Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Forejt o inauguraci: Smrt prezidenta, rvačka opilců, hádky. Jaký byl scénář té Bidenovy?

  • Autor: Forejt Jindřich - 
    Aktualizováno -
    20. 1. 2021
    06:55
    20. 1. 2021
    05:01

    Úřadu se ujímá 46. prezident Spojených států amerických Joe Biden. Vyhrocená bezpečnostní situace v hlavním městě a omezení v důsledku pandemie koronaviru mění podobu zavedených obyčejů. Kde se inaugurace koná, co zahrnuje a na co se připravit? Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt pro Blesk Zprávy připomněl i přebírání moci z let minulých.

    Inaugurační obřad, kterým je vítěz amerických prezidentských voleb od r. 1789 tradičně uváděn do úřadu nejmocnějšího muže světa, je pro mnohé Američany něčím osobním a výjimečným.

    Spojuje v sobě totiž prvky demokratického přístupu, autority k respektovanému úřadu, vědomí zodpovědného poslání doma i ve světě, a i jisté posvátnosti, když „rodící se“ prezident skládá slib s rukou položenou na Bibli. Celá scenérie je pak uspořádána tak, aby byla co nejvíce působivá a nesla se v duchu hrdého vlastenectví.

    Ceremoniál, který se opakuje jednou za čtyři roky, vznikal velmi pozvolna a některé jeho části se zrodily spíše náhodně. Ta dnešní inaugurace bude jiná. Na prostranství před Kapitolem ji nebudou sledovat desítky tisíc lidí, městem neprojde barevný průvod skládající hold novému prezidentovi… Zrušeny byly veřejné oslavy napříč celou zemí. V pořadí 59. prezidentská inaugurace bude přesto platná a nadto příležitostí se po vypjatých událostech posledních týdnů opět důstojně ztišit…

  • 1.Průběh obřadu

    • krátce před polednem přijíždí do Kapitolu zvolený prezident s chotí
    • napřed složí slib viceprezidentka Kamala Harrisová, první žena v této funkci
    • ve 12:00 (18:00 českého času) složí slib Joe Biden. Následně dojde k vypálení čestných dělových salv a zazní i tradiční prezidentská fanfára „Pozdrav veliteli“
    •  nově ustanovený prezident USA pronese inaugurační projev
    • následuje modlitba a zaznít může i pro tuto příležitost zvlášť složená inaugurační báseň
    •  obřad zakončí státní hymna USA, tentokrát v podání Lady Gaga
    • odpolední a večerní program většinou zahrnoval inaugurační průvod městem a slavnostní ples; tentokrát se ruší

  • 2.Datum a čas

    Inaugurace se koná vždy 20. ledna v pravé poledne, což závazně stanoví dodatek ústavy. Pouze kdyby se jednalo o neděli, konal by se veřejný obřad o 24 hodin později - tj. v pondělí – a v onu neděli by prezident složil slib pouze v soukromí. To byl případ druhé inaugurace Baracka Obamy roku 2013.

    Až do r. 1937 se obřad konal 4. března (tj. zhruba čtyři měsíce po volbách). Důvodem změny data bylo zrychlení sčítání hlasů a zkrácení doby, která byla vyhrazena pro cestu zvoleného prezidenta do hlavního města. 

    Obamova druhá inaugurace, 2013. Obamova druhá inaugurace, 2013. | Bílý dům, Pentagon

  • 3.Místo

    Vůbec první prezidentská inaugurace v dějinách USA, kdy se v r. 1789 úřadu ujímal George Washington, se konala na veřejném prostranství. V dalších letech pak ale složení slibu probíhalo převážně ve Washingtonu, v zasedacích sálech Sněmovny reprezentantů nebo Senátu. Venkovní varianta zvítězila opět až v r. 1817 a zachovává se dodnes. Za 200 let se musel ceremoniál kvůli špatnému počasí uskutečnit ve vnitřních prostorách jen třikrát. Od inaugurace Ronalda Reagana v r. 1981 se koná na západní straně Kapitolu, tedy sídla obou komor Kongresu.

    Nácvik inaugurace demokrata Joea Bidena na schodech vedoucích do sídla Kongresu USA (18. 1. 2021) Nácvik inaugurace demokrata Joea Bidena na schodech vedoucích do sídla Kongresu USA (18. 1. 2021) | Reuters

  • 4.Slib

    Ústava USA stanoví znění prezidentského slibu, neurčuje však do rukou koho ani jakým způsobem se skládá. Dnes se tak děje za vedení předsedy Nejvyššího soudu USA, který rozhodne i o proceduře. Slib tak může předříkávat po částech, které po něm zvolený prezident nahlas a zřetelně opakuje, nebo text slibu přečte najednou a nový držitel prvního úřadu v zemi reaguje pouze stručným přitakáním: „To slibuji.“ Dosud obřad inauguračního slibu provedlo 15 předsedů Nejvyššího soudu, jeden soudce přísedící a jeden soudce státu New York.

    „Slavnostně přísahám (nebo slibuji), že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států“.

    Zajímavé je, že pro viceprezidenta ústava přesné znění slibu nestanoví.

    Při některých inauguračních obřadech se použily i zvláštní edice Bible. Prezident Obama například skládal slib na stejný výtisk jako kdysi Abraham Lincoln.

  • 5.Diváci a hosté

    Díky kamerám může obřad inaugurace sledovat celý svět. První živý přenos se uskutečnil při nástupu prezidenta Harryho S. Trumana do úřadu v r. 1949.

    Končící prezident Donald Trump se napříč zvyklostem inaugurace svého nástupce účastnit nebude. Ujít si ji ale nenechá končící viceprezident Mike Pence. Účast přislíbili bývalí prezidenti George W. Bush, Bill Clinton (oba 74) a Barack Obama (59). Vysoký věk a riziko nákazy covidem-19 zabrání zřejmě účasti ex-prezidenta Jimmyho Cartera (96). 

  • 6.Zvláštnosti a kuriozity

    Prezidentský slib se začal skládat před zraky veřejnosti poté, co se v r. 1817 členové sněmovny a senátu nedokázali mezi sebou shodnout, židle které komory budou pro ceremoniál použity. Tehdy zvolený prezident James Monroe byl hádkou natolik znechucen, že se rozhodl svůj projev přečíst lidem venku.

    V r. 1829 chtěl prezident Andrew Jackson oslavit uvedení do úřadu se svými příznivci. Dveře Bílého domu byly otevřeny každému. Početný dav posilněný navíc přípitky se brzy vymkl kontrole. Rozbíjení porcelánu a křišťálu, (škoda dosáhla několik tisíc dolarů, což bylo v té době velké jmění), trhání koberců a ničení nábytku, nakonec došlo i na pěstní souboje. Prezident se zachránil jen včasným proskočením oknem, v sále se už lidé mačkali tak, že se nedalo dýchat. Nepříjemné hosty se podařilo dostat ven až na návnadu: sloužící postavili na jižní trávník Bílého domu velké nádoby s whisky.

    Projev, který zabíjel

    Doposud nejdelší inaugurační projev pronesl v r. 1841 prezident William Henry Harrison. Trval více jak dvě hodiny a obsahoval 8 445 slov. Lednové počasí 68letému politikovi způsobilo zápal plic, na který zemřel pouhý měsíc poté, co se ujal úřadu.

    Nejkratší projev pronesl při své druhé inauguraci George Washington, přesně 135 slov. Historikové zaznamenali i nejdelší větu inaugurační řeči. Autorem každého z jejích 700 slov byl prezident John Adams.

    Lyndon Johnson přísahal v letadle, po smrti JFK. Lyndon Johnson přísahal v letadle, po smrti JFK. | Bílý dům, Pentagon

    Trable a improvizace

    Asi největší smůlu měli zatím organizátoři slavností doprovázejících do úřadu prezidenta J. F. Kennedyho v r. 1961. Program nejdříve ohrozila sněhová bouře, která se přehnala Washingtonem v noci před inaugurací. Během samotného obřadu pak přítomní hosté zažili menší šok, když se – a to právě ve chvíli ztišení a zamyšlení – v důsledku zkratu elektrického vedení vyvalil z řečnického pultu oblak dýmu. A štěstí neměl ani recitátor při odpolední oslavě, protože nedokázal přečíst inaugurační báseň. Oslňovaly ho sluneční paprsky odrážené od hromady sněhu přímo proti pódiu.

    Prezident Lyndon B. Johnson složil slib za provizorních podmínek na palubě letadla Air Force One do rukou federální soudkyně Sarah T. Hughesové (jediná žena, která se tohoto úkolu dosud zhostila). Stalo se tak 22. listopadu 1963 po smrti prezidenta J. F. Kennedyho v důsledku atentátu v Dallasu.

    Barack Obama se při své inauguraci v r. 2009 dopustil nepřesnosti při opakování slov slibu. Formalitu bylo proto lepší zopakovat ještě jednou o den později – to už ale v soukromí Bílého domu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ixinka ( 20. ledna 2021 21:30 )

šubi dubi emerika, země s neuvěřitenou koncentrací "blbounů nejapných". A tenhle vetchý dědulák v čele junajtid stejts of emerika, nejmocnější vládce světa

Andrejko Bures ( 20. ledna 2021 13:59 )


Doufam, ze nemas volebni pravo.

fido2 ( 20. ledna 2021 13:25 )

Třeba nevydrží až do konce...je tu naděje.

fido2 ( 20. ledna 2021 13:24 )

Hvězda dokumentu o sexuálních predátorech: S manželem mají víc partnerů! Na všechno...chudák holka, asi se z toho natáčení docela pomátla...

Andrejko Bures ( 20. ledna 2021 13:07 )

To az si precte tak ho to zamrzi.

Zobrazit celou diskusi