Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Forejt o stěhování v Bílém domě: Donaldovo zlato nezůstane. Který pokoj je prokletý?

Autor: Forejt Jindřich - 
22. ledna 2021
05:00

Den inaugurace nového prezidenta USA byl hektickým také pro zaměstnance Bílého domu. To na nich bylo, aby během několika málo hodin pečlivě sbalili osobní věci odcházejícího prezidenta a jeho nejbližších (obvykle v Bílém domě ještě vstávají) a současně připravili rezidenční část budovy pro novou první rodinu, píše bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt pro Blesk Zprávy.

Nejedná se přitom jen o jednoduché práce jako vyklepání koberců, umytí oken nebo naleštění podlah. V minulých týdnech byly vyhotoveny nákresy jednotlivých pokojů 2. a 3. patra Bílého domu, v nichž se nachází prezidentský byt.

Do nich se pak po dohodě s budoucím prezidentským párem postupně zakreslilo a zapsalo vše podstatné: Kde bude mít rodina Joea Bidena (78) jídelní stůl se židlemi, jaké závěsy přijdou do oken, jaké budou typy a čalounění postelí, pohovek, křesel a taburetů, určení barev tapet nebo vymalování stěn, rozmístění obrazů, preferované naladění kanálů na televizích, druh, vybavení a umístění počítačů a telefonů atd.

Donald a Melania Trumpovi prý v duchu svého vkusu měli řadu detailů vyvedených ve zlatě, pořizovali honosné křišťálové lustry, moderní umění Obamů nahradily klasické olejomalby. A Donald si nechal nainstalovat zatím největší televizi ze všech - s úhlopříčkou přes 160 cm.

Najmutí stěhovací firmy by vyžadovalo komplikované prověření všech jejích zaměstnanců a jejich kontaktů, proto prezidentská ochranka, zvaná Tajná služba, tento postup nedoporučuje. Vše je tedy skutečně výhradně na bedrech několika desítek osob (celkem má tato sekce Bílého domu přes 300 zaměstnanců), pro které je však toto výjimečné místo něco jako druhý domov.

Proto vše dělají pečlivě a s láskou. Inaugurace pro ně znamená především změnu. Slovy dlouholetého zaměstnance Bílého domu: „Proměna domácnosti od jedné administrativy ke druhé je náhlá jako smrt. Zanechá ve vás prázdnotu. Ráno podáváte snídani rodině, s níž jste strávili roky. V poledne je najednou pryč z vašeho života a jsou tu nové tváře, nové povahy a nové oblíbené a neoblíbené věci…“

Dezinfekce a umění

Jak je prezidentský „byt“ velký? Má celkem 16 pokojů a 6 toalet ve 2. patře a 20 pokojů a 9 koupelen ve 3. patře. K dispozici prezidentovi a jeho rodině je však celý dům. Protože musí být ale přístupný také široké veřejnosti (konají se zde téměř každodenní prohlídky), uklízí se běhouny a odstraňují zátarasy z reprezentačních salonů až po odchodu posledního turisty. Pak je ale každá místnost připravena k libovolnému užití.

V současné situaci pandemie koronaviru se pozornost soustředí na řádnou dezinfekci. Musí se přitom dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k poškození vzácného mobiliáře nebo obrazů. Mnohé kusy nechala pro Bílý dům koupit Jacqueline Kennedyová, manželka prezidenta Johna F. Kennedyho.

Jedním z nejkrásnějších míst Bílého domu je malá skrytá terasa ve 3. patře vedle solária, tzv. Promenade, z níž je úchvatný výhled na Washingtonův monument.

Prokletý pokoj č. 328

I když mnohé místnosti (např. pokoje pro hosty) nesou místo čísel konkrétní názvy připomínající např. bývalé prezidenty, jejich rodiny nebo hosty, zaměstnanci Bílého domu je znají převážně právě pod čísly. A ten úplně nejhorší pokoj, který byste mohli dostat k úklidu, je označován jako č. 328. Prý za to mohou těžké nesouměrné postele, které se nedají pořádně ustlat!

Video Donald Trump opouští Bílý dům. - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babatomanija ( 22. ledna 2021 12:40 )

Je zapotřebí více ctít věk a zkušenosti a pracovní kolektivy věkově míchat. Současný stav u nás v tom to směru není dobrý.

user ( 22. ledna 2021 12:37 )

Za Vás musejí být Piráti vděčný.

user ( 22. ledna 2021 12:35 )

Vždyť to píšu, IQ...

user ( 22. ledna 2021 08:42 )

IQ většiny zdejších diskutujících se dost dobře nedá změřit.
Blesk a jeho inzerenti, si takový materiál zaslouží, je to trest za, až Maov­sko_St­alinys­tycky, kult osobnosti Mr. Bidena, který zde vykresluje.

Kedasin ( 22. ledna 2021 08:06 )

Á houmlesák xxx678 opět vylezl Tak co Ty zasr.kriple kolik jsi udal lidí ty ma..mrde

Zobrazit celou diskusi