Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novináři jsou ovce a spolky vymývají dětem mozky, tvrdí Macronův sok. Prezident se chlubil novou vizí

Autor: ČTK - 
11. ledna 2022
18:26

Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden představil svou vizi zlepšení bezpečnosti v zemi, kterého chce dosáhnout mimo jiné posílením policejních sborů. Projev přednesl v jihofrancouzském městě Nice, ve kterém na státní svátek v roce 2016 islamista najel do davu a zabil 86 lidí. Macron sice ještě oficiálně neoznámil, že bude usilovat o druhý mandát v čele země, jeho projev byl ale podle francouzských médií jasnou součástí předvolební kampaně. První kolo prezidentských voleb bude 10. dubna. To jeho ultrapravicový sok Éric Zemmour slovně zaútočil na školní spolky, které bojují proti rasismu či homofobii, a prohlásil, že dětem vymývají mozky. Podle agentury Reuters také vyzval k návratu ke konzervativnějšímu vzdělávacímu systému. 

Macron představil svou vizi nového bezpečnostního zákona (Lopmi), který chce poslancům předložit v březnu a který by měl být případně schválen po prezidentských volbách. Macron navrhuje ztrojnásobit pokutu za obtěžování na ulici na 300 eur (7300 korun) a nově jej hodnotit jako trestný čin. Návrh zákona počítá také s navýšením rozpočtu na bezpečnost o 15 miliard eur během pěti let. Rozdíl mezi letoškem a rokem 2027 by tak představoval nárůst o 25 procent, píše Le Figaro.

Macron odsoudil napadení poslance

Macron také odsoudil nedělní napadení poslance Stéphana Claireauxe v zámořském území Saint-Pierre a Miquelon. Politika před jeho domem napadli odpůrci covidového pasu, který má být v oblasti zaveden v příštích dnech. Macron útok označil podle AFP za nepřijatelný.

Druhým velkým oznámením v Nice byl záměr „zdvojnásobit počet policistů v prostředcích veřejné dopravy v době, kdy dochází k největšímu počtu napadení“. Do pěti let chce Macron zdvojnásobil také počet vyšetřovatelů, kteří se zabývají násilím v rodinách. Nově by jich měly být 4000.

„Mezi oběťmi loupežných přepadení – ať už za použití násilí, či nikoliv – a mezi oběťmi sexuálního násilí ve veřejné dopravě představují ženy 56 procent, respektive 95 procent, ačkoliv tvoří 52 procent populace,“ uvedl v projevu Macron.

Zátěž soudního systému chce Macron snížit zavedením pokut s jednotnou sazbou pro přestupky, které jsou v současnosti trestané méně než ročním vězením. Pokuty předem dané tarifem by bylo snazší udělovat a soudci by měli více času pro řešení závažnějších případů, píše list Le Monde. Tento druh pokut Francie používá například pro boj s uživateli drog.

Agentura AP přisuzuje význam i volbě místa, kde Macron přednesl svůj projev. S představiteli měst a bezpečnostních složek se setkal v bývalé nemocnici svatého Rocha v centru Nice, která se má v budoucnu stát policejním komplexem budov pro 2000 státních a městských zaměstnanců. Společně zde mají pracovat na nejnovějších technologiích včetně sledovacích zařízení ve městech. Práce na přestavbě mají začít příští rok, hotový by měl být komplex v roce 2025.

Kandidát na prezidenta: Školní spolky dětem vymývají mozky

„Za posledních 40 let byly naše děti indoktrinovány,“ řekl novinářům Zemmour, který byl dvakrát odsouzený za podněcování k rasové nenávisti. „Školy nemohou být místem, kde LGBT a protirasistické ideologie vymývají mozky našich dětí,“ dodal. LGBT je zkratka používaná pro komunitu gayů, leseb, bisexuálů, transgenderových osob i dalších sexuálních menšin.

Zemmour soupeří v dubnových prezidentských volbách se zavedenější krajně pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou a konzervativní političkou Valérií Pécresseovou, které chtějí vyzvat prezidenta Macrona. V současné době je podle průzkumů Zemmour na čtvrtém místě.

Novinář a politický komentátor, který se na politické scéně plně objevil v létě, ve své kampani vsází na nostalgii po idealizované minulosti. To znovu zdůraznil, když představil svůj plán vzdělávání.

V programu má i změny ve školství

Zemmour by znovu zavedl udělování diplomu na konci základní školy, který byl před více než 50 lety z velké části zrušen, protože děti se stále častěji dostávaly na střední školy. Z osnov základních škol by vypustil hodiny cizích jazyků, aby se děti mohly soustředit na francouzštinu a matematiku. Na středních školách by podpořil studium řečtiny a latiny. Rodičům neukázněných dětí by pozastavil školní dávky.

Podle agentury AFP Zemmour rovněž silně kritizoval novináře. „Lidé mají právo být na vás naštvaní,“ uvedl a dodal, že žurnalisté jsou „ovce“. „Rok 2022 bude rokem znovuzrození francouzské žurnalistiky, té skutečné, velké, která zemřela udušená pod olověnou dekou politické korektnosti,“ řekl Zemmour.

Třiašedesátiletý Zemmour loni ohlásil vznik nové politické strany Znovudobytí (Reconquête). Je známý svými kontroverzními výroky, které se týkají žen, islámu, menšin či imigrantů. Popularitu si vybudoval v televizních vystoupeních, kde léta prezentoval své radikální názory. Silně konzervativní kandidát, který je například proti sňatkům homosexuálů, prohlásil, že cílem jeho prezidentské kandidatury je „zachránit Francii před dekadencí“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi