Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jill Bidenová 100 dní v Bílém domě: Doktorka B mění zkostnatělý obraz první dámy USA

Autor: Darina Jíchová - 
29. dubna 2021
08:35

Prezident Spojených států Joe Biden má za sebou prvních 100 dní v úřadu, společně s ním „první stovku“ slaví i první dáma Jill Bidenová. Ta od počátku příchodu do Bílého domu dávala najevo, že rozhodně nebude „tradiční“ první dáma, na které byli Američané zvyklí. Poprvé vody rozvířila, když oznámila, že bude dál pracovat a používat svůj akademický titul. „Doktorka B“ mění zažitý obraz poněkud zkostnatělých prvních dam USA, uvedl deník USA Today.

Bidenová hned po listopadových prezidentských volbách oznámila, že se nehodlá vzdát svého zaměstnání vysokoškolské učitelky angličtiny, podotkla také, že bude dál používat svůj doktorský titul, bývá tak představována jako první dáma USA, doktorka Bidenová. Její nová role jí ale nestoupla do hlavy. „Moji studenti vědí, že jsem, byla jsem a vždycky budu v první řadě jejich profesorka, doktorka B,“ prohlásila minulý týden na setkání s vysokoškoláky a jejich pedagogy.

Bidenová má vysoké nároky

Na rozdíl od své předchůdkyně Melanie Trumpové má program nabitý veřejnými vystoupeními, Bidenová má vysoké nároky na sebe, stejně jako na své studenty. Nepřijímá žádné výmluvy a neposkytuje prodloužení termínů na zkoušku nebo odevzdání eseje. „Před několika lety mi studentka poslala zprávu: Jsem na cestě do porodnice, esej přijde se zpožděním. Napsala jsem jí na to: Výmluvy, výmluvy,“ zavzpomínala Bidenová.

Sama se tím také řídí, jak ukázala před několika týdny, když podstoupila lékařský zákrok, ale ještě ten den se vrátila do práce. Co zatím USA a světu ukázala během svých první 100 dní? Post první dámy je asi nejznámější neplacená a plně nedefinovaná práce na světě. „Je to role, která nemá v podstatě žádná pravidla, nikde není přesně uvedeno, co má první dáma v popisu práce,“ vysvětlila odbornice na první dámy z celého světa Natalie Gonnellaová-Plattsová.

„Jediná definice je osobnost první dámy, to, kým je, co přináší do role první dámy, její historie, doba, ve které působí, či její zájmy. První dáma má moc změnit postavení a roli ženy ve společnosti. První dámy jsou hostitelky, spoluhráčky, politické advokátky, bojovnice a je zajímavé, že Bidenová si zatím nevybrala jen jednu roli, ale všechny,“ shrnula Gonnellaová-Plattsová.

První dáma USA Jill Bidenová. První dáma USA Jill Bidenová. | Reuters

Navázala na roli druhé dámy

Bidenová si v letech 2008 až 2016 vyzkoušela také roli druhé dámy USA, když její manžel působil jako viceprezident exprezidenta Baracka Obamy. Společně s Michelle Obamovou začala kampaň na pomoc vojenským rodinám, které se věnuje i nyní. V jejím zájmu je také vzdělávání či výzkum rakoviny. Těší se obrovské oblibě hlavně mezi „běžnými lidmi“, kteří mají pocit, že je jednou z nich, což ji také v mnohém odlišuje od jejích předchůdkyň.

Kvůli pandemii koronaviru se musela vzdát některých tradičních rolí prvních dam, zejména hostitelství různých akcí nebo cestování do zahraničí. Ukázala ale, že je adaptabilní a spoustu věcí přesunula do virtuální roviny, vyzkoušela si distanční výuku, se svými studenty se vídá pomocí platformy Zoom. V kontaktu je i s ostatními prvními dámami, také virtuálně nebo po telefonu. Střihla si i svůj první „skandál“, když si oblékla síťované vzorované punčochy, které jednu půlku USA pobouřily a druhou nadchnuly.

Rozhodně ale kvůli koronaviru nesedí zavřená v Bílém domě, cestuje po USA a propaguje svůj program. Zároveň se zastavuje i ve vakcinačních centrech a podporuje očkování proti covidu-19, jde příkladem, i s manželem se už očkovat nechala. Ukázala také, že pro ni platí pravidla a všude na veřejnosti se pohybuje v roušce. I když dodržuje sociální a bezpečné rozestupy, lidé osobní setkání s ní popisují jako „velmi vřelá a přátelská“.

Bidenová versus Trumpová

Bidenová má za sebou také první televizní interview, vystoupila v talkshow zpěvačky Kelly Clarksonové, kdy otevřeně promluvila i o svém prvním manželství a rozvodu. „V porovnání se svými předchůdkyněmi má Bidenová za sebou bleskový start,“ hodnotí prvních 100 dní první dámy Myra Gutinová, historička a odbornice na první dámy.

Podle Gutinové je nejpatrnější rozdíl mezi Trumpovou a Bidenovou, zatímco Trumpová až do června 2017 žila se synem v New Yorku a roli první dámy se nevěnovala téměř vůbec, Bidenová v podstatě navázala tam, kde s Obamovou v roce 2016 skončily. A i přes restrikce spojené s koronavirem je Bidenovou víc vidět a hlavně slyšet, než tomu bylo v případě Trumpové.

Prezident USA Joe Biden s manželkou Jill. Prezident USA Joe Biden s manželkou Jill. | Reuters

Na druhou stranu se obě historičky shodly na tom, že se Bidenové nedostává takové pozornosti médií jako v případě Trumpové, Obamové, Hillary Clintonové nebo Laury Bushové. Její prohlášení a akce zatím nejsou nijak kontroverzní – až na aféru s punčocháči. „Její vřelost a celkově její vlídná povaha hraje v její prospěch,“ uvedla Gutinová.

Přirozené a vlídné vystupování

Další historička a expertka na první dámy MaryAnne Borrelliová vidí prvních sto dní Bidenové jako přímé navázání na její roli druhé dámy USA, připomněla také, že stejně entuziastická byla už jako manželka „pouhého“ senátora. „To je důvod, proč její vystupování působí přirozeně a konzistentně,“ Borelliová se domnívá, že se osobnost Bidenové a její pojetí první dámy bude dál formovat.

„V lednu 2022 nebude Bidenová stejná jako v lednu 2021, bude jiná, ale zároveň snadno rozpoznatelná,“ tvrdí expertka. „Je schopná se učit a přizpůsobovat, bude se dál učit. Zlepšovat se, kde je to potřeba, to je to, co učitelé dělají. Bude dál spoléhat na své přednosti a posilovat své slabosti,“ vylíčila Borelliová.

Gutinová vyzvedla televizní interview Bidenové. „Výběr show Clarksonové byla chytrá volba, byl to skvělý prostor, kde mohla nakousnout téma rozvodu, když se sama moderátorka rozvádí. Bidenová se pasovala do role matky, byla velmi jemná, nabídla podporu a pochopení a lidé na takovouhle zprávu zareagovali – podle očekávání, velmi pozitivně,“ zanalyzovala Gutinová. „Byl to nesmírně přirozený, nestrojený a lidský výstup, nespočet žen se v ní našlo,“ dodala historička. 

Video  Potlesk pro Jill Bidenovou a chladná Melania  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi