Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Spor o »milionovou« záchranu horolezců v Pákistánu. Pojišťovna odmítá zaplatit. Slíbili to, tvrdí Vlček

Video se připravuje ...
Autor: Jiří Marek, Tomáš Koníček - 
17. září 2021
05:00

Zdolání vrcholu sedmitisícové hory Rakapoši může ještě trojici horolezců vyjít pořádně draho. Pojišťovna UNIQA, s níž Češi uzavřeli pojištění, totiž bude prověřovat, zda neporušili pojistné podmínky. Podle předběžného zkoumání to bylo hned ve dvou případech. Horolezec Jakub Vlček pro Blesk Podcast toto odmítl a řekl, že si s pojišťovnou volali ještě před záchranou vrtulníkem a měli slíbeno, že to „proběhne v pohodě.“ Výsledný účet může jít až do milionů korun!

Příběh dvou českých horolezců Jakuba Vlčka, Petra Macka a pákistánského borce Vadžídulláha Nagríma sledovalo celé Česko. Na pět dní totiž zůstali uvěznění na hoře Rakapoši ve výšce 6900 metrů až 6300 metrů nad mořem. Pákistánští záchranáři jim dokonce hodili bednu se zásobami a několikrát se u nich pokoušeli přistát. To však bylo ve vysoké nadmořské výšce kvůli řídkému vzduchu velmi obtížné.

Nakonec se jim to však podařilo a ve středu ráno je záchranáři úspěšně dopravili do města Gilgit. Trojice zůstává ve vojenské nemocnici a těší se na návrat domů. Vyvstává před nimi ale otázka, kdo náročnou akci zaplatí. Podle Abdula Joshiho, jednoho ze záchranářů, neměli horolezci povolení k výstupu, což celou akci komplikovalo: „Neměli tábor, ani pozemní, ani manažerský tým. Dále při výstupu na horu nezafixovali lana a také vzhledem k tomu, že neměli potřebnou dokumentaci, tak za ně není pojišťovna ochotna zaplatit záchrannou misi,“ napsal na facebooku. Na akci se podle něj podílelo dalších 10 horolezců.

Spor o pojistku

Celou věcí se zábývá také pojišťovna UNIQA: „Podle předběžných informací se dopustili jednání, které je hned dvakrát v rozporu s ustanoveními pojistných podmínek, kde jsou obsaženy výluky,“ řekla Blesku Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny. Dále uvedla, že hora Rakapoši je dlouhodobě pro cestování nevhodná a je uvedena jako nedoporučená – zakázaná na webu ministerstva zahraničních věcí. „V těchto oblastech cestovní pojištění neplatí,“ řekla Svobodová.

Druhým důvodem je pak fakt, že oba horolezci pravděpodobně porušili lokálně platné právní normy. „Nesmějí zdolávat horu bez úředního povolení,“ říká Svobodová s tím, že toto ještě není potvrzeno. Jakub Vlček ale pro Blesk zopakoval, že platné povolení měli. Dostali ho od první místní agentury, která ho předávala druhé agentuře: „V tu chvíli my jsme kvůli počasí začali lízt. Myslím si, že by s povolením neměl být žádný problém,“ uvedl Jakub Vlček pro Blesk Podcast s tím, že to byla „jen úředničina“.

Záchrana až za miliony

Konečný účet za záchranu z 27. nejvyšší hory světa ale může vyjít horolezce draho. Pojišťovna totiž v minulosti podobné případy už řešila. „Nelze nyní vyčíslit, kolik mohla záchranná operace stát. Záleží na počtu letů vrtulníku, na počtu zapojených lidí a dalších podrobnostech. Lze odhadovat, že jde řádově o miliony korun,“ řekla mluvčí. Vlček ale trvá na tom, že dostali potvrzení, že bude záchranná akce krytá. „Hovořili jsme s pojišťovnou satelitním telefonem ve výšce 6900 a měli jsme potvrzení, že to proběhne v pohodě,“ řekl český horolezec.

To potvrdila i mluvčí UNIQA: „Bylo to v době, kdy šlo horolezcům o život. V tu chvíli tedy bylo důležité zachránit je a ne zkoumat všechny okolnosti,“ řekla Svobodová. Pojišťovna připustila, že může náklady na záchrannou misi, nebo její část, pákistánským složkám uhradit. Později by je pak mohla vymáhat na horolezcích. 

Drama v 6 tisících metrech

Podle cestovatelského webu explorerweb.com došlo při záchraně horolezců k velmi nebezpečné situaci. Ve chvíli, kdy byl už ve vrtulníku pákistánský horolezec a Jakub Vlček, a stroj se chystal z nebezpečné výšky odletět, měl na jeho lyžinu prý skočit Petr Macek. „Helikoptéra byla rázem nevyvážená, ale pilot ji zvládl stabilizovat a opět s ní přistát. Jeho kamarád jej z kabiny odstrčil a opět vzlétli. Byla to ta nejhloupější věc, kterou můžete udělat ve výšce 6 200 metrů nad mořem. Ohrozil životy všech, pilotů a jeho kamarádů,“ řekl pro web účastník záchranářských prací Karim Shah Nizari.

Horolezec Jakub Vlček to ale pro Blesk Podcast odmítl. Na místo dle něj přistála helikoptéra postupně třikrát. Nejprve pro Vadžídulláha Nagríma, potom pro něj a nakonec pro Petra Macka. „Nejsme Sylvester Stallone, abychom v šesti tisících plápolali za lyžinu. Tohle je jako z akčních filmů,“ popřel tvrzení s úsměvem Vlček. 

Jak přesně probíhal sestup a záchrana, co byla pro Jakuba Vlčka nejnebezpečnější dosavadní událost a kdy se vrátí do Česka, prozradil pro Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Horolezec Jakub Vlček promluvil o záchraně z Rakapoši - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajanene ( 17. září 2021 16:15 )

Podle toho co se zde o nich píše, tak jsou tp hlupáci, podvodníci a nemehla. Proč zrovna oni někam lezli???

Jarda3 ( 17. září 2021 15:17 )

Pojišťovna nezaplatí.
.
Kdy se začnou pro horolezce vybírat peníze ?
.
Přispěji 10,- Kč. . . .

PavelSki ( 17. září 2021 14:26 )

Kdyby měli běžné cestovní, tak se s nimi vůbec pojišťovna nebaví, je pak nad 3tisíce m a nad 6tisíc už musí být konkrétní. Nějaká takové mohli mít, ale mohly tam být výluky. Z článku nepoznáme.
Dá se pojistit i na "K2" a trošku je mi divném že by u nás byla tato hora kam lezli zakázaná a K2 ne.

platykodon ( 17. září 2021 14:22 )

Dle mého názoru záchranná akce dopadla špatně - měli je tam nechat. Takových idi.otů není škoda. Nechápu, jak může být někdo tak primitivní a svou hloupostí ohrožovat životy záchranářů. Já bych nad nimi zakroužila vrtulníkem, zamávala a s čistým svědomám odletěla.

jajas ( 17. září 2021 13:57 )

Ti hoši fakt nejsou normální! Prý: "Pojišťovna odmítá zaplatit. Slíbili to, tvrdí Vlček". Copak plnění pojišťovny záleží na tom, zda někomu něco slíbí? Pokud to není ve smlouvě, tak jim mohou naslibovat cokoliv....ale zavazující je smlouva, kterou podpíší obě strany, ne?

Zobrazit celou diskusi