Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Propírají vkus Macronové (68): Mladistvý styl, vypůjčené modely i jedna hrozba, líčí odborník

Autor: Darina Jíchová - 
22. května 2021
05:07

Jméno francouzské první dámy Brigitte Macronové (68) je v posledních letech synonymem vytříbeného módního vkusu a citu pro eleganci. Minulý týden například uchvátila smaragdově zeleným modelem při návštěvě argentinského prvního páru v Elysejském paláci. Rozbor stylu první dámy nabídl časopis Madame Figaro. Ukázalo se, že Macronová rozhoduje i o oblečení svého manžela.

Louis Vuiton, Balmain, Barbara Buiová, to jsou francouzské luxusní značky, ve kterých se Macronová na veřejnosti objevuje nejčastěji. Francouzi už si zvykli na její minimalistický vkus, přestože její oděv často nepůsobí honosně, vždy se jedná o designérské kousky. Šéf módní Federace haute couter a módy Serge Carreira upozornil na to, že si první dáma musí dávat pozor na to, aby se nechlubila přílišným luxusem.

Macronovi hostili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho manželku Olenu. Macronovi hostili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho manželku Olenu. | Reuters

Garderoba první dáma je pro Elysejský palác citlivé a ožehavé téma, Francouze nejčastěji zajímá, kdo za oblečení platí. Macronová je známá tím, že si řadu šatů půjčuje, nebo jsou jí dokonce nabízeny designérským domem. Právě proto je nejčastěji vidět v modelech od Louise Vuitona, boty této značky často „recykluje“ a černé kožené lodičky se zlatou ozdobou nad podpatkem se staly klíčovou součástí jejího šatníku.

Čím si Macronová získala Francouze?

Je ovšem nutné, aby si první dáma dávala pozor na přílišný luxus, ve volbě oblečení sice musí dbát na eleganci, měla by se ale vyvarovat okázalosti. Jako manželka prezidenta má Macronová nárok na určitou penzi, nicméně zbytek výdajů by si měla hradit sama. Prezident Emmanuel Macron (43) chtěl na začátku své vlády, aby byla role první dámy hodnocena jako zaměstnání a Macronová pobírala plat, což mu neprošlo a navíc to vzbudilo velkou kritiku.

„Francouzi vždycky měli dobrý vztah s módou, jsou na to na jednu stranu pyšní, na druhou stranu si ho vyčítají jako marnost,“ komentoval odborník na módu Carreira.

Charisma Macronové tkví podle něj v jejím mladistvém stylu, krátkých a barevných šatech, „vysokánských“ podpatcích a vypůjčených modelech od Louise Vuitona, přestože se objevují názory, že na některé věci už je příliš stará. Domnívá se, že i přes krušné začátky si Macronová dokázala získat srdce a respekt Francouzů, a to právě skrze módu.

Syndrom Marie Antoinetty

Carreira však zmínil i nebezpečí „syndromu Marie Antoinetty“ a nemluvil o neobvyklém jevu zešedivění v podstatě přes noc, kterým si měla projít francouzská královna, když čekala na popravu. Carreira měl na mysli pyšnění se privilegovaným luxusem, které je Marii Antoinettě rovněž připisováno. Macronová by se tomu měla vyhnout.

První dáma si zatím své modely vybírá velmi opatrně, šéfuje také prezidentově garderobě. Je to právě ona, kdo rozhoduje, co si Macron obleče. „To mi vybrala Brigitte,“ prohlásil už několikrát francouzský prezident, když se ho novináři ptali na to, kdo rozhoduje o jeho oblečení.

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

vinnetouvi ( 22. května 2021 11:24 )

Šaty té efebofilně založené osobě nepomůžou. Jedině neprůhledný závoj přes moonky obličej.

sakajeva ( 22. května 2021 08:38 )

Zdá se, že už je mumifikovaná. Asi se už oblékla do hrobu.

dvorece ( 22. května 2021 08:10 )

Jestliže mají lidé pracovat do 65 let, tak samozřejmě je to ještě mladá holka. Ale fakt je, že zrovna tyto šaty by neoblékla ani ta 16letá. Jsou hnusné, jinak má vkus, tady se holt sekla.

Zobrazit celou diskusi