Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Tálibán převzal kontrolu nad letištěm v Kábulu, Američané zvažují ještě evakuaci po zemi

Aktualizováno -
31. srpna 2021
11:06
Autor: ČTK, Darina Jíchová, mav - 
31. srpna 2021
07:15

Afghánské islamistické hnutí Tálibán plně kontroluje ztichlé mezinárodní letiště v Kábulu. Stalo se tak poté, co z něj v pondělí odletěli poslední američtí vojáci, informuje agentura AP a poznamenává, že po dvaceti letech tím skončilo nejdelší americké válečné angažmá. Vláda USA bude i po stažení vojáků z Afghánistánu nadále pomáhat Američanům, Afgháncům a dalším lidem, kteří se chtějí ze země dostat. Řekl to americký ministr zahraničí Antony Blinken. Informovala o tom agentura Reuters.

Z Afghánistánu v noci na úterý odletěli poslední američtí vojáci. USA už dříve oznámily, že z Afghánistánu, kde jejich vojáci spolu se spojenci působili po dvě desetiletí, odejdou do 31. srpna.

Vozidla s bojovníky Tálibánu projížděla po ranveji v severní, vojenské části letiště Hámida Karzaje a později se zde pěšky prošli také někteří vůdci hnutí. Po zuby ozbrojení tálibové ještě před úsvitem kontrolovali také hangáry. Jiní slavnostně stříleli do vzduchu tzv. stopovky - svítící munici. Elitní bojovníci Tálibánu se před obsazeným hangárem také vyfotili, kterak se náležitě modlí.

„Svět by si měl vzít poučení, toto je radostná chvíle vítězství,“ citovala agentura AP mluvčího hnutí Zabihulláha Mudžáhida. Další bojovníci Tálibánu střeží civilní část letiště, kde v terminálu leží několik desítek kufrů a dalších zavazadel. Jejich majitelé je zde patrně zanechali při zmatcích v posledních hodinách překotné evakuace.

Od chvíle, kdy hnutí Tálibán po nečekaně rychlé ofenzívě ovládlo zemi, Američané spolu se spojenci evakuovali přes 123.000 civilistů. Podle Blinkena v zemi zůstalo „pod 200, ale spíše kolem 100“ Američanů, kteří se chtějí z Afghánistánu dostat. Americká vláda podle něj zkoumá možnosti pozemních cest.

„Po dvaceti letech jsme porazili Američany,“ citovala AP jednoho ze strážců Tálibánu s puškou kalašnikov. „Odešli a naše země je teď svobodná.“

Mudžáhid přímo na letištní ploše, s americkým vojenským letounem v pozadí, vedl tiskovou konferenci, jak tweetují Talib Times. Na místě byl i Anás Hakkání, jeden z čelních politických představitelů Tálibánu.

Zvláštní americký vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad na twitteru uvedl: „Po stažení naší armády a armády mnoha partnerů, kteří při nás stáli, čelí Afghánci okamžiku rozhodnutí a příležitosti. Budoucnost jejich země je v jejich rukou. Svou cestu si vyberou zcela suverénně. Toto je také šance ukončit válku.“

Americký ministr zahraničí uvedl, že americká ambasáda v Kábulu zůstane prázdná. Američtí diplomaté, do jejichž agendy spadá Afghánistán, budou působit z Kataru. Blinken jako vysvětlení podal „nejistou bezpečnostní situaci a politickou situaci“. Novou misi povede Ian McCary, někdejší číslo dvě americké ambasády v Kábulu.

Pokud islamistické hnutí Tálibán „dostojí svým slibům“, Spojené státy s nimi budou „pracovat“, uvedl Blinken. „Tálibové žádají legitimitu a mezinárodní podporu. Naším vzkazem je, že legitimita a podpora se musí zasloužit,“ řekl.

Podle šéfa britské diplomacie Dominika Raaba se nepodařilo z Afghánistánu včas dostat několik stovek britských státních příslušníků. Většinou se podle něj jedná o „složitější případy“, například velké skupiny rodin nebo lidi bez potřebných dokladů. V Afghánistánu jsou také stále Afghánci, kteří doufají v evakuaci do Británie, protože spolupracovali s britskou vládou, dodal Raab. Londýn je v kontaktu se třetími zeměmi, přes něž by se tito lidé mohli do Británie dostat.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes prohlásil, že Tálibán jedná s Katarem a Tureckem o pomoci s technickým provozem letiště. Zdůraznil, že islamistické hnutí musí zajistit co nejdříve bezpečnost letiště, aby lidé, kteří chtějí opustit Afghánistán, mohli využívat komerční lety. Podle LeDriana musí Francie nadále vyvíjet na Tálibán tlak, s hnutím ale nejedná.

Novinář moderoval pod dohledem Tálibánu

Moderátorovi afghánské televizní stanice AITV Mirwaisovi Haídarímu Haqdústovi se při posledním vysílání zračila hrůza ve tváři. Měl k tomu pádný důvod, za zády mu totiž při uvádění pořadu Pardaz stáli ozbrojení bojovníci radikálního hnutí Tálibán.

Afghánský moderátor četl zprávy obklíčení ozbrojenci z Tálibánu Afghánský moderátor četl zprávy obklíčení ozbrojenci z Tálibánu | reprofoto/youtube

Haqdúst se snažil v poklidu přečíst hlavní témata pořadu a zprávy toho dne, přes rameno ho neustále kontrolovali ozbrojenci, které následně zpovídal. Klip z AITV ukázal zřejmě novou podobu afghánského zpravodajství. S Haqdústem bylo ve studiu kolem osmi tálibánců, kteří v rukou svírali samopaly. Podle výpovědí svědků do budovy televize přijelo komando a donutilo novináře, aby s nimi natočili debatu.

„Nemějte strach,“ vyzýval Haqdúst své diváky, nicméně i on sám měl podle záběrů, co dělat, aby udržel na uzdě vlastní obavy. „Spolupracujte s hnutím,“ dodal. Záběry z pořadu na twitteru rozšířila reportérka stanice BBC Jalda Hakímová. „Takovou podobu teď mají politické debaty v afghánském vysílání, moderátor vypadá na zhroucení,“ komentovala.

frantacizek ( 31. srpna 2021 10:32 )

to letiště by měl převzít turecký letištní personál, pač ti Talibanci se neumí pomalu ani podepsat, ještě tak řídit letecký provoz. Zpráva stará 2 dny, teď jsem to nesledoval, ta situace se stále vyvíjí, ale Turci měli jednat i o tom, že by tam zůstala jejich armáda. Pokud chce Taliban spolupracovat se Západem, letiště budou chtít mít funkční i pro běžný provoz. Tohle bude zásadní, aby tam u toho seděli ti Turci..

krtek. ( 31. srpna 2021 09:01 )

čechoafgánec je prosím co ?

apoho ( 31. srpna 2021 08:56 )

Vypadá to, že Američanů bylo v Afghánistánu více než domácích Afghánců.
Už přes měsíc se stahují a ještě pořad neodjeli všichni.

Zobrazit celou diskusi