Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Další úder Twitteru: Zablokoval účet íránského vůdce Chameneího. Přál smrt Trumpovi

Autor: ČTK - 
22. ledna 2021
18:11

Společnost Twitter zablokovala na své sociální síti účet íránského nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího poté, co se na něm objevila fotografie amerického exprezidenta Donalda Trumpa hrajícího golf s výhrůžným popiskem. Informoval o tom deník The Times of Israel. V popisku nebyla sice adresná výhrůžka se jménem Trumpa, z kontextu ale bylo jasné, komu je určena.

Na fotografii, která je podle izraelského deníku fotomontáží, byl také na golfovém trávníku stín připomínající vojenské letadlo mířící přímo na Trumpa. Na obrázku, který se na síti objevil ve čtvrtek pozdě večer, byl popisek vyhrožující odplatou za rok starý americký raketový útok bezpilotního letounu na letiště v iráckém Bagdádu. Při něm byl začátkem ledna zabit s dalšími devíti lidmi velitel íránských elitních jednotek Kásem Solejmání. Útok nařídil Trump, podle něhož Solejmání plánoval útoky na americké cíle.

Video  Pohřeb zabitého generála Solejmáního: Volání "smrt Americe" i ušlapaní truchlící v občím íránském davu  - Reuters
Video se připravuje ...

„Pomsta je nevyhnutelná. Solejmáního vrah a muž, který to nařídil, musí čelit odvetě. Pomsta může přijít kdykoli,“ stálo v komentáři k fotografii na Chameneího twitterovém účtu, který dnes ráno Twitter zablokoval kvůli porušení pravidel sociální sítě. Podle deníku Arab News má Chameneího úřad ještě několik dalších účtů.

Twitter už začátkem měsíce odstranil Chameneího výroky, v nichž íránský nejvyšší duchovní označil za nedůvěryhodné vakcíny proti covidu-19 vyvinuté ve Spojených státech a v Británii. Twitteru uvedl, že výroky jsou zavádějící informací týkající se pandemie covidu-19.

Tento měsíc zablokoval Twitter účet i Trumpovi, a to kvůli „nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem“. Trump čelil kritice, že důrazně neodsoudil násilné vniknutí svých příznivců do budovy amerického parlamentu z 6. ledna, které si vyžádalo pět obětí. Na výtržnostech má přitom Trump svůj podíl, protože své příznivce k pochodu k parlamentu vyzval a zopakoval při tom svá nepodložená tvrzení o podvodech v listopadových prezidentských volbách, které prohrál.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi