Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Přes 50 mrtvých demonstrantů proti vojenskému převratu. Premiér v Súdánu rezignoval

Aktualizováno -
2. ledna 2022
22:25
Autor: ČTK - 
2. ledna 2022
17:42

Tisíce lidí v Súdánu v neděli opět protestovaly v Chartúmu proti vojenské vládě, při zásahu armády proti nim zemřeli dva demonstranti. Ze soboty jsou hlášená minimálně čtyři další úmrtí. Policie přitom údajně blokovala přijíždějící sanitky. Celkově již o život přišlo přinejmenším 54 lidí.

Bezpečnostní složky v súdánském městě Omdurmán, které sousedí s metropolí Chartúm, zastřelily v sobotu čtyři účastníky protestů proti vojenské vládě. S odvoláním na sdružení súdánských lékařů o tom informovala agentura AFP. Súdánská policie už předtím k rozehnání demonstrace použila slzný plyn.

Podle agentury Reuters šlo o 11. velký protest od říjnového převratu, jímž vojáci svrhli civilní vládu. Počet obětí demonstrací se s dvěmi nedělními vyšplhal už na 54.

I v neděli bezpečnostní složky proti demonstrantům použily slzný plyn i střelbu. Dnes také rezignoval premiér Abdalláh Hamduk, který vyzval k novému jednání o přechodu země k demokracii.

Bližší okolnosti sobotních úmrtí čtveřice demonstrantů zatím agentury neuvedly. Sdružení lékařů bez dalších podrobností na sociálních sítích napsalo, že na místě byly i desítky zraněných. Policie podle nich bránila sanitkám v přístupu k nim.

Tisíce lidí se sešly severně od Chartúmu a vydaly se k mostu vedoucímu přes Nil do hlavního města navzdory tomu, že se mosty přes řeku se snaží blokovat armáda, která také rozmístila zátarasy po celém Chartúmu. Navíc byl - stejně jako při předešlých demonstracích - přerušen internet a telefonní signál. Nad hlavní chartúmské ulice byly umístěny kamery.

Tisíce lidí, kteří požadují návrat civilní vlády, v ulicích volaly „Ne vojenské moci“ nebo „Vojáci do kasáren!“. Protesty se o víkendu uskutečnily také ve městech Kasala nebo Búr Súdán a Madani.

Armáda v říjnu zatkla většinu ministrů včetně premiéra Abdalláha Hamduka. S ním se pak v listopadu dohodla, že se do úřadu vrátí. Vojsko si ale ponechalo svůj podíl na vládnutí, což se lidem nelíbí a požadují čistě civilní vládu. Súdán měl dočasnou vládu od svržení bývalého prezidenta Umara Bašíra v roce 2019. O moc se dělili civilisté s armádou, která měla letos na podzim moc předat civilistům. Místo toho však provedla převrat.

Hamduk byl premiérem od srpna 2019, kdy vedl právě přechodnou vládu po svržení prezidenta Bašíra. Armáda při převratu zatkla většinu ministrů, včetně Hamduka. S ním se pak v listopadu dohodla, že se do úřadu vrátí. Armáda má ale stále velký podíl na vedení země a lidé proto demonstrují za čistě civilní vládu. Hamduk rezignai oznámil v neděli v televizním projevu. Zároveň vyzval k uspořádání kulatého stolu, z něhož by vzešla nová dohoda o politickém přechodu k demokracii v této africké zemi.

Video  Záplavy v Jižním Súdánu.  - UNHCR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi