Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Náctiletí bratři si za lepším životem došli pěšky. Cesta do USA je pro migranty čím dál nebezpečnější

Autor: Darina Jíchová - 
5. března 2021
20:08

Spojené státy pro mnohé Jiho a Středoameričany zůstávají zemí zaslíbenou, místem, které jim může nabídnout lepší život než jejich domovina. Exprezident Donald Trump se snažil svou politikou nulové tolerance vůči migrantům zamezit nelegální migraci, nyní uprchlíci doufají, že nová administrativa demokrata Joea Bidena pravidla pro přechod hranic upraví. Cesta do USA není vůbec jednoduchá, své o tom vědí dva náctiletí bratři z Hondurasu. Jejich příběh přinesla stanice CNN.

Carlos (19) a Wilfredo (14) pocházejí ze západního Hondurasu, kde žijí skoro v naprosté chudobě, starší Carlos pracuje na poli, kde až do minulého týdne sázel kukuřici a fazole. „Tak jsem řekl bráchovi, jestli chceš jít, pojď,“ pro stanici CNN vypověděl, jak začala jejich pouť do USA. Od mexicko-americké hranice je z jejich vesnice dělilo 2414 kilometrů.

Bratři: Matka brečela

Sourozenci si do batohu sbalili oblečení a kartáček na zuby, Carlos přidal žiletku, to Wilfredo se ještě holit nemusí. Dali dohromady své úspory – asi 2 tisíce korun, a oznámili matce, co mají v plánu. „Brečela, prosila, ať nechodíme, že se jí bude stýskat. Bylo to velmi smutné, když jsme odcházeli z domu. Nevěděli jsme, kde skončíme, jestli po cestě neumřeme,“ uvedl Carlos.

Cesta ze Střední Ameriky do USA je nebezpečná, reportéři CNN se s bratry potkali v Mexiku. Guatemalští úředníci z imigračního úřadu chlapcům sebrali veškeré peníze, oni se přesto dostali přes mexickou hranici do města Tenosique, kde se přidali k desítkám dalších migrantů v útulku pro uprchlíky.

Sourozenci vypověděli, že se zde nemají špatně, migranti mezi se sebou často hrají fotbal a to kluky baví. „Je nás tady hodně, těch, kdo se rozhodl odejít do USA za lepším životem,“ prohlásil Carlos. Každý večer se migranti seřadí do zástupu a čekají, až jim zaměstnanci útulku změří teplotu. To je jedno z pravidel během stávají pandemie koronaviru.

Migranti jsou v pohybu od ledna

„Během prvních dvou měsíců tohoto roku jsme viděli obrovský nárůst migrantů,“ vypověděl ředitel útulku otec Gabriel Romero. „Lidé už se nebojí opustit zemi kvůli covidu-19, vyhání je strach, že zemřou hladem, vinou násilí gangů nebo kvůli nedostatku práce,“ komentoval. „Myslím, že stojíme na hranici humanitární krize,“ domnívá se Romero. Předpokládá, že příliv migrantů bude pokračovat.

Reportéři zpovídali řadu migrantů, hlavním důvodem, proč chtějí do USA, je chudoba, která momentálně svírá státy Střední Ameriky. Pandemie koronaviru naprosto zdecimovala ekonomiku Salvadoru, Hondurasu, Guatemaly i Nikaraguy. Podle výpovědí migrantů je téměř nemožné najít si doma práci. Navíc i v loňské sezóně země čelily přírodním katastrofám, zvláště pak v listopadu, kde zde řádilo hned několik hurikánů.

„Už jim nevládne ten rasistický prezident.“

Třetím důvodem, proč se tolik migrantů nyní vydává do USA, je konec Trumpovy prezidentury. „Už jim nevládne ten rasistický prezident,“ řekl pro CNN jeden z migrantů José Alduvas Moncada Salinas. „Měl nás za zvířata,“ dodal. Protiimigrační rétorika byla jedním z hlavních pilířů Trumpovy politiky. Bidenova vláda se snaží zmírnit imigrační restrikce, slíbila, že přijme více žadatelů o azyl, upozornila však, že bude nějaký čas trvat, než ke změnám dojde, a to hlavně kvůli koronaviru.

Do USA i v době koronaviru míří zástupy migrantů. Do USA i v době koronaviru míří zástupy migrantů. | Reuters

Nicméně ani to zástupy Středoameričanů neodradilo od cesty do USA, většina z nich věří, že Biden jim umožní vstup do země. „Je to rozdíl, když má najednou nový prezident dobré a šlechetné srdce,“ dodal Moncada Salinas. Cesta do USA ale zůstává jedním z „nejnebezpečnějších výletů na světě“, na čemž se shodují tisíce uprchlíků.

Nebezpečná cesta přes Mexiko

Carlos a Wilfredo opustili bezpečí útulku a vydali se svižným krokem na cestu, doprovází je desítky dalších Středoameričanů. Snaží se urazit co nejdelší trasu, než je zastihne polední žár. Sourozenci se svěřili, že nemůžou určit přesný důvod, proč odešli z domova. Chudoba, zkáza po hurikánech i změna vlády v USA na to ale měly značný vliv. Migranti musí projít přes hluboké a značně izolované lesy, pak přes celé Mexiko, kde se často stanou obětí organizovaného zločinu.

„Tohle je skutečně ta nejnebezpečnější cesta na světě. Migrantská stezka vede přes území kartelů, často jsou obětí napadení, vykořisťování, únosu nebo sexuálního násilí či vraždy,“ objasnil aktivista Rubén Figueroa. Také skupinka migrantů, ve které jsou i honduraští bratři, byla přepadena. Chlapci skončili s krvácivým zraněním. Pro CNN vypověděli, že trochu zaostali za svou skupinou.

„Když jsme je dohonili, útočníci na ně mířili zbraněmi,“ uvedl Carlos. Pokoušeli se jim utéct, ale oni je dostihli. Wilfredo a Carlos utržili ránu na hlavě. Migranti přišli o veškeré peníze, ale pokračovali v cestě, pak je zastihli lidé z mexického migračního institutu a oni se museli dát na útěk a schovat se v lese. Bratři prohlásili, že se nevzdají, dokud nedorazí do USA.

Pochybnosti mladšího z bratrů

Carlos tvrdí, že cesta a veškeré útrapy „budou stát za to“, zatím ale přesně neví, co se bude dít, až budou v USA. Neví ani, do jakého států zamíří a jak se budou živit. „Nevím, jestli tohle všechno stojí za to,“ svěřil se reportérům na závěr mladší Wilfredo. „Půjdu ale tam, kam půjde můj bratr,“ doplnil.