Oblíbená komedie Jára Cimrman ležící, spící byla natočená v roce 1983 a jejím režisérem byl Ladislav Smoljak. Hned zpočátku řešili divadelníci problém, kdo se ujme hlavní role Járy Cimrmana. Ačkoliv to Zdeněk Svěrák odmítal, nakonec připadla tato role jemu. Dozvěděl se to dokonce během rozhovoru v rozhlas.

Hned v úvodu navázali dramatici na svůj první film o Járu Cimrmanovi - Stopa vede do Liptákova z roku 1969. Filmový Liptákov se nachází ve skutečnosti ve vesnici Vesec u Sobotky, kam zavítali filmové štáby S čerty nejsou žerty. Když se Petr Máchal (Vladimír Dlouhý) utkal s knížecími vojáky na statku své babičky. Na náměstí Vesce stály i potraviny, do nichž jezdili kolem skal Luboš (František Němec) se synem Vaškem (Tomášem Holým) z Jak dostat tatínka do polepšovny. 

Hlavní část děje Jára Cimrman ležící, spící se odehrává na zámku Konopiště, kde se český génius snaží rozbít monarchii. Jaké další filmy se na slavném zámku Ferdinanda d'Este nahrávaly, a proč byste měli zavítat i do Benešova se dozvíte ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Na stopě po Járu Cimrmanovi a zmizelých stopařkách Jiří Marek

Fotogalerie
52 fotografií