou. Podle agentury DPA pravděpodobně získá v Národním shromáždění dokonce většinu, podle agentury AFP to ale tak jisté není. Rozhodující bude výsledek druhého kola voleb, které se bude konat za týden.

Tři favorité voleb

  • Prezidentská centristická koalice Spolu.
  • Nová lidová, socialistická a ekologická unie (NUPES), kterou vede krajně levicový politický veterán Jean-Luc Mélenchon
  • krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové.

Podle průzkumů zveřejněných francouzskými médii má Macronova formace Spolu šanci získat největší počet křesel v Národním shromáždění. Spodní hranice odhadů ale uvádí zisk pod parlamentní většinou 289 mandátů.

Sondáž agentury Ipsos - Sopra Steria přisuzuje Spolu 255 až 295 křesel, průzkum společnosti Elabe 270 až 310 křesel.

NUPES v počtu křesel zaostává. Podle Ipsos - Sopra Steria má šanci získat 150 až 190 křesel, společnost Elabe ji přisuzuje 170 až 220 křesel.

Bude i druhé kolo

Rozdíl mezi procentním ziskem a konečným ziskem mandátů je způsoben složitým systémem francouzských parlamentních voleb, které jsou dvoukolové.

Druhé kolo se uskuteční v obvodech, kde žádný kandidát nezíská 50 procent odevzdaných hlasů a současně 25 procent hlasů všech registrovaných voličů. Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšší podporou či kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů všech voličů.

Mélenchon: Prezidentská strana byla poražena

Mélenchon uvedl, že "prezidentská strana byla poražena". Vyzval voliče, aby levicovou koalici znovu podpořili v druhém kole a odmítli záměry prezidentského tábora.

Třetí nejsilnější silou je pravicová koalice Republikánů a centristických stran, kterým průzkumy přisuzují 50 až 80 křesel. V preferencích je ale třetí Národní sdružení (RN) Marine Le Penové s 19 procenty hlasů.

Francie má prezidentský systém a hlavě státu tedy náleží v určování politické agendy hlavní slovo. Pokud by prezident ale měl premiéra z řad politických oponentů, dostala by v rámci takzvané kohabitace funkce předsedy vlády větší váhu.

Nízká volební účast

Zhruba polovina voličů k volbám nepřišla a účast bude zřejmě nejnižší za posledních 20 let.

Do 17:00 přišlo podle ministerstva vnitra volit 39,42 procenta oprávněných voličů. To je méně než v roce 2017 (40,75 procent) i v roce 2012 (48,31 procent). Účast v parlamentních volbách ale klesá soustavně od roku 2002, kdy v 17:00 odvolilo 50,51 procenta voličů.

Podle politologů zájem o parlamentní volby upadá, protože mnoho voličů má dojem, že o směřování země se rozhodlo již při prezidentských volbách, které se konaly v dubnu.

Macron volil s Brigitte po boku

Prezident Macron přišel volit se svou manželkou Brigitte v severofrancouzském přímořském letovisku Le Touquet. Le Penová volila ve své baště Hénin-Beaumont na severu Francie, Mélenchon v Marseille na jihu.

Řada Macronových ministrů se ve volbách uchází o mandát v Národním shromáždění a podle agentury Reuters by ho přinejmenším někteří nemuseli získat. Zvlášť obtížný bude mít podle médií souboj ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune, který je Macronovým blízkým spolupracovníkem a o mandát se uchází v obvodu na východě Paříže, která se v prezidentských volbách v dubnu přiklonila k levici.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

smradlavamakrela ( 12. června 2022 21:24 )

Poslední dobou jsou všechny volby těsné.
Připadá mi to oblbovák na lidí a volby jsou už předem dohodnuty a vsechno je jen habaďůra.

Zobrazit celou diskusi