Filmový hit starý již 44 let skoro nestárne a baví stále nové a mladé diváky. I po tolika letech se lze dozvědět nepříliš známé pikantnosti a zajímavosti o natáčení. V hlavních dětských rolích hráli Dana Vávrová jako Leontýnka, Jiří Sovák jako rytiří Brtník z Brtníku a Jiří Procházka jako Dlouhý Jenda. Poslední jmenovaný v roce 2011 na přednášce na Krakovci prozradil, čím dětská parta pila krev uznávanému herci Sovákovi.

Historka o tom, jak děti schovali filmovému rytíři štěteček na čištění fajfky a dva dny se nenatáčelo, než se našla, je všeobecně známá. Jenže děti mu nezpříjemnily i odjezd po natáčení do divadla v Praze: „Jednou pan Sovák pospíchal do divadla, tak jsme u Volhy, kterou tenkrát jezdili taxikáři, ucpali výfuk. Párkem od svačiny. Po sto metrech začalo auto prskat,“ řekl Jiří Procházka na besedě na zřícenině Krakovec v roce 2011 podle webu Raport.

Procházka návštěvníkům popsal i scény, které viděl ještě před tím, než zasáhla cenzura. Na podlaze střižny třeba zůstalo čarování Sováka v hospodě s panem ředitelem, když proměnil přivolané policisty v oslíky. Do filmu se nedostalo dokonce 40 minut materiálu!

Jaká další zábavná scéna byla vystřižená, kde leží operního labužníka myslivce hájovna, a co má společného Copak je to za vojáka s dětským filmovým muzikálem, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Rytíř Brtník Sovák nesnášel dětské herce. Na Krakovci mu strčili párek do výfuku Jiří Marek

Fotogalerie
54 fotografií