Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omikron u nich byl dřív, než tušili? Nizozemci připustili dřívější nález nové mutace

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2021
12:44

Varianta koronaviru omikron se v Nizozemsku objevila o týden dříve, než se dosud předpokládalo. Nepřivezli ji až cestující z Jihoafrické republiky, oznámil dnes nizozemský zdravotní úřad RIVM. Zdravotníci vzorky odebrali 19. a 23. listopadu, kvůli abnormalitám na takzvaném spike proteinu je laboratoř v pondělí předala RIVM. Ten dnes potvrdil, že se jedná o variantu omikron, o které se dosud předpokládalo, že se do Nizozemska dostala právě z JAR.

„Zatím není jasné, zda dotčení lidé navštívili jižní Afriku. Zdravotníci tyto osoby informovali, pátrají po jejich kontaktech a možném zdroji nákazy,“ uvedl RIVM v tiskové zprávě.

V pátek přiletělo na letiště Schiphol 624 cestujících z Johannesburgu a Kapského města. Celkem 61 z nich mělo pozitivní test na koronavirus, varianta omikron se prokázala u 14 z nich. Dnes zveřejněná zpráva RIVM ale dokládá, že omikron se v Nizozemsku vyskytl ještě o týden dříve, než se dosud zdravotníci domnívali.

Nová varianta koronaviru omikron, která byla identifikována v Jihoafrické republice, vykazuje mnoho mutací, jež podle vědců mohou mít za následek snadnější přenos infekce. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že se omikron pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko.

Nizozemské úřady se snaží kontaktovat dalších 5000 lidí, kteří přicestovali z JAR a dalších zemí jižní Afriky, kde se omikron rychle šíří, aby je mohly otestovat.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa