Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Macronová se ukázala po kosmetické operaci. Putina vítala s ortézou, na focení ji sundala

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. srpna 2019
10:10

První dáma Francie Brigitte Macronová (66) se po měsíci vrátila do veřejného života, doprovodila svého manžela, prezidenta Emmanuela Macrona (41), na setkání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. V pondělí se ukázala poprvé od kosmetické operace, kterou prodělala v červenci na soukromé americké klinice v Paříži, jejíž plastickou chirurgii vyhledávají hlavně celebrity. Macronová působila svěže a mladistvě, zaujala však i ortézou na ruce, napsal deník Daily Mail.

Macronová prodělala kosmetický zákrok 17. července, operace trvala tři hodiny a první dáma musela být pod celkovou narkózou. Není známo, jakou proceduru podstoupila, pouze to, že vše proběhlo v pořádku a že první dámu operoval „špičkový chirurg“. Dva dny se pak zotavovala v sídle Latern ve Versailles, pak se připojila ke svému manželovi na letním sídle francouzských prezidentů Fort de Brégançon na pobřeží Středozemního moře.

Zranění první dámy

Francouzský tisk spekuloval o tom, že Macronová podstoupila vyhlazení vrásek v obličeji nebo jinou omlazovací operaci. Sama se několikrát nechala slyšet, že „nesnáší“, když novináři neustále upozorňují na věkový rozdíl mezi manželi, první dáma je o 25 let starší než prezident Macron, bývala jeho učitelkou na gymnáziu.

Na setkání s Putinem dorazila Macronová s úsměvem v pudrově modrých šatech její oblíbené délky nad kolena. Francouzka dobře zná své přednosti a ráda ukazuje svoje štíhlé nohy.

K modelu zvolila nevšední doplněk, pravou ruku měla v závěsné ortéze, kterou kvůli focení ale odložila. Francouzský tisk se domnívá, že první dáma se během dovolené na jihu Francie mohla zranit, zřejmě na kole, Macronová je vášnivá cyklistka.

Francouzská první dáma Brigitte Macronová obdivuje krásy jižní Francie na kole, společnost jí dělají bodyguardi. Francouzská první dáma Brigitte Macronová obdivuje krásy jižní Francie na kole, společnost jí dělají bodyguardi. | Profimedia.cz

Macronová se na veřejnosti krátce mihla už v neděli 18. srpna během oslav 75. výročí vylodění spojenců na jihu Francie, během oficiální akce sice manžela nedoprovázela, ale objevila se v davu přihlížejících. Ochotně se fotila s fanoušky, ruku v ortéze si ochranářsky tiskla tělu. Pro příležitost zvolila bílé minišaty a hnědočerné lodičky.

Macronová nařídila manželovi relax

Loni se reportérům podařilo zachytit Macronovou, jak si v moři užívá na vodním skútru i to, jak se po okolí v doprovodu bodyguardů projíždí na kole. Letos se držela v ústraní, podle tisku využila volno k zotavení po operaci. Relax nařídila také prezidentovi, Macron je totiž zvyklý pracovat i o prázdninách. Dovolila mu „pouze“ přípravu na setkání s Putinem.

Ruský prezident dorazil za Macronovými do letního sídla v pondělí 19. srpna. Ještě před setkáním s Macronem Putin podpořil „normandský formát“ jednání o konfliktu na Ukrajině. Podle agentury Reuters uvedl, že k němu nevidí alternativu.

Oživení rozhovorů v rámci tzv. normandské skupiny, kterou tvoří Rusko, Ukrajina, Francie a Německo, prosazuje Macron společně s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf Elysejského paláce doufá, že na summit dojde v nejbližších týdnech.

Putinův opatrný optimismus

Putin se nicméně podle Reuters nezavázal k účasti na nové vrcholné schůzce. Ruský prezident uvedl, že telefonické rozhovory se Zelenským mu dávají důvody k „opatrnému optimismu“. „Rozhodnutí prezidenta Zelenského představují pro situaci skutečnou změnu,“ poznamenal Macron.

Ukrajinský prezident po svém zvolení v dubnu označil urovnání konfliktu na východě země za jednu ze svých priorit. O tamních událostech dvakrát s Putinem hovořil po telefonu a v červenci mu nabídl setkání v Minsku. Macron a Putin diskutovali také o tom, jak snížit napětí kolem Íránu, války v Sýrii či kontroly zbrojení.

„Je nezbytné, aby bylo skutečně respektováno příměří dohodnuté v Soči,“ řekl Macron k dohodě o klidu zbraní v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Příměří začalo platit 2. srpna, syrská armáda jej ale po několika dnech vypověděla s tím, že ho nedodržují povstalci. Putin řekl, že Rusko podporuje syrskou armádu ve snaze „eliminovat teroristické hrozby v Idlibu“.

Prezidenti se neshodli v otázce protestů

Francouzský prezident se vyjádřil také k vlně protestů, která zasáhla Moskvu poté, co úřady zakázaly opozičním kandidátům účast v zářijových komunálních volbách v metropoli. Rusko podle něj musí „tak jako každá členská země Rady Evropy“ respektovat právo na protest, svobodu projevu a právo kandidovat ve volbách.“

Putin k tomu poznamenal, že ruské úřady se chtějí vyhnout situaci, jakou zažila Francie v souvislosti s hnutím tzv. žlutých vest. Demonstranti podle něj musí dodržovat zákony a ti, kteří tak nečiní, ponesou následky. „Nedovolili bychom, aby k něčemu takové došlo v ruské metropoli,“ prohlásil Putin, nicméně v posledních týdnech také právě Moskvou otřásají masivní protesty.

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl.  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

Blede1234 ( 21. srpna 2019 21:45 )

I kdyz ma Plastik tak vypada stare

seke ( 20. srpna 2019 23:08 )

To tebe nemusí zvadlej senilní dědku zajímat.

Wells ( 20. srpna 2019 22:57 )

Very nice classy lady. 👌

goldfly ( 20. srpna 2019 21:02 )

cukrenka ( 20. srpna 2019 20:54 )

stárneme i vnitřně... někdo rychleji, to je fakt.

Zobrazit celou diskusi