Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Překvapivá hvězda inaugurace? Senátor Sanders a jeho rukavice. Jsou hitem internetu

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2021
20:06

Středeční inaugurace Joea Bidena a Kamaly Harrisové byla plná hvězd: Hereckých, pěveckých, literárních, dorazili přední představitelé víry i zástupci „lidských hrdinů“, kteří v době pandemie koronaviru drží Spojené státy nad vodou. Slavnostní události přihlížely špičky americké politiky včetně bývalých prezidentů a prvních dam, nechyběli Barack a Michelle Obamovi, George a Laura Bushovi či Hillary a Bill Clintonovi. Nicméně nejpřekvapivější hvězdou celé akce se stal vermontský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Bernie Sanders a jeho rukavice, uvedla stanice CNN.

Sanders se ve svých pletených palčácích, chirurgické roušce a teplé khaki bundě stal hitem internetu a aktérem na nespočtu memů. Senátor „vynikal“ mezi hosty v elegantních kabátech či extravagantních róbách, jakou předvedla třeba zpěvačka Lady Gaga. Jeho nenápadný úbor se ale zapsal do amerických dějin stejně jako inaugurační báseň mladé básnířky Amandy Gormanové nebo Bidenův prezidentský projev.

Senátor: Chtěl jsem být v teple

Senátor Sanders reprezentuje svůj domovský stát Vermont a je zvyklý na mrazivé počasí, teploty se u nich pohybují kolem minus 14 stupňů, ve Washingtonu je sice tepleji, ale i tak věděl, že alespoň hodinu bude sedět venku, a tak se na to připravil. „Víte, nám ve Vermontu úplně tak nezáleží na módě, hlavně aby nám bylo teplo,“ komentoval svůj zvolený úbor Sanders s úsměvem.

„Jen jsem tam seděl a pokoušel se zůstat v teple,“ reagoval Sanders na svůj snímek z inaugurace, kde sedí shrbený na skládací židličce s rukama překříženýma na břiše. Senátor zároveň přiznal, že si „zaslzel“, když poslouchal Bidenova slova. Sanders vystoupil v talkshow moderátora Setha Meyerse, kde se zmínil i o svých dnes už památných rukavicích.

„Paní, která mi upletla palčáky, žije u nás ve Vermontu v obci Essex Junction, je to učitelka a je opravdu hrozně hodná. Zrovna teď je dost ohromená pozorností, které se jí dostává,“ odhalil. Rukavice Sandersovi upletla Jen Ellisová, kterou po inauguraci zaplavil zájem lidí o její výrobky. „Děkuju všem, moc mě to těší, bohužel rukavice, co měl Bernie, jsou vyprodané,“ zklamala Američany Ellisová. Nejsou to ale „obyčejné“ palčáky, jsou vyrobené ze znovu použité vlny ze starých svetrů, vnitřek je lemovaný flaušem z recyklovaného plastu.

Bernie a jeho palčáky: Memová série

Sanders dal vzniku fenomenální sérii „mrzutých šik memů“, kde se dostal například do Hry o trůny, na šaty bývalé první dámy Melanie Trumpové, do filmu Stmívání anebo i do české Sněmovny. Na twitteru dokonce funguje i účet „Bernieho palčáky“, plný zmiňovaných memů.

Video  Lady Gaga na inauguraci prezidenta Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajanene ( 23. ledna 2021 05:48 )

Ukončení mandátu Trump zrovna moc dobře nezvládnul, ale jinak nebyl jistě nejhorší prezident, jak o něm napsal nějaký hlupák. Otázkou je, zda Sandersovy palčáky nebudou jediným zajímavým okamžikem Bidenova vládnutí.

Zobrazit celou diskusi