Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proklínaná i milovaná: Prožívá Macronová (68) poslední Vánoce v Elysejském paláci?

  • Autor: Darina Jíchová - 
    26. 12. 2021
    05:00

    Osobnost Brigitte Macronové (68) budí pozornost od té doby, kdy Emmanuel Macron oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Když v roce 2017 volby vyhrál, jeho o čtvrt století starší manželka se stala první dámou země. Řada Francouzů nevěděla, jak se ke starší první dámě postavit. V tisku se objevila i přezdívka „první babička“, pobouřilo je také, když Macron chtěl, aby jeho manželka za svou roli pobírala peníze. Po pěti letech se však Macronová těší úctě a popularitě místy vyšší než její manžel. Lidi fascinuje jak její vytříbený módní vkus, tak neuvěřitelný milostný příběh s prezidentem, který začal už na střední škole, kde byla jeho učitelkou. Je otázkou, zda Macron prezidentské křeslo obhájí a Macronová bude pokračovat ve své roli první dámy.

  • 1.Macronová, rozená Trogneuxová

    Macronová se narodila 13. dubna 1953 jako Brigitte Marie-Claude Trogneuxová do rodiny čokoládníků z města Amiens. Byla nejmladší ze 6 dětí. Jako teenagerka byla členkou krasobruslařského týmu. Ještě než se stala učitelkou ve městě Amiens, si vyzkoušela roli tiskové mluvčí v Obchodní komoře regionu Nord-Pas-de-Calais.

    Když se s rodinou přestěhovala ke Štrasburku, poslala životopis na jednu z tamních škol, která Macronovou s vystudovaným oborem francouzská literatura bez většího rozmýšlení přijala. V roce 1989 zkoušela vstoupit do politiky a neúspěšně se ucházela o křeslo v zastupitelstvu města Truchtersheim. Byla to její první a poslední zkušenost s aktivní politikou

  • 2.První manželství

    Prezident Macron je druhým manželem první dámy, poprvé se vdávala v roce 1974 za bankéře Andrého-Louise Auzièrea (†69), se kterým má 3 děti, dcery Tiphaine a Laurence a syna Sébastiena. Laurence Auzièreová je kardioložka a v době největší krize spojené s koronavirem vypomáhala v pařížských nemocnicích.

    Suchar a rebelka

    Manželé spolu byli zpočátku šťastní, v 90. letech si jejich vztah ale prošel krizí, která vyvrcholila, když si Macronová začala románek se svým studentem. Už před tím, než ambiciózního mladíka poznala, se Macronová prala s rolí perfektní manželky a hospodyňky, kterou musela být pro svého manžela, „spořádaného bankéře se silným morálním kompasem“. Podle známých byl Auzière tak trochu „suchar“, oproti tomu ona byla už od mládí „živelná rebelka“, ale jejím největším skandálem bylo, když manžela opustila kvůli teenagerovi ve věku vlastních dětí.

    S manželem se rozvedla až v roce 2006, o rok později se provdala za Macrona. Její první manžel se stáhl do ústraní. Desítky novinářů se ho snažili najít a udělat s ním interview, nikomu se to ale nepodařilo. Nikdy se nevyjádřil k rozpadu manželství, neexistují ani žádné jeho současné fotografie. Auzière zemřel v prosinci 2019, rodina s oznámením úmrtí otálela 9 měsíců. 

  • 3.Láska „ze střední“

    Když se Macronovi poprvé setkali, prezidentovi bylo 14 let a učitelce francouzštiny a latiny 38. Macron chodil do divadelního kroužku, který Macronová vedla. Mezi kolegy na soukromém jezuitském gymnáziu byla velmi respektovaná. Obyvatelé města ji znali jako manželku úspěšného bankéře, matku tří dětí a oblíbenou učitelku. Její pověst utrpěla značnou ránu, když si začala aféru s teenagerem. Macron musel ze školy odejít a přestoupit na jednu z pařížských škol. Současný prezident se zavázal, že si svou učitelku vezme.

    Románek s teenagerem jí zničil pověst

    Macronovi rodiče si původně mysleli, že se jejich syn zamiloval do své spolužačky Laurence Auzièrové, Brigittiny dcery. „Brigitte o tomhle období nerada mluví. Jednou mi řekla, že přišla o všechny přátele. Přes noc se k ní všichni otočili zády. Kamarádi, se kterými jezdila na dovolenou, s ní najednou nechtěli mít nic společného,“ uvedla jedna ze současných přítelkyň Macronové.

    Macron splnil svůj slib z doby, kdy mu bylo 17, a Brigitte si v roce 2007 opravdu vzal. Sňatek se odehrál krátce poté, co se v roce 2006 rozvedla. Podle několika zdrojů prezident Macron na začátku jejich vztahu napsal erotický román. Dosvědčila to i jeho někdejší sousedka.

  • 4.První dáma Francie

    Během Macronovy kampaně byla terčem posměchu, říkali jí „bába z Elysejského paláce“, ale Macronová se na urážky snažila nereagovat. A když kritici nesouhlasili s tím, aby se stala první dámou, jen hlesla: „No co, stejně se jako první dáma necítím.“ Hned na začátku jeho prezidentury totiž Macronová čelila nevoli Francouzů.

    Lidi pobouřilo, že prezident chtěl pro svou ženu zřídit zvláštní úřad se speciálním rozpočtem, role první dámy však nakonec zůstala pouze reprezentativní neplacenou funkcí. Cestu do srdcí Francouzů si Macronová budovala postupně, nejdříve si je získala šarmem a módním vkusem. Její šaty a boty pochází hlavně z dílny francouzského módního domu Louis Vuitton. Francouzům učaroval i její zájem o vzdělávací systém Francie. Jako učitelka má dlouholeté zkušenosti, sama se v jednom z projektů vrátila i za katedru.

    První dáma Francie Brigitte Macronová. První dáma Francie Brigitte Macronová. | Reuters

    Macronová a její boj se šikanou

    Jejím velkým vzorem je Bernadette Chiracová, po které převzala nadaci „Operace žluté kousky“. Projekt je zacílen na poskytování pomoci hospitalizovaným dětem a jejich rodinám. Rázně vystupuje i proti šikaně a kyberšikaně, do Elysejského paláce jí denně chodí stovky dopisů, tématem mnohých z nich je i šikana.

    „Dnes je šikana nekonečná a neúnavná, děti jí čelí nejen ve škole, ale také doma přes sociální sítě,“ uvedla Macronová, před shromážděnými přečetla dopisy dětí a rodičů, které denně dostává. V roce 2019 ji silně zasáhla sebevražda jedenáctileté školačky, která čelila nejen útokům ze strany dětí, ale i učitelů. Dopisy jsou hlavní forma, pomocí níž Macronová komunikuje s Francouzi, snaží odepisovat většině. V současnosti se první dáma těší mnohem větší popularitě než prezident.

  • 5.Macronová a její styl

    Jestli je něco o Macronové známo, pak její mladistvý módní vkus, proslavila se minimalismem, krátkými sukněmi nebo úzkými kalhotami. Neodmyslitelně k ní patří také lodičky s jehlovými podpatky, když si vzala v roce 2019 na zahraniční cestě do Egypta tenisky, vzbudilo to poprask. I tak však šlo o botasky od značky Louis Vuitton za necelých 19 tisíc korun.

    Ve Francii si lidi i novináři zvykli na to, že Macronová si je dobře vědoma svých předností – štíhlé nohy, které se nebojí ukázat ani v minišatech. Zahraniční tisk to mnohdy rozhodí a v cizincích budí rozpaky, když téměř sedmdesátiletá babička od sedmi vnoučat ukáže odhalená stehna. Co Macronová ukazuje jen zřídka, je dekolt, případně ruce a krk, kde jsou stopy jejího věku patrnější.

    Prezidentský pár Francie Prezidentský pár Francie | Reuters

    Kromě Louise Vuittona preferuje i další luxusní francouzské značky jako Balmain či Barbara Buiová. Garderoba první dámy je pro Elysejský palác citlivé a ožehavé téma, Francouze nejčastěji zajímá, kdo za oblečení platí. Macronová je známá tím, že si řadu šatů půjčuje, nebo jsou jí dokonce nabízeny designérským domem. Právě proto je nejčastěji vidět v modelech od Louise Vuitona, boty této značky často „recykluje“ a černé kožené lodičky se zlatou ozdobou nad podpatkem se staly klíčovou součástí jejího šatníku.

    Pro Macronovou je charakteristické také vyfoukané blond mikádo s ofinou a černé linky. Každá změna účesu u Macronové se objeví v tisku, většinou jde o drdoly. Věrné mikádo nosí už mnoho let.

    Pyramidy i další egyptské památky si první dáma Francie Brigitte Macronová prohlížela v teniskách. Pyramidy i další egyptské památky si první dáma Francie Brigitte Macronová prohlížela v teniskách. | Reuters

  • 6.Útoky na věk a retuš

    Macronová už několikrát prohlásila, že nesnáší poznámky na svůj věk a na věkový rozdíl, který ji dělí s manželem. Vzkázala, že si je dobře vědoma toho, kolik jí je let. „Pokud bych je poslouchala, ani bych nevstala z postele,“ řekla Macronová o šikanatorech, kteří na ni a její věk na internetu útočí.

    Věk je pro první dámu skutečně citlivé téma, což není tajemství ani pro Macronovy odpůrce. To, že exprezident François Hollande nemá svého nástupce Macrona zrovna v lásce, se dobře ví. Co je ale překvapující, je to, že Hollande a jeho partnerka, herečka Julie Gayetová, rádi zesměšňují současnou první dámu. Obvykle se strefují do věkového rozdílu, který první pár dělí - Macronové prý říkají „ta stará“. Do věkového rozdílu se už v minulosti navezl například brazilský prezident Jair Bolsonaro.

    Francouzská zpěvačka Amanda Learová nedávno první dámě radila, jak si správně vyfotit selfie a jak pracovat s retušovacími filtry na mobilu „Řekla jsem jí, že jednou se vyfotit nestačí. Dělaly jsme si selfie a já jsem jí vysvětlila, že prosazuju a preferuju retušované fotky. Ukázala jsem jí, jak to funguje na aplikaci, co mám v mobilu. Dost jsme se pobavily,“ vypověděla Learová.

  • 7.Plastiky

    Macronová zřejmě absolvovala i kosmetickou operaci, v roce 2019 byla na zákroku na americké soukromé klinice v Paříži, kterou mají v oblibě zvláště celebrity. Procedura měla trvat zhruba 3 hodiny a Macronová musela být pod celkovou narkózou. Není přesně jasné, o jakou se jednalo operaci. Tisk spekuloval o tom, že první dáma chtěla smazat věkový rozdíl mezi ní a manželem.

    První dáma Francie Brigitte Macronová. První dáma Francie Brigitte Macronová. | Reuters

    Americká soukromá klinika v Paříži je známá tím, že využívá těch nejšpičkovějších technologií včetně nových postupů při vyhlazování vrásek v obličeji. První dámu operoval renomovaný plastický chirurg. Na svůj věk je Macronová skutečně nesmírně zachovalá od bujné blonďaté hřívy, přes zářivě bílé po zuby, po štíhlou postavu, kterou by jí mohly závidět o generace mladší ženy.

    V minulosti se ozvalo několik kadeřníků, podle kterých si první dáma Francie „musela“ nechat uměle zahustit vlasy. Také zubaři mluví o bělení zubů a vyplňování stoliček. O tom, že si Macronová nechá vyhlazovat vrásky, tak už téměř nikdo nepochybuje.

  • 8.Skandály a konspirace

    Manželství Macronových provází konspirace, že jde o zástěrku, která má zakrýt fakt, že Macron je homosexuál.  Poprvé se zvěsti objevily, když v roce 2014 Macron nastoupil na ministerstvo hospodářství. Znovu se rozšířily během prezidentské kampaně v roce 2017, o rok později se však staly součástí asi největšího skandálu Macronovy prezidentury spojené s jeho někdejším bodyguardem Alexanderem Benallou.

    Prezident Francie Emmanuel Macron, jeho žena Brigitte Macronová a (vlevo) Alexandre Benalla, Macronův osobní strážce. (foto z 11. června 2017) Prezident Francie Emmanuel Macron, jeho žena Brigitte Macronová a (vlevo) Alexandre Benalla, Macronův osobní strážce. (foto z 11. června 2017) | Reuters

    Konspiraci o pohlaví Macronová neustála, chce se soudit

    Z Elysejského paláce musel Benalla odejít kvůli zmlácení demonstrantů, vyšetřován byl i kvůli zneužívání diplomatických pasů, francouzský tisk v neposlední řadě spekuloval o jeho vztahu s prezidentem, novináři se domnívali, že by mohl být Macronovým milencem, to prezident důrazně popřel.

    Konspirátorům neunikla ani Macronová, v prosinci 2021 na twitteru začala kolovat pomluva, že se první dáma narodila jako muž pod jménem Jean-Michel Trogneux. Prvně se konspirace objevila už letos v září, kdy ji v ultrapravicovém deníku Faits et Documents publikovala „nezávislá“ novinářka Natacha Reyová. Ta se odvolává na „řadu expertů“, kteří její teorii potvrzují. Macronová podle deníku Le Figaro chystá odvetné tažení a za pomluvu chce podat žalobu.

    Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
    Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 26. prosince 2021 12:50 )

já si myslím že má paruku

malavelka ( 26. prosince 2021 11:15 )

opálená a blond ofina.... záruka líbivosti, aleasi i dost levný způsob.

donypan ( 26. prosince 2021 09:46 )

To mi přijít do ložnice,tak to raději nafukovačku.Celá Zagorka.

Zobrazit celou diskusi