Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Biden završí 100 dní ve funkci projevem v Kongresu. Za zády bude mít vůbec poprvé dvě ženy

Autor: ČTK - 
28. dubna 2021
15:30

Americký prezident Joe Biden ve středu v předvečer 100. dne svého mandátu poprvé jako hlava státu promluví na společné schůzi dvou komor Kongresu. V zájmu boje proti covidu-19 nebude jeho vystoupení přihlížet sál plný zákonodárců a jejich hostů, ale jen dvě stovky pozvaných. V návaznosti na lednové nepokoje v areálu přetrvává zvýšená míra bezpečnostních opatření včetně přítomnosti příslušníků národní gardy.

Novinkou je i to, že za prezidentem budou během projevu sedět dvě ženy. Dvě křesla za řečnickým pultíkem jsou při takovýchto příležitostech vyhrazena pro viceprezidenta a šéfa Sněmovny reprezentantů, přičemž aktuálně tyto funkce zastávají Kamala Harrisová a Nancy Pelosiová. Za hlavou státu ještě nikdy v Kongresu neseděly dvě ženy, neboť Spojené státy do letošního roku nikdy neměly viceprezidentku.

Kapitol je kvůli bezpečnosti oplocen

Bidenův projev začne ve 21:00 místního času (03:00) a všichni, kdo na něj nebyli pozváni a zároveň nemají v areálu kancelář nebo zvláštní povolení, musí budovu Kongresu opustit nejpozději čtyři hodiny předem. Součástí mimořádných bezpečnostních opatření je kromě národní gardy stále i oplocení Kapitolu. Velitel prezidentské ochranky Michael Plati agentuře AP řekl, že různé složky na přípravě dnešního dne spolupracovaly celé měsíce.

Zúčastní se jen osmina lidí

„Bude to mít osobitý, skvělý ráz,“ míní předsedkyně sněmovny Pelosiová. „Jdeme od 1 600 lidí ke 200 lidem. Je to jiná dynamika, ale má to něco do sebe,“ řekla novinářům.

Běžně se při prezidentských projevech může sejít všech 535 členů Kongresu, kteří si stejně jako hlava státu mohou přivádět přátele a další hosty. Tentokrát bude na místě méně než polovina zákonodárců, dále například manžel viceprezidentky Doug Emhoff nebo šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mark Milley. Místo celého senátu nejvyššího soudu byl pozván jen jeho předseda John Roberts. Po všech divácích se požaduje zakrývání dýchacích cest.

Bidenovo vystoupení nebude klasickým „poselstvím o stavu unie“, neboť s tím předstupují američtí prezidenti až od druhého roku v úřadu. Pelosiová nicméně Bidena pozvala, aby na půdě sněmovny předestřel svou „vizi pro přístup k výzvám a příležitostem tohoto historického okamžiku“. AP očekává, že prezident prostor využije i k představení rozsáhlého plánu sociálních opatření a že se vyjádří ke krokům proti covidu-19, který je v USA spojován se smrtí více než 573 000 lidí.

Tradiční reakci opozice dostal na starost jediný černošský senátor Republikánské strany Tim Scott. Zástupce Jižní Karolíny se v poslední době stal vůdčím hlasem republikánů v rasových otázkách a vyjednavačem své strany ve snaze dohodnout reformu fungování policie.

Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Klausové na houpačce! A skončí ostrý Novotný u Chocholouška?  - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi