Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Nejhorší je bát se smrti, říká horolezec Radek Jaroš. Co odvážného plánuje?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
2. září 2021
05:00

Nejslavnější český horolezec Radek Jaroš pokořil bez kyslíkové masky čtrnáct osmitisícovek v Himalájích a zdolal nejvyšší horu každého kontinentu. Po vynuceném odpočinku během koronavirové pandemie již plánuje další expedici. Tentokrát chce zdolat nejvyšší osamělé hory světa. Jak smýšlí o smrti a kde měl děsivé halucinace, prozradil v Blesk Podcast.

Stejně jako mnoha lidem, tak i svéráznému horolezci narušila pandemie koronaviru cestovatelské plány. Chystal se na nejvyšší horu Oceánie - Puncak Jaya ve výšce 4884 nad mořem, aby splnil výzvu Koruna světa, čímž by zkompletoval 8 vrcholů podle seznamů horolezců Richarda Basse i Reinholda Messnera. Jenže kvůli covid-19 a různým opatřením již Radek Jaroš nevycestoval. „Budu-li upřímný, tak v dnešní situaci na to prdím,“ řekl v podcastu horolezec, který je znechucený z hysterie a strachu, který kolem koronaviru celosvětově panuje. „Umřít se dá na spoustu věcí, včetně blbosti,“ dodává.

Během svých cest byl svědkem pozůstatku civilizací v Pompejích nebo na Velikonočních ostrovech, z jejichž rychlého rozvoje během chvilky nezůstalo nic. V tu chvíli si Jaroš uvědomoval, jak všechno křehké na světě je. Během svých výstupů byl mnohokrát blízko také svému konci. Kupříkladu na vrchol hory K2 se dostal až na pátý pokus, protože hned třikrát se musel vracet kvůli nebezpečnému počasí. V roce 1998 „pouhých“ 200 metrů od vrcholu Mount Everestu krátce upadl do bezvědomí, ale nakonec se na nejvyšší horu světa vyšplhal.

Hlasy v osmitisících metrech

Nepříjemnou zkušenost si odnesl z prvního výšlapu na Daugiri v roce 2006. Těsně pod vrcholem měl Radek Jaroš halucinace: „Byl jsem vyčerpaný, v této výšce je pouze třetina kyslíku oproti tomu, co dýcháme tady. Moji dva spolulezci byli hluboko pode mnou a nebyl tam žádný jiný člověk. Pohyboval jsem se sám hlubokým sněhem a najednou jsem slyšel. ‚Tohle to nedáš, tohle bude těžký,‘ koukal jsem kolem a slyšel další otázky mým směrem,“ popisoval mrazivou chvíli. V ten moment si uvědomil, že je něco špatně a na základě svých zkušeností se otočil a mířil zpět.

Na dotaz redaktora, jak v blízkosti smrti o svém konci přemýšlí, Radek Jaroš odpověděl: „Po smrti mě čeká smrt. Nevěřím v další život. Možná bych to měl lehčí, ale tím, že jsem prožil to, co jsem prožil, tak se z toho nestresuji. Můj život byl za několik lidských životů. Nejhorší je se smrti bát,“ odpověděl.

Všude dobře, doma ...

Do horolezeckého důchodu se ale živoucí legenda nechystá. „Chtěl jsem vylézt patnáct nejizolovanějších hor světa. Jestli to doba dovolí, tak je vylezu a pokud ne, tak se nic nestane. Evropa je krásná, Česko je krásný, Adršpach je nádherný, na Vysočině je krásně a já mám pořád co objevovat i tady doma,“ řekl závěrem Radek Jaroš.

Jak Jarošově výpravě v základním táboru vyvářel milionář, proč napodobuje rituál filmového Gladiátora, a jestli fandil během Olmypiády v Tokiu Adamu Ondrovi, se dozvíte od horolezce v Blesk Podcast:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi