Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trumpa hodil těsně před odchodem přes palubu vlivný muž: Lídr republikánů ho viní z násilí v Kapitolu

Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
20:05

Mitch McConnell, šéf republikánské většiny v americkém Senátu, řekl, že násilnosti v Kongresu z 6. ledna vyprovokoval odcházející prezident Donald Trump a další vlivní lidé.

„Dav byl živen lží. Vyprovokoval je prezident a další mocní lidé,“ řekl McConnell, který se ve středu, po Trumpově odchodu z funkce, stane nejvlivnějším republikánem ve Washingtonu. Podle agentury AP jde o zatím nejostřejší odsouzení Trumpa, jaké od dlouhodobého Trumpova spojence McConnella zaznělo.

Šéf senátní většiny také slíbil, že středeční inaugurace Trumpova nástupce v úřadu, demokrata Joea Bidena, bude „bezpečná a úspěšná“. V centru americké metropole panují mimořádná bezpečnostní opatření.

Pro odsouzení prezidenta musí hlasovat dvě třetiny senátorů

Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh ústavní žaloby na Trumpa kvůli podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi z 6. ledna, nyní o ní bude rozhodovat Senát. Kdy tam proces začne, není zatím jasné. McConnell minulý týden řekl, že si během něho vyslechne představované argumenty a rozhodne se, jak potom bude hlasovat. Pro odsouzení prezidenta musí hlasovat dvě třetiny senátorů. Pokud by se tak stalo, chtějí demokraté v Senátu hlasovat o tom, zda má být Trumpovi zakázáno se o prezidentský úřad znovu ucházet někdy v budoucnosti.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru.  - Reuters
Video se připravuje ...

Současný prezident je první, který procesu čelí už podruhé. Dav jeho stoupenců vtrhl 6. ledna do Kongresu při schůzi k výsledkům prezidentských voleb. Nepokoje si vyžádaly pět lidských životů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Johny44 ( 20. ledna 2021 12:37 )

Ten pán se unáhlil, ono je to trochu jinak, násilí se nedopouštěli příznivci Trumpa, ale někdo jiný. Trumpovy příznivci se naopak snažili násilí zabránit. Typická akce na něčí odstranění. Ti zatčení jsou většinou ze skupinu, která celou akci provedla a teď budou samozřejmě tvrdit, že je navedl Trump. Lídr republikánů by to měl vědět nebo tušit.

Zobrazit celou diskusi