Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Macronová (68) se stala obětí konspirátorů: První dáma se podle nich narodila jako muž

Autor: Darina Jíchová - 
16. prosince 2021
12:12

Do prezidentských voleb ve Francii zbývá pár měsíců, křeslo obhajuje Emmanuel Macron (43). Proti němu brojí spousta „nepřátel“, kteří možná využijí i novou konspirační teorii zacílenou na Macronovu manželku Brigitte (68). Už zhruba týden se na sociálních sítích píše, že se Macronová měla narodit jako muž pod jménem Jean-Michel Trogneux. Konspiraci podobnou těm, kterým čelí častěji američtí prezidentští kandidáti a jejich rodiny, rozebral magazín Marianne.

„Klasická americká konspirace,“ tak komentuje Marianne zvěsti o tom, že Macronová změnila pohlaví. Zprávy se začaly objevovat tento týden, jejich autorka má být „nezávislá reportérka stojící mimo oficiální harém novinářů“. Autorka však poprvé svou teorii publikovala v září v sérii článků v ultrapravicovém deníku Faits et Documents, který je proslulý svými senzacechtivými a šokujícími portréty veřejných osobností.

Sestra nebo bratr?

Autorka se ve svých článcích odkazuje na dokumentaci, kterou nashromáždila, a na experty, se kterými mluvila. Podle ní řada odborníků dosvědčuje, že se Macronová narodila jako muž. Trogneuxová je rodné jméno současné první dámy a Jean pak typické jméno této rodiny, Jean-Michel je jméno jednoho z jejích bratrů narozeného v roce 1945. Autorka konspirační článků o bratru Macronové podotýká, že informace o Jeanu-Michelovi chybí. První dáma je nejmladší ze šesti sourozenců.

V listopadu konspirátorka vystoupila v rozhovoru na YouTube, kde svou hypotézu dál rozvíjela, video mělo přes 460 tisíc zhlédnutí, než bylo odstraněno. Na sociální sítě se konspirace znovu vrátila 12. prosince, ten den trendovala na twitteru. Specialista na konspirační teorie Tristan Mendès-France uvedl, že „fámy podnítili poměrně radikální aktéři sociálních sítí, kteří jsou zvyklí pohybovat se v ultrapravicové sféře“.

Spekulovalo se i o Macronově homosexualitě

„Začalo to klasickým fenoménem jako veškeré konspiraci – lidé byli šokovaní až skandalizovaní. Toto vedlo k tomu, že se na sociálních sítích o tématu mluvilo a zrodil se hashtag #JeanMichelTrogneux, který se záhy stal trendem. Několik dní konspirace platila za hojně diskutovanou věc, místy až nejdiskutovanější,“ poukázal Mendès-France.

„Samozřejmě, bez povšimnutí to nemohli nechat ani Macronovi odpůrci, kteří se neštítí ničeho, aby prokázali prezidentovu zkorumpovanost. Půjdou klidně až tak daleko a pošpiní jméno a pověst jeho manželky,“ zanalyzoval Mendès-France. Dodal, že konspirace připomíná rok 2018, kdy se v tisku spekulovalo o Macronově sexuální orientaci kvůli blízkému vztahu s exbodyguardem Alexandrem Benallou, který byl spojený s řadou skandálů.

„Ať už se to děje v Americe nebo u nás ve Francii, u ultrapravicových konspirátorů a jejich hypotéz vidíme morální a sexuální degeneraci. Pedofilie a homosexualita pro takové typy stojí na stejné rovině,“ podotkl Mendès-France. Skandální spekulace se totiž šířily i kolem snímku prezidenta a černošského mladíka vysvlečeného do půli těla. Pro konspirátory a pravicové extrémisty to byl důkaz o jeho domnělé homosexualitě.

Konspirátoři za muže měli i Obamovou

Francouzi, tedy ani první dáma, nejsou tak zvyklí řešit dotazy zpochybňující pohlaví jako třeba Američané. Jedna z hypotéz, kterou zastává americká skupina pravicových konspirátorů QAnon, tvrdí, že členové elit lžou o svém pohlaví. Příznivci QAnon se začali silně projevovat za vlády amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jedním z jejich terčů se stala bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová. I u ní napadali její pohlaví a psali, že to „pravé“ tají.

Stejně jako nyní o Macronové se tehdy o Obamové tvrdilo, že se narodila jako muž, v jejím případě pod jménem Michael Lavaughn Robinson. „Lidé šířící tyhle pomluvy a konspirace, tady jde o extrémní pravici, tak najdou důkaz o tom, že se jim lže o prezidentově osobnosti a jeho blízkých, ať už jde o Obamu nebo Macrona,“ doplnil další specialista na konspirace, investigativní novinář Thomas Huchon.

Francie má svou vlastní QAnon skupinu známou jako DeQodeurs, ti však dali od konspirace týkající se pohlaví Macronové ruce pryč. „To je na nás moc,“ vzkázali. „Internet nemá hranice, možná jen jazykové, ale konspirace se běžně šíří, často z USA do Kanady a pak do Francie. Jejich šíření podporuje třeba i tvorba memů,“ objasnil Huchon.

Francouzi znají autora konspirace

„Takové konspirace zase nejsou úplně běžné pro naše regiony, ale už i tady zakořenily,“ dodal Mendès-France. „U konspirací ve Francii je ale velký rozdíl, oproti Američanům jsme schopni vysledovat původce fámy, autora i médium, pomocí něhož se to rozšířilo,“ prohlásil Mendès-France. „To se u konspiračních teorií vidí málokdy. Autorka se navíc svou hypotézou netají, věnovala jí celou internetovou stránku, kde vyzývá Francouze, aby první dámě napsali a na údajnou změnu pohlaví, případné zmizení jejího bratra Jeana-Michele, se doptali,“ komentoval Huchon.

„Autorka se také dožaduje toho, aby Jean-Michel Trogneux, pokud existuje, vystoupil a uvedl věc na pravou míru,“ navázal expert. „Z celé záležitosti si můžeme vzít dvě věci. Za prvé, že konspirátoři jsou posedlí touhou odhalit svou alternativní pravdu, byť jsou to lži o nejvyšších představitelích státu, a za druhé, že se nebojí odvety a následků svého činu. To je věc, která by nás měla znepokojovat, zvláště pár měsíců před volbami,“ zakončil svou analýzu Huchon.

Video  Každý den jedno nové dítě na JIPce. Lékař z Motola popsal život ohrožující postcovidový syndrom PIMS  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zorka ( 22. prosince 2021 10:49 )

Zorka ( 22. prosince 2021 10:46 )

a já myslela,že přiletěla z planety opic?

Levsalonu ( 16. prosince 2021 23:15 )

Ale to se rika o vsech manzelkach techto bobosu: jak stara Obamova, tak stara Harryho Meghara, tak stara Trumpova, vsecky jsou prebudovani chlapi. To tak nejak patri ke koloritu LHBIXYZ ery. Lide maji radi strasidelne pohadky. A s nejakym vlkem je uz nezaujmete....

ingmarie ( 16. prosince 2021 15:37 )

Nedivím se těm teoriím , paní Macronová vypadá opravdu hodně uměle.

y1xcvbnm ( 16. prosince 2021 13:00 )

to nevím kdo vymyslel ale pod tou parukou musí být snad plešatá "!!!!

Zobrazit celou diskusi