Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Forenzní psycholog v Podcastu promluvil o střelci z Permu: Krutý, neempatický samotář

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. září 2021
17:00
Autor: jim - 
23. září 2021
05:00

Celý svět šokovaly záběry z pondělního útoku na ruské univerzitě v Permu. 18letý Timur Bekmansurov vyzbrojený brokovnicí zabil šest lidí a nejméně 43 se v důsledku střelby poranilo. Na internetu byl zveřejněný manifest, na jehož částečném překladu a dalších informacích nastínil pro Blesk Podcast forenzní psycholog Štěpán Vymětal profil zabijáka. Poradil také, co v podobných situacích dělat.

Ze slov manifestu Bekmansurova, který byl publikovaný na internetu, mrazí: „To, co se stalo, není teroristický útok, alespoň ne z právního hlediska. Nepatřím k extrémistickému hnutí, nejsem věřící ani apolitický. Nikdo nevěděl, co chystám, všechno jsem provedl sám,“ tvrdí ve svém příspěvku.

Nad zveřejněným textem i dalšími svědectvími se zamyslel psycholog Štěpán Vymětal a seskládal alespoň částečné charakteristiky střelce: „Vidíme, že je tady velké množství faktorů, které by mohly hrát roli, ale určitě bude záležet na forenzním vyhodnocení odborníky, jestli ovšem přežije," upozorňuje soudní znalec a odborník z psychologického pracoviště odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra ČR.

Snový svět a zvonění

Ze zveřejněného manifestu podle něj kupříkladu vyvstávají signály neobvyklého vnímání reality: „Mluví o tom, že je silnější, slyší silnější zvonění ve své hlavě nebo má pocit, že všechno kolem je sen. Takže určitá depersonalizace může být ve hře," popisuje možnou psychickou poruchu psycholog. Zároveň vidí množství osobnostních problémů.

„Všiml jsem si tam určitých narcistických rysů, kdy zmiňuje, že hledal lepší místo pro svou smrt, a proto zvolil lepší, modernější školu. I ta jeho sebeprezentace na fotografii nebo na sociálních sítích nasvědčuje tomu, že je zaměřen na sebe, na nějakou prezentaci, kdy pózuje se zbraní a podobně," řekl člen Stálého výboru pro psychologii krizí, katastrof a traumatu EFPA, kde zastupuje Českou republiku. 

Znevažování lidského života

Otřesný je také způsob, jak popisuje svůj postoj k lidem. Podle Vymětala byl citově plochý a vykazoval nedostatek a neschopnost empatie: „On sám uvádí, že má problémy v komunikaci s lidmi a že má problém číst jejich emoce. To je přesný popis člověka bez empatie. Deklaruje, že má potěšení z utrpení lidí a neváží si hodnoty lidského života. Vnímám i zájem o zbraně," jmenuje prvky, které lze o střelci vyčíst.

Co přesně vedlo Timura ke střelbě, nelze podle odborníka jednoznačně určit. Ve hře mohou být věci na straně osobnosti, otázky duševního zdraví, pocit křivdy a zahořknutí, problémy v komunikaci s druhými a v interakci v sociálních vztazích.

Co dělat v případě útoku?

Podle Štěpána Vymětala se to liší podle toho, jakou zbraní útočí agresor a v jakém místě to je, ale obecně by měli lidé v nejlepším případě utéci. Pokud to nelze, tak se schovat. „V ruském Permu se studenti v jedné třídě zabarikádovali, i to je dobrý způsob," uvedl příklad psycholog. V krajním případě, pokud už nemají jinou možnost, se lidé mohou pokusit útočníka zneškodnit. Použít lze třeba věšák nebo jinou dostupnou věc.

Jak se Rusko postará o traumatizované svědky a zraněné, proč by se neměli zveřejňovat manifesty útočníků a z jakého důvodu u nás nedochází k útokům ve školách, prozradil psycholog Štěpán Vymětal v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Co vedlo střelce k útoku v ruském Permu? Forenzní psycholog rozebral jeho manifest - Jiří Marek
Video se připravuje ...

  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi