Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Němci jednají o vládě bez Merkelové. Jaké má budoucí kancléř plány s Českem?

Video se připravuje ...
2. října 2021
05:00

Konzervativní unie CDU-CSU zažila po nedělních parlamentních volbách nejhorší výsledek v dějinách. Bez Angely Merkelové skončili druzí po sociální demokracii SPD. Její lídr Olaf Scholz již začal jednat o vládě s liberálními FDP a Zelenými. Čeho se Česko od nové německé vlády může dočkat, prozradil v Blesk Podcastu odborník na Německo Jakub Eberle.

Nástupce „matičky“ Merkelové, lídr CDU-CSU Armin Laschet, zažívá těžké chvíle. Ve volbách skončila jeho strana druhá po SPD s 24,1 % hlasů, což je na míle vzdálené od jejich předchozích výsledků, tradičně přesahujících 30 procent. Raduje se naopak zkušený politik Olaf Scholz, jenž vybudoval celou kampaň na sobě. Obdržel 25,7 % hlasů, což je více než dvojnásobný nárůst oproti červnovým průzkumům, které mu přisuzovaly 11 %. Čím Němce zaujal?

Podle Jakuba Eberleho z Ústavu mezinárodních vztahů Praha se představil jako klidná síla a vsadil i na jednoduchý grafický styl kampaně a heslo „My to zvládneme“, čímž jasně odkazoval na slova Angely Merkelové při uprchlické krizi v roce 2015. „Olaf Scholz je pragmatický středový politik, který je podobně jako Angela Merkelová spíš mocenským technokratem. Nemá velké charisma, ale funguje potichu a věci chce nějak vyřídit a vyřešit,“ charakterizuje žhavého kandidáta na nového kancléře odborník.

Vláda Semaforu

Již ve čtvrtek se Zelení s 14,8 % hlasů, Liberální svobodní demokraté (FDP) s 11,5 % hlasů a SPD sešli a začali vyjednávat o novém kabinetu. V Německu se jim přezdívá Semafor podle jejich barev. Pokud by tyto strany sestavily vládu, můžou se podle Eberleho Němci dočkat reforem a inovací ve školství, digitalizaci a infrastruktuře. Rozcházet se naopak budou v přístupu k daním. Německo také pravděpodobně přiostří své ekologické postoje. Zde může podle Eberleho docházet ke střetům s českými představami. „Německý byznys má u nás velké zájmy, proto bychom měli sledovat, co se v Německu stane. Jestli vzroste tlak na zelenání, tak se to určitě promítne do výrobních řetězců automobilek. Takže mně v tomhle ohledu přijde srandovní, pokud čeští politici hřímají, jestli dopustí, anebo nedopustí konec dieselového motoru, protože o jeho výrobě v Mladé Boleslavi nerozhoduje český premiér, ale koncern Volkswagen,“ vysvětluje s úsměvem Eberle.

Kancléř se Česku vyhne

S odchodem Angely Merkelové končí i politik, který měl s Českem spjatou důležitou kapitolu svého života, když zde tehdy nadějná vědkyně s budoucím manželem studovala. Podle Eberleho nemá žádný z politiků jednajících o nové koalici blízký vztah k Česku. Ani brzké sousedské návštěvy nového kancléře se nejspíš nedočkáme. „Česko je pro Německo normální, nepříliš významná, bezproblémová země,“ vysvětluje Eberle, jak jsme vnímáni u sousedů. Daleko důležitější bude jeho cesta do Francie nebo USA. Termín návštěvy nového kancléře do Česka se bude taky odvíjet od našich voleb.

„Druhá věc je, jakou tady budeme mít vládu. Pokud bude vykřikovat, že to, co přichází z Evropy, je špatně, případně bude stát na politicích, kteří mají osobní problém s evropskými dotacemi, tak to neznamená, že se s námi přestanou bavit, ale ty vztahy budou na takové chladně korektní úrovni, jako jsou teď,“ odhaduje jeden ze scénářů politolog. Lepší varianta by podle něj byla, kdyby v nové vládě usedla proevropsky orientovaná česká vláda, jež by se snažila o nové nastartování vztahů s Německem. Tehdy by přijel kancléř do Česka dříve.

Proč Armina Lascheta vyšla jedna fotografie příliš draho, co bude s Angelou Merkelovou a jaké změny může čekat USA a Čína od Němců, prozradil Jakub Eberle v Blesk Podcastu:

Video Blesk Podcast: Němci jednají o vládě bez Merkelové. Jaké má budoucí kancléř plány s Českem? - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lucie13 ( 2. října 2021 11:33 )

to mate bohuzel pravdu, slysela jest to I od starsich lidi, ze budou pro svoje deti volit Piraty a jejich novy styl demokracie pro mlade. Soucasna vlada corona opatrenimi diskriminovala mlade a zdrave a Pirati jdou proti duchodcum a pustili by nam sem tu muslimskou verbez a problemy zapadni Evropy. Staci se podivat, kolik zen bylo zavrazdeno v sousednim Rakousku. 13 leta znasilnena 5 Afganci a zabita pohozena na zastavce ve Vidni, dalsi 2 zeny z Vidne zabity Somalcem, ktery nemel legalni pobyt, ale i tak socialni byt v Linci Urfahr a socialni davky atd. atd.

Sice jsou kostky zrejme hozeny a volby jsou maskarada pro lid - drive jsme meli 100% podil na volbach a 100% volilo KSCM? Ale i tak se snad vyplati k volbam jit a zapremyslet, co volim. Ja nechci povinne ockovani (dobrovolne staci), diskriminaci zadne vestsinove skupiny a ani mensinove, ale na druhou stranu potlacit i vynucovani si prav mensin na ukor vetsiny.
Koho zvolit, je tezke. Je to videt i na vysledcich voleb v Nemecku, ze lidi nejsou spokojeni. V byvalem NDR delali z lidi blbce, ze jsou jeste poznamenani komunismem a tam vyhrala AfD - zeleni nejsou o nic lepsi nez Merkelova, ti vyuziji vsech prirodnich katastrof k tomu, aby vse zakazali lidem a sami si litaji soukromymi letadly.

Vo a v Hornim Rakousku dostala uplne nova strana MFG (lekari a pravnici) skoro 8% a hlavni motto strany je proti povinnemu ockovani, v Graz nevi po kolika letech nebo snad prvne v historii vyhrali komunisti a bude asi prvni komunisticka starostka v novodobe historii Rakouska, ti meli motto levne bydleni pro vsechny a je pravda, ze odvedli velky kus prace a o problemy lidi se starali, takze volici volili na zaklade lidskeho faktoru a mene ideologie strany.

hejhej ( 2. října 2021 10:24 )

vklidu:
Voli- jako u nás budu někteří volit promuslimské piráty.

xxxx678 ( 2. října 2021 08:57 )

Místní psychouš zase na scéně. Po celý den vás u všech článků bude provázet svýma vulgaritama, jako každý den. Příjemnou zábavu.

Zobrazit celou diskusi