Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Budovu parlamentu zapálil žhář. Hasiči uchránili před plameny vzácné obrazy i knihy

Autor: ČTK, sova - 
3. ledna 2022
10:19

Po více než 24 hodinách se hasičům v Kapském Městě podařilo dostat pod kontrolu požár, který vypukl v sídle jihoafrického parlamentu. Plameny zcela zničily tamní zasedací sál. S odvoláním na záchranné složky o tom informovala agentura AFP.

„Požár jsme přes noc dostali pod kontrolu, postupně jsme snížili počet jednotek na místě,“ uvedl v pondělí ráno mluvčí hasičů Kapského Města Jermaine Carelse.

U parlamentu zůstaly dvě desítky hasičů, kteří dohašují oheň v nejstarší části budovy, kde je mimo jiné uchováváno na 4000 výtvarných děl a dalších cenných předmětů. Některé z nich pocházejí až ze 17. století. Knihovna parlamentu s cennými svazky byla podle všeho před plameny uchráněna, píše AFP.

Budovu nebude možné používat měsíce

Zatímco jihoafrická vláda sídlí v hlavním městě Pretorii, parlament úřaduje v Kapském Městě. Dvoukomorový parlament tvoří Národní shromáždění a horní komora zvaná Národní rada provincií. Komplex jeho budov se skládá ze tří částí, z nichž nejstarší pochází z roku 1884 a kde v neděli brzy ráno vypukl požár. Národní shromáždění sídlí v novějších částech postavených ve 20. století.

Celkové škody zatím nebyly vyčísleny, místo zasedání Národního shromáždění bylo ale při požáru zcela zničeno. „Většina škod vznikla pravděpodobně v této budově, kterou nebude možné několik měsíců používat,“ uvedl Carelse.

Zadržen byl 49letý muž

Podle prvních závěrů vyšetřovatelů se oheň rozhořel na dvou místech. Plameny měl uhasit automatický systém, který však nefungoval kvůli uzávěře vody. Místo v neděli navštívil jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa a oznámil, že v souvislosti s vyšetřováním byl zatčen 49letý muž. Obviněn je z vloupání a žhářství, před spravedlnost předstoupí v úterý.

Nedělní požár je už druhým v jihoafrickém parlamentu za necelý rok. Loni v březnu způsobila oheň závada na elektroinstalaci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi