Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obamovi vzala rakovina věrného přítele. Seznámili se krátce po volbách, dohromady je daly děti

Autor: sova - 
9. května 2021
18:45

Rodinný pes bývalého prezidenta USA Baracka Obamy Bo, portugalský vodní pes s černobílou srstí, zemřel. Obama oznámil smrt v sobotu. Dodal, že pes „svou přítomností v našich životech vyvolával jemnost a rád nás viděl během lepších i horších chvil, které s námi prožíval“.

Exprezidentova manželka Michelle Obamová v samostatném tweetu uvedla, že dvanáctiletý Bo trpěl rakovinou.

Pes přišel do Bílého domu v roce 2009 krátce po začátku prvního Obamova funkčního období, prezident ho slíbil dětem v projevu bezprostředně po volební výhře. A o několik let později se k němu připojila fena stejného plemene Sunny.

Obama, který odešel z funkce v roce 2017, si na Boovi cenil klidného chování v Bílém domě a uvedl, že pes „hlasitě štěkal, ale nekousal“. Údajně rád v létě skákal do bazénu, byl oblíbený mezi dětmi, žil pro zbytky kolem jídelního stolu a měl hebkou srst.

Plemeno bylo vybráno záměrně

Boa dostala prezidentská rodina v roce 2009 darem od senátora Edwarda Kennedyho. Portugalský vodní pes je jedno z mála plemen, které nezhoršuje alergické potíže jedné z Obamových dcer.

Sunny je dokonalá sestřička pro Boa, je plná energie a nesmírně láskyplná. První rodina jí vybrala jméno tak, aby odpovídalo její prosluněné povaze,“ oznámil Bílý dům na svých internetových stránkách o čtyři roky později, kdy se k pejskovi jménem Bo připojila i Sunny.

Zobrazit celou diskusi