Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Macronovou zdrtila sebevražda školačky (†11). Pustila se do boje proti šikaně

Autor: Darina Jíchová - 
7. července 2019
20:16

Francouzská první dáma Brigitte Macronová (64) jako bývalá pedagožka jistě během své kariéry musela řešit případ šikany ve škole. Nyní jako veřejná osoba vystoupila proti šikaně a kyberšikaně, o její problematice promluvila s ministry školství zemí G7. Macronovou k tomu přiměl rostoucí počet sebevražd mezi teenagery, kteří se stali obětí šikany, uvedla televizní síť France 24.

Macronová vystoupila na schůzi ministrů školství G7 ve francouzském městě Sevres. Vyzvala mladistvé, aby se nebáli vystoupit s tím, že je někdo šikanuje. Prohlásila, že ji zhrozil případ jedenáctileté školačky, která spáchala sebevraždu. Vyšlo najevo, že ji šikanovali nejen spolužáci, ale i učitelé.

Dívka navštěvovala školu nedaleko Paříže, její smrt šokovala celou Francii. „Dnes je šikana nekonečná a neúnavná, děti jí čelí nejen ve škole, ale také doma přes sociální sítě,“ uvedla Macronová, před shromážděnými přečetla dopisy dětí a rodičů, které denně dostává. Teenageři se na ni obracejí právě proto, že bývala učitelkou na střední škole.

Kvůli šikaně vystoupila z ústraní

„Už víc nechci žít, nemám k tomu chuť, ale snažím se přežívat,“ to byla slova, které první dámě adresovala v dopisu šestnáctiletá dívka. Macronová se během prezidentury svého muže Emmanuela Macrona (41) drží spíše v ústraní, téma šikany ji ale donutilo k veřejnému vystoupení. Hlavním tématem, kterým se jako první dáma zabývá, je právě zlepšení škol a celého vzdělávacího systému, stejně tak vede kampaň boje proti všem formám šikany.

Francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer slíbil, že bude zaveden program pro učitele, kde budou vyškoleni, jak správně rozeznat šikanu a jak s ní bojovat, a to včetně kyberšikany.

Taurus70 ( 8. července 2019 07:17 )

Anonym01 chod zvlastnich skol jsme neznali diky ze jste se podelila ale Vy dodnes nikoho nezajimate krome Vaseho psyche lekare 😂😂😂

Zobrazit celou diskusi