Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec urážek, překřikování a skákání do řeči. Trumpovi vypnou ve finální debatě mikrofon

Autor: mav - 
20. října 2020
22:30

Po fiasku první předvolební debaty, kdy prezident Donald Trump nepřijatelně skákal do řeči svému vyzyvateli Joe Bidenovi, se pořadatelé rozhodli v té následující, čtvrteční, vypnout oběma mikrofony, píše server televize NBC News.

Úvodem každého tematického segmentu má každý kandidát dvě minuty na vyjádření svého stanoviska – tehdy bude sokův mikrofon ztlumen. Následuje asi desetiminutová volná diskuse, kdy si do řeči budou moci skákat jako obvykle.

První televizní střet TrumpaBidenem (29. září) nemá v dějinách amerických prezidentských debat obdoby, shodují se snad všichni komentátoři. Televize CBS napočítala, že Trump rivalovi nejméně 73krát skočil do řeči. „Zmlknete už?!“ neudržel dekorum ani Biden a označil Trumpa za rasistu, šaška a nejhoršího prezidenta, jakého kdy Amerika měla. Trump mu nezůstal nic dlužný, pouštěl se do minulého viceprezidenta hláškami jako „Vy nejste chytrý, Joe,“ nebo výsměchem jeho roušce.  

„Počkejte, pane prezidente,“ snažil se zasahovat moderátor Chris Wallace, veterán stanice Fox News (jež mimochodem bývá nakloněna Republikánům). „Souhlasili jste, že obě strany budou mít dvě nepřerušované minuty na odpověď. Proč nedodržujete základní pravidlo?“ Ani taková výtka Trumpa nezastavila a moderátora označil za „fake news“.

Šéf Trumpova volebního štábu Bill Stepien zhodnotil výkon svého šéfa jako „nejskvělejší debatní výkon v historii prezidentů“, diváci však podle průzkumů považovali za vítěze Bidena. Nejlépe však duel vystihl průzkum televize CBS, v němž 69 % diváků označilo debatu za „protivnou“.

Ukřivděný Trump

Brzy po první debatě se tak řešila změna pravidel, výsledkem je vypínání mikrofonů. „Po diskusích s oběma stranami si uvědomujeme, že ani jedna kampaň nebude s dnešními opatřeními zcela spokojená,“ uvedla nyní přípravná komise. „Jedna soudí, že jdou příliš daleko, druhá, že nejdou dost daleko. Věříme, že naše kroky zajistí rovnováhu a že jsou v zájmu amerického lidu, pro který se tyto debaty pořádají.“ Komise dodává, že na dvou nepřerušovaných minutách se představitelé soupeřících kampaní dopředu dohodli, takže nejde o změnu pravidel, nýbrž o jejich přísnější vynucování. Prezident Trump je přesto se změnou nespokojený: „Zúčastním se, ale myslím, že je to velmi nefér,“ řekl novinářům.

Zároveň si jeho tým stěžuje, že pořadatelé náhle změnili tematické zaměření duelu. „Před mnoha měsíci se s oběma kampaněmi dohodlo, že tato debata bude o zahraniční politice. Témata, která nyní oznámila moderátorka Kristen Welkerová (boj s covid-19, americké rodiny, rasa v Americe, změny klimatu, národní bezpečnost, vůdcovství), jsou vážná a zaslouží diskusi, ale jen pár z nich se byť jen dotýká zahraniční politiky,“ napsal v otevřeném dopisu šéf kampaně Stepien. „Skoro o všech už se dlouze diskutovalo během první debaty, v níž prezident Trump zvítězil nad moderátorem Chrisem Wallacem a kandidátem Joe Bidenem,“ tvrdí Stepien s tím, že se moderátor pasoval do pozice „třetího bojovníka na scéně“ a „plival jed“ na Trumpa.

„Bohužel to není poprvé, co komise ustoupila přáním Bidenovy kampaně,“ obviňuje ji Stepien. Například prý Trump žádal dřívější termín debaty nebo přidání další, neboť hodně lidí využilo možnosti volit v předstihu; údajně kvůli Bidenovu nesouhlasu komise nevyhověla.

„Kampaně se s komisí před měsíci shodly, že témata vybere moderátor debaty,“ kontroval TJ Ducklo, mluvčí Bidenovy kampaně. „Trumpova kampaň o tom nyní lže, neboť se Donald Trump bojí čelit otázkám o jeho katastrofální reakci na covid,“ cituje ho NBC News.

Virtuální odmítl

Předvolební debaty kandidátů na prezidenta a viceprezidenta organizuje od roku 1988 nezisková organizace Komise pro předvolební debaty, zřízená po dohodě Republikánské a Demokratické strany. Duely (kandidáti menších stran nejsou zváni, nikdo totiž nikdy nedosáhl na limit 15% preferencí) zpravidla bývají tři, konají se v aulách univerzit a přenáší je naráz přední televizní stanice. I letos měly být tři, jenže ta prostřední (15. října) byla zrušena poté, co Donald Trump onemocněl koronavirem a nepřistoupil na uskutečnění virtuální debaty na dálku. Ta čtvrteční (v devět večer v Nashville, tedy ve čtyři ráno českého času) tak bude poslední. Teprve se ukáže, zda ji zpřísnění pravidel udrží na civilizovanější úrovni. Trump na každý pád stále zaostává v průzkumech celonárodních i ve všech váhavých státech; Biden podle výpočtů NBC vede 52,3 % ku 43. Volební den je 3. listopadu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi