Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Děs během evakuací z Kábulu: „Viděl jsem děti padat na zem, lidé odnášeli těla“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. srpna 2021
17:10

S blížícím se datem 31. srpna, kdy mají Afghánistán opustit vojenské jednotky Spojených států, se situace na kábulském letišti a před ním zhoršuje. Státy navíc postupně ukončují evakuační lety, Afghánci snažící se uprchnout před radikálním islamistickým hnutím Tálibán tak propadají panice. Podle svědků se před letištěm tísní tisíce lidí, mačkají se na sebe a lidé včetně dětí si padají pod nohy. Tlačenice a ušlapání je na spadnutí, varuje deník The Guardian.

Dvaačtyřicetiletý řidič Nangyalai s manželkou a 11měsíčním dítětem čekají u letiště už řadu dní. Nangyalai je z jižního Londýna a má britský pas, snaží se tak dostat co nejblíže k bráně, aby vojákům ukázal své dokumenty. „Na bráně je nápis: Pro držitele britských pasů,“ vypověděl Nangyalai. Mezitím se pracovníci britské ambasády snaží vystavit víza všem lidem, kteří pracovali pro britskou misi a firmy v Afghánistánu.

„Během hodiny udělíme i 100 povolení,“ komentovali pro tisk diplomatičtí pracovníci. Jenomže ani to nestačí, zoufalství a beznaděj lidí je téměř cítit ve vzduchu. Atmosféra je napjatá. Nangyalai s novináři mluvil po telefonu, mnohokrát se už snažil propojit se s britskými pracovníky, ale neúspěšně. Navíc se mezi lidmi šíří zprávy o tom, že během 36 hodin budou vzdušné mosty uzavřeny.

Nangyalai popsal, co se děje v davu před letištěm. „Situace eskaluje, lidé jsou frustrovaní, tlačí se na sebe, viděl jsem děti padat lidem pod nohy,“ vylíčil. Podle zdroje z britských jednotek v Kábulu domácí bezpečnostní firmy začaly nabízet „bezpečnou“ dopravu na letiště za 163 tisíc korun, většinu peněz z poplatku podle zdroje získá Tálibán.

Američané pro své lidi posílají autobusy

„Americká ambasáda pro své spolupracovníky posílá autobusy, aby je odvezly na letiště. Britové to nedělají,“ postěžoval si na přístup britské mise Nangyalai. „Včera jsme jim zkoušeli volat, říkali jsme jim, že trčíme venku, že je tam zavřená brána. Řekli nám: Nemůžeme vám pomoct,“ řekl o komunikaci s britskou stranou.

Před kábulským letištěm stále čekají na záchranu i čeští občané. Před kábulským letištěm stále čekají na záchranu i čeští občané. | Twitter Spolku Vlčí Máky

Není jediný, muž, který pracoval jako ostraha britské ambasády, strávil dva dny tím, že se snažil dostat k hotelu Baron u letiště, ve kterém působí britští diplomatičtí pracovníci. Chtěl jim ukázat e-mail, který potvrzuje, že on a jeho rodina mají povolení k evakuaci do Británie. Také on byl svědkem, jak dav nemilosrdně „drtí ženy a děti“.

Tlačenice před letištěm

„Taky jsem je viděl padat, myslím, že jedna žena a dítě to nepřežily, ale nevím to jistě, lidé je pak odnášeli pryč. Nemám slova na to, abych popsal, jak hrozně to tu vypadá,“ muži se jen těžko mluvilo. O obětech tlačenice mluví i další lidé. „Snažil jsem se svým dětem zakrýt oči, aby těla neviděly,“ cituje The Guardian jednoho ze svědků.

Mezinárodní letiště Hamída Karzaie v Kábulu tak v posledních dnech zůstává jedním z nejrušnějších dopravních uzlů na světě. Je to prakticky jediná cesta pryč z Afghánistánu, kde převzalo moc radikální islamistické hnutí Tálibán. Hlavní roli v evakuacích diplomatů i afghánských spolupracovníků spojeneckých sil a jejich rodin hrají Spojené státy. Ty se ovšem hodlají stáhnout do 31. srpna.

Konec evakuace

Prodloužení tohoto termínu odmítá jak Tálibán, tak USA. Repatriační lety organizují také Británie, Francie a mnohé další země. Všechny shodně uvádějí, že po odchodu Američanů již nebude na letišti bezpečno, a chtějí se stáhnout dříve než americká armáda. Zároveň připouštějí, že nedokážou včas z Afghánistánu transportovat všechny, kteří by na to měli nárok.

Od začátku evakuací v polovině srpna se podle Bílého domu z Afghánistánu podařilo přepravit 82 300 lidí, u kterých panovaly obavy, že by jim pod vládou Tálibánu hrozilo nebezpečí. USA na pomoc s evakuací do Kábulu poslaly přes 6000 vojáků, prvních 600 z nich ale ze země již zase odletělo. Podle ministra zahraničí Antonyho Blinkena bylo ve středu v Afghánistánu ještě 1500 amerických občanů. Deník The New York Times napsal, že i kdyby se podařilo udržet současnou rychlost evakuací 20 tisíc lidí denně, tak USA nestihnou do konce měsíce evakuovat 250 tisíc Afghánců s nárokem na zvláštní americké vízum.

Americké evakuační lety míří mimo jiné na spojenecké základny v Evropě, nejčastěji do Německa a do Itálie. V rámci 55 amerických záchranných letů do těchto dvou evropských zemí odletělo 7000 Afghánců, uvedl ve středu generál Tod Wolters. Po třech až čtyřech dnech v karanténě tito lidé zamíří na Dullesovo letiště poblíž Washingtonu, píše AP.

Británie a Francie slíbily pokračovat v evakuačních letech do poslední možné chvíle. Letadla britské armády z Afghánistánu odvezla přibližně 11 tisíc lidí, z toho zhruba 7000 Afghánců. Francie oznámila, že letecké evakuace z Kábulu ukončí v pátek večer. „Od zítřejšího (pátečního) večera už nebudeme moci v evakuacích dál pokračovat,“ řekl rozhlasové stanici RTL francouzský premiér Jean Castex. Francouzské úřady dosud z Afghánistánu přepravily asi stovku francouzských občanů a na 2000 Afghánců, napsala agentura Reuters.

Ukončení evakuačních letů z Kábulu ve čtvrtek ráno oznámilo Polsko, Dánsko, Nizozemsko a Belgie. Polsko v rámci 44 letů přepravilo přes 1100 lidí, z toho 900 Afghánců, kteří s Polskem dlouhodobě spolupracovali, uvedl dnes vedoucí kanceláře předsedy polské vlády Michal Dworczyk. Poslední polský evakuační let s civilisty podle jeho slov přistane v Polsku ve čtvrtek, a operace tak bude pro jeho zemi uzavřená.

Austrálie pokračuje v evakuacích. Austrálie pokračuje v evakuacích. | Reuters

Podle dánské ministryně obrany Trine Bramsenové „lety do nebo z Kábulu již nejsou bezpečné“. Na palubě posledního dánského letu bylo přibližně 90 lidí, včetně dánských vojáků a diplomatů, kteří pomáhali s evakuací. Belgie z Afghánistánu evakuovala přes 1400 lidí, uvedl premiér Alexander de Croo.

„Bolestná chvíle“

Také nizozemská vláda oznámila, že poslední evakuační let z Kábulu uskuteční ve čtvrtek. Na základě pokynů od Spojených států má Haag evakuační operaci ukončit, napsal kabinet v dopise parlamentu. „Je to bolestná chvíle, protože to znamená, že navzdory obrovskému nasazení budeme muset na místě zanechat lidi, kteří mají na evakuaci do Nizozemska nárok,“ citovala z dopisu agentura Reuters. Nizozemsko zorganizovalo celkem 16 evakuačních letů, z nichž devět mířilo přímo do Nizozemska. Na palubě posledních dvou bylo 299 osob.

I Španělsko se chystá ukončit evakuační lety tento pátek, informoval dnes deník El País s odvoláním na zdroje z vlády.

Německá armáda zorganizovala ke středečnímu večeru 34 evakuačních letů, kterými z Kábulu přepravila do bezpečí 5193 osob. Z toho více než 3600 bylo Afghánců. Na palubě německých letounů byli také občané 45 dalších států.

Ve středu své síly z Afghánistánu začalo stahovat také Turecko, které původně nabízelo, že zajistí chod kábulského letiště. Podle tureckého ministra obrany Ankara evakuovala 1129 lidí, ministerstvo zahraničí uvedlo 1404 osob, píše agentura AFP.

Čtyři ruská vojenská transportní letadla ve středu odletěla z Kábulu s občany Ruska a dalších postsovětských zemí, byly to zatím jediné evakuační lety, které Moskva zorganizovala, uvádí AP.

Švédsko ke středečnímu večeru z Kábulu převezlo do bezpečí 771 lidí, diplomatů i spolupracovníků. Italský letecký most zajistit přepravu 4000 Afghánců. Austrálie evakuovala na 4000 lidí, z toho 1200 během poslední noci, píše agentura AP.

Repatriační lety do Česka

Do Mexika zamířil záchranný let se 124 novináři a jejich rodinnými příslušníky na palubě. První uprchlíky z Afghánistánu Mexiko přijalo už v úterý. Jednalo se o tým zaměřený na závody robotů, jehož členy bylo pět žen a jeden muž.

Česká republika zorganizovala tři evakuační lety, na jejich palubě vedle českých občanů přiletělo 170 Afghánců. Do Česka armádní letouny evakuovaly zaměstnance české ambasády, české vojáky, afghánské spolupracovníky velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánce, kteří mají v Česku trvalý pobyt.

Evakuační mise podle premiéra Andreje Babiše skončila. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek uvedl, že Česko již přepravilo všechny, kteří byli k evakuaci určeni, a dokončení operace označil za zázrak. Podle spolku Vlčí Máky, který pomáhá veteránům, nicméně ještě stále v Afghánistánu zůstávají někteří tlumočníci, kteří pomáhali české armádě.

Video  Zoufalství v Kábulu, dav si předává dítě.  - Twitter
Video se připravuje ...

nemocna ( 26. srpna 2021 23:05 )

Česká vláda a armáda by se měla stydět nepomoct v nouzi cizím občanům kterým jde o život a poslat tam jen tři letadla jen pro návrat našich občanů a malá hrstka Afghánců, co pomůže tam poslat humanitární pomoc když ti co to potřebují to stejně nedostanou! zbytečně vyhozené peníze!

husak44 ( 26. srpna 2021 17:32 )

Co je nám do toho!

Zobrazit celou diskusi