Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trumpovy první dny mimo Bílý dům: Golf, výročí svatby s Melanií a obavy o bohatou penzi

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. ledna 2021
21:25

Exprezident Spojených států Donald Trump má za sebou první dny mimo Bílý dům, ve středu, aniž by se účastnil inaugurace svého nástupce Joea Bidena, odletěl i s rodinou na Floridu do svého sídla Mar-a-Lago. Z prezidentury mu toho moc nezbylo, jeho odkaz je pošramocen tisíci lživých prohlášení, neochotou uznat porážku, dvěma impeachmenty a v neposlední řadě vpádem do Kapitolu, který mají na svědomí jeho příznivci. „Zbyla“ mu jen roční penze ve výši 4,7 milionu korun, na kterou mají nárok bývalé hlavy USA, nicméně i o tu by mohl přijít, uvedla stanice CNN.

Trumpovy první kroky vedly jak jinak než na „golfový green“, v pátek 22. ledna rovněž s manželkou Melanií oslavil 16. výročí svatby. Oslavy jsou letos pro Trumpa hořkosladké, už v pondělí 25. ledna bude s napětím sledovat jednání Senátu, který bude řešit druhou ústavní žalobu podanou proti Trumpovi.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

Impeachment může Trumpa připravit o penzi

Podle serveru Politico začal Trump brát žalobu vážně a dává dohromady tým obhájců. Najal například advokáta Butche Bowerse, který v minulosti zastupoval několik vysoce postavených republikánů. Na to, aby byl Trump odsouzen, by muselo spolu s 50 demokratickými senátory hlasovat nejméně 17 jejich republikánských kolegů. Pokud by byl odsouzen, ztratil by nárok na penzi a další výhody, kterým se exprezidenti USA těší.

Zákon totiž uvádí, že prezidenti, jejichž vládní období skončilo „zbavením moci“ impeachmentem, na penzi nárok nemají. Druhá ústavní žaloba byla na Trumpa podána ještě v době, kdy prezidentem byl. Na druhou stranu profesor práva z Univerzity v Severní Karolíně Michael Gerhardt vysvětlil, že pokud ho Senát shledá vinným, bude se ještě muset hlasovat, zda ho zbaví zmiňovaných benefitů jako penze nebo ochranka.

„Zbavení penze a dalších výhod je dost sporné. Ano, žaloba byla podána, když byl ještě prezident, ale zákon udává, že o benefity přijde ten prezident, jehož vládu ukončí zbavení moci, ale Trump už je mimo Bílý dům,“ dodal další odborník na americké právo Demian Brady, který je rovněž ředitel výzkumu v Národní nadaci unie daňových poplatníků (NTUF).

Na co mají exprezidenti nárok?

Kromě roční penze má Trump nárok také na příspěvek na cestovné, kancelář a její zaměstnance ve výši asi 21,5 milionu za rok. Podle analýzy NTUF od roku 2000 padlo na benefity 4 žijících exprezidentů asi 1,2 miliardy korun. Nejvíce peněz padne na pronájem kanceláře pro exprezidenty, na ten totiž není stanoven žádný limit. Bil Clinton, George Bush mladší i Barack Obama mají kanceláře za více než 10 milionů korun, to kancelář Jimmyho Cartera je mnohem levnější, vyjde na 2,5 milionu. NTUF upozornila ale, že i to je dost vysoká částka.

Co Trump nedostane?

Na co Trump nárok nemá, je zdravotní pojištění, aby ho dostal, musel by být v úřadu nejméně 5 let. Na zdravotní pojištění nemá nárok ani Carter. Je otázkou, jestli Trumpovi vůbec na prezidentské penzi záleží, během své vlády se rád chlubil tím, že pravidelně vracel svůj roční plat ve výši přesahující 8 milionů korun.

Zákon o prezidentské penzi pochází z roku 1958, kdy se Harry Truman, jeden ze dvou tehdy žijících exprezidentů, dostal do finančních problémů. Nicméně v posledních letech se ozývají hlasy volající po zrušení penze či alespoň po jejím snížení, vysvětlil Bardy.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi