Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump si chystá opulentní rozlučku: Odchod po červeném koberci, kapela a slavnostní výstřely

Autor: tsv, ČTK - 
16. ledna 2021
19:50

Končící prezident Spojených států Donald Trump si chce dopřát slavnostní rozlučku s postem. Před  odletem do rezidence v Mar-a-Lagu mu zamává armádní kapela, zaznít má i 21 výstřelů. Kvůli načasování události nepozve svého nástupce Joea Bidena s manželkou na tradiční kávu, informoval Daily Mail. Z Washingtonu odjede těsně před inaugurací nové hlavy státu.

Trumpova vize o své rozlučce, kterou nebyl dosud poctěn žádný americký prezident před ním, se podobá oficiální návštěvě. Chce červený koberec, ochranku, armádní kapelu a salut v podobě 21 výstřelů ze zbraní. Událost se má konat na velitelství leteckých vojenských jednotek.

Jen chvíli po události se uskuteční uvedení Joea Bidena do postu jakožto 46. amerického prezidenta, kvůli načasování Trumpovy rozlučky však dosluhující prezident nepozve Bidenovi na tradiční kávu, kterou si spolu v době předání moci tradičně vychutnávali páry střídající se v Bílém domě.

Někteří z poradců Bílého domu Trumpovi navrhovali schůzku s Bidenovými sjednat dříve a pozvat pár přímo do prezidentovy rezidence ještě před inaugurací. Trump však tento návrh zamítl.

Po Trumpovi se bude v Bílém domě důkladně uklízet

Americké úřady objednaly po odchodu prezidenta Donalda Trumpa z funkce nebývale důkladné a drahé vyčištění všech prostor Bílého domu. Federální vláda zadala úklidové firmě zakázky v hodnotě 200 000 dolarů (4,3 milionu korun). Podle stanice ABC se jedná o nevídaný krok, který by mohl souviset s tím, že se v prezidentské rezidenci v posledních měsících třikrát rozšířil koronavirus.

Podle smluv zveřejněných federální vládou bude stát „inaugurační úklid“ Bílého domu 127 000 dolarů (2,7 milionu korun) a dalších 44 000 dolarů půjde jen na čištění koberců (asi 950 000 korun). Vyčištění záclon pak přijde téměř na 30 000 dolarů (bezmála 650 000 korun).

Bílý dům prochází před každou změnou administrativy zevrubným úklidem, který však za normálních okolností provádí početný personál prezidentské rezidence. Podle historičky Kate Browerové Andersenové, která se specializuje na americké prezidenty, je zadání úklidu Bílého domu soukromé firmě v moderní době bezprecedentním krokem. „Něčeho takového jsme ještě nebyli svědky,“ řekla ABC.

Trumpova administrativa pořádala v poslední době v Bílém domě řadu velkých společenských akcí navzdory varování od zdravotnických expertů, že by se lidé měli vzhledem k pandemii covidu-19 vyhýbat stykům s dalšími osobami ve vnitřních prostorech. Účastníci Trumpem pořádaných akcí přitom podle fotografií často nenosili roušky a neudržovali doporučované rozestupy.

Po těchto událostech se SARS-CoV-2 potvrdil u řady členů administrativy a zaměstnanců Bílého domu, včetně Trumpa samotného, jeho manželky Melanie, nebo prezidentova personálního šéfa Marka Meadowse. Trump kvůli covidu-19 dokonce strávil několik dní v nemocnici.

Spojené státy v posledních dnech zaznamenávají jedny z nejvyšších denních počtů zemřelých s covidem-19 od začátku pandemie, denně se tam koronavirus prokáže v průměru u čtvrt milionu osob. Koronavirus tak představuje výzvu i pro nastupující administrativu demokrata Joea Bidena, který na rozdíl od svého předchůdce důsledně dbá na dodržování preventivních opatření proti šíření nákazy.

Bidenův tým hodlá dodržovat přísné předpisy ohledně pohybu osob v blízkosti 78letého budoucího prezidenta i v Bílém domě. Zatím však není jasné, zda bude omezovat i počty zaměstnanců, kteří se mají podílet na přípravě rezidence pro nového prezidenta. Podle Bidenova mluvčího chce však demokrat postupovat při stěhování do Bílého domu podle obvyklého časového rámce.

Biden již obdržel obě dávky vakcíny proti covidu-19, stejně jako jeho manželka Jill. Nastupující mluvčí Bílého domu Jen Psakiová však uvedla, že někteří pracovníci prezidentova kabinetu budou přesto v příštích měsících pracovat z domova. „V Bílém domě nebude veškerý personál, protože naším heslem je bezpečí před covidem na prvním místě,“ prohlásila s tím, že zatím není jasné, kolik činitelů bude do prezidentské rezidence pravidelně dojíždět.

Video  Trump dál odmítá vítězství Bidena: Nestalo se, nemožné  - reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bobbo ( 16. ledna 2021 22:00 )

Narcis,našel by se ještě hloupější?!!!

Zobrazit celou diskusi