Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za kouření marihuany série vyhazovů z Bílého domu. U Bidena je čistka, která neměla přijít

Autor: sova - 
20. března 2021
19:55

Bílý dům propouští zaměstnance, kteří přiznali, že někdy v minulosti kouřili marihuanu. Úřad amerického prezidenta Joea Bidena tak činí po předchozím ujištění členů personálu, že tato skutečnost nebude mít na jejich pracovní zařazení a vztahy s vedením žádný vliv. Nyní ale navzdory slibu dochází k vypovídání smluv s desítkami lidí, kteří se ke zkušenostem s užíváním marihuany přiznali. Vyhazov se paradoxně týká i těch, kteří si „zahulili“ zcela legálně – tedy v jednom ze 14 amerických států a na území washingtonského federálního distriktu District of Columbia, kde je rekreační užívání konopí zákonem povoleno.

Záležitost se netýká jen nově příchozích zaměstnanců, kteří v rámci přijímacího řízení musí vyplnit rozsáhlý dotazník týkající se jejich minulosti v osobní rovině. Americké médium The Daily Beast přináší prostřednictvím svých zdrojů svědectví i těch, kteří kouření konopí přiznali zpětně - a v reakci na to byli podmínečně propuštěni.

Členům personálu bylo přitom během neformálních rozhovorů s vedoucími pracovníky sděleno, že žádný postih za zmínku o marihuaně v dotazníku nehrozí. Opak byl pravdou a takové zaměstnance vedení požádalo o podání výpovědi.

Kolik už je pro Bidena moc?

Ani podrobnější informace, například o tom, v jaké frekvenci nebo množství bude minulost spjatá s marihuanou tolerována, však „hříšníci“ z řad personálu nedostali. Reakce se však objevila nyní od mluvčí Bílého domu Jen Psakiové.

Do služeb Bílého domu bylo přijato několik stovek osob. Pouze pět z nich už není mezi zaměstnanci administrativy z těchto důvodů (užívání marihuany v minulosti, pozn. red.),“ uvedla mluvčí na twitteru.

Jak konstatuje americký web, Psakiová se ve svém vyjádření nezmínila o skutečnosti, kolik lidí bylo kvůli marihuaně z úvah o zaměstnání uchazeče předem diskvalifikováno. Stejně tak neposkytla údaj o tom, kolik z nich bylo propuštěno „pouze“ podmínečně nebo jakému počtu zaměstnanců byl pracovní kontrakt upraven jiným způsobem, například zařazením do režimu práce z domova.

Tisková mluvčí Bílého domu proto poskytla novinářům další vyjádření: „Ve snaze zprostředkovat pracovní uplatnění pro více lidí jsme v koordinaci s ochrannou službou nastavili předpisy tak, že mezi překážkami nadále nebude figurovat občasné nebo nedávné užívání marihuany. I přesto, v některých případech u malého počtu osob, se kterými byl pracovní poměr ukončen, hrály roli i další faktory,“ napsala Psakiová několika americkým redakcím.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová během brífinku, na kterém se věnovala i tématu vyhazovů personálu kvůli marihuaně (11. 3. 2021) Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová během brífinku, na kterém se věnovala i tématu vyhazovů personálu kvůli marihuaně (11. 3. 2021) | Reuters

Pravidla se liší a často jsou nejasná

Proces přijetí do federálních služeb se ve Spojených státech řídí složitými bezpečnostními předpisy. Existují pokyny, podle kterých kandidáta a jeho okolí zkoumají a posuzují různé orgány v závislosti na stupni prověrky požadované pro danou pracovní pozici. Například v případě uchazeče o místo ve Federálním úřadu pro vyšetřování (FBI) je tolerovaná doba od posledního kouření marihuany tři roky. U Národní bezpečnostní agentury (NSA) už pouze jeden rok.

Jak je to tedy s tímto konkrétním pravidlem v Bílém domě? Těžko říct, odpověď se nejpravděpodobněji v různých případech liší. Jeden z vedoucích pracovníků před časem řekl stanici NBC, že „pokud předchozí užívání marihuany probíhalo v omezené míře a pracovní pozice nevyžaduje bezpečnostní prověrku, pardon bývá zpravidla udělen“.

Zmatky u posuzování musí zákonitě nastat

Problém však nastává, pokud se tyto nejasné hranice začnou ještě posouvat. Podobně jako tomu nyní došlo v případě Bidenovy administrativy, která slíbila mírnější metr. Údaje, které účastníci během let uvedli v papírovém dotazníku, se totiž samy neaktualizují. Na rozdíl od kritérií nutných k „přimhouření oka“ a následnému přijetí do služeb Bílého domu zůstávají stejné.

Video  Biden upadl na schodech při cestě do Air Force One. Hned natřikrát  - Reuters
Video se připravuje ...

Jeden příklad za všechny. Odpověď na otázku, zda uběhla určitá doba od posledního užití marihuany, může být v různém čase rozdílná. Kdy přesně uchazeč naposledy „zhřešil“, už však nikdo nezkoumá. Stejně tak nemůže být u každého kandidáta podrobně sledováno staří odpovědí na formuláři a jako z jiného světa pak působí situace, kdy se Bílý dům telefonicky dotazuje uchazeče o zaměstnání, zda už to jsou tři roky od chvíle, co si naposledy vykouřil „jointa“.

Řešit marihuanu je absurdní, míní Obamův mluvčí

Považuji za absurdní, že v roce 2021 je užívání marihuany stále součástí kontroly bezpečnostní prověrky,“ uvedl Tommy Vietor, veterán Obamovy administrativy z roku 2008, který po angažmá v prezidentově týmu pracoval jako mluvčí Národní bezpečnostní rady (NSC).

„Pro mě je užívání marihuany naprosto irelevantním faktorem, pokud se snažíte rozhodnout, zda bude jedinec při nakládání s informacemi o národní bezpečnosti důvěryhodný,“ míní Vietor.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abaron ( 20. března 2021 23:28 )

...🎭dej si práska..dedků ... havne, že tá tvoje Gaga džambína dokázala aj 15 za deň vypáliť zobák­🌴bylin­kami­...fu­j.🔊. vyper si najskôr vlastné trenky.💉.🔦.

Zobrazit celou diskusi