Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další tvrdý trest pro svrženou barmskou vůdkyni: Su Ťij dostala čtyři roky natvrdo za vysílačky

Autor: ČTK - 
10. ledna 2022
06:58

 Barmský soud uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření. S odvoláním na zdroje blízké případu o tom informovaly světové tiskové agentury.

Nositelka Nobelovy ceny za mír čelí řadě obvinění, loni v prosinci už byla odsouzena ke čtyřem letům za mřížemi mimo jiné za podněcování násilí. Šéf vojenské vlády Min Aun Hlain následně političku částečně omilostnil a výši trestu jí snížil na dva roky. Právníci političky veškerá obvinění odmítají s tím, že jsou politicky motivovaná.

Dnešní verdikt se týkal zejména nelegálního dovozu vysílaček, které bezpečnostní složky podle prokuratury nalezly v domě Su Ťij při jejím zatčení, napsala agentura AFP.

Národní liga pro demokracii (NLD) 76leté Su Ťij vyhrála s převahou volby v listopadu 2020. V únoru 2021 pak těsně předtím, než mohla její vláda zahájit druhý pětiletý mandát, následoval vojenský puč. Vedení armády odůvodnilo převrat tím, že volby byly zmanipulované; to ale nezávislí volební pozorovatelé nepotvrdili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lomikel ( 10. ledna 2022 10:29 )

holt smůla.
Pokus o barevnou revoluci v Barmě nevyšel...
Snad jindy, jinde s jiným vůdcem/vůdkyní...

Tara-Tara ( 10. ledna 2022 09:44 )

baba jedna...copak by tomu asi říkal Havel, který se jí tak zastával....

fotrpjotr ( 10. ledna 2022 08:28 )

Aspoň nebude škodit.

Zobrazit celou diskusi