Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američané před útěkem z Afghánistánu ničí citlivé dokumenty

Autor: ČTK - 
14. srpna 2021
07:10

Zaměstnanci amerického velvyslanectví v Kábulu dostali od svých nadřízených instrukce, aby začali se skartací citlivých dokumentů. Informovala o tom dnes agentura AFP a stanice CNN. Zaměstnanci mají také zničit předměty, které by mohli povstalci využít ve své propagandě.

Do afghánského hlavního města má během víkendu přicestovat většina z 3000 amerických vojáků, jež má pomáhat s evakuací personálu velvyslanectví USA.

Nadřízení dali zaměstnancům velvyslanectví v pátek pokyn, aby začali skartovat citlivé dokumenty. Zničit postupně mají také americké vlajky, oblečení se značkou a názvem ambasády a všechny další předměty, které by mohli povstalci z hnutí Tálibán využít ve své propagandě.

Podle mluvčího amerického ministerstva se ale jedná o postup, který běžně dodržují americká velvyslanectví na celém světě v případě, kdy se chystá výrazné omezení počtu zaměstnanců úřadu.

Povstalecké hnutí Tálibán v posledních dnech zaznamenalo výrazné územní zisky. Podle posledních údajů získalo 18 z 34 afghánských provincií. Vyvstává tak otázka, jak dlouho se před ofenzivou povstalců ubrání hlavní město. Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho ale Kábul nečelí bezprostřední hrozbě dobytí ze strany Tálibánu.

zkzkz ( 14. srpna 2021 10:23 )

zkzkz ( 14. srpna 2021 10:23 )

Vítězní Američané před útěkem

Zobrazit celou diskusi