Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Farníci i s bývalým agentem FBI zabránili masakru v kostele. Útočník zabil „jen“ dva lidi

Aktualizováno -
30. prosince 2019
09:00
Autor: ČTK, kal, Darina Jíchová - 
30. prosince 2019
05:50

Tři mrtvé, včetně útočníka, si v neděli vyžádala střelba v kostele texaského města Fort Worth. Informovala o tom média s odvoláním na sdělení místních úřadů. Proti střelci zasahoval bývalý agent FBI, který v současnosti pracuje jako člen dobrovolné ochranky kostela. Do souboje s útočníkem, který ohrožoval 240 věřících, se pustil i další dobrovolník. Jejich rychlá akce zabránila masakru.

Agentura Reuters napsala, že útočník, který začal v kostele na předměstí Fort Worth střílet, jednoho člověka zabil a druhého smrtelně zranil. Sám pak při převozu do nemocnice podlehl zraněním, které utrpěl, když ho svými zbraněmi zasáhli přítomní farníci.

Incident se odehrál při ranní bohoslužbě místního času (odpoledne SEČ). Mluvčí místní záchranné služby MedStar Macara Trustyová nejdřív uvedla, že třetího zraněného člověka záchranáři úspěšně resuscitovali. Nakonec ale zemřel. Další dva lidé podle ní mají jen menší poranění, která utrpěli, když se v kostele snažili rychle schovat.

Střelec vytáhl zbraň z kabátu

Incident zaznamenala kamera, která bohoslužbu vysílala na videoportálu YouTube. Na záběrech, které se objevily i na twitteru, je vidět, jak muž oblečený do dlouhého kabátu vytahuje zbraň, z níž dvakrát vystřelil, než ho výstřelem srazil na zem jeden z přítomných lidí. Většina ostatních věřících se rychle schovala mezi lavice.

Motiv jednání útočníka je zatím nejasný. Úřady ale na tiskové konferenci vyzdvihly statečnost dvou členů kongregaci, kteří se postavili muži se zbraní na odbor.

Nevídané hrdinství zabránilo masakru

„Hrdinství jejich dnešní akce nemá obdoby. Jednali rychle a do šesti vteřin se jim podařilo střelce zlikvidovat,“ prohlásil viceguvernér Texasu Dan Patrick. „Zachránili nespočet životů.“ S pochvalou se přidal i šéf místní policie J.P. Bevering: „Uvnitř kostela byli dobrovolníci, kteří fungují jako ochranka, hrozbu eliminovali ještě před příjezdem policie.“

Dobrovolná ochranka v kostele působí už více než 10 let. „Kdyby tu dnes nebyli, byl by to masakr. Schází se tu stovky farníků, dnes jsme ztratili dva z nich,“ shodují se představitelé kostela Britt Farmer a Jack Cummings. Jeden z věřících tisku sdělil, že mezi mrtvými je další člen ochranného sboru. „Snažil se udělat všechno, aby nás ochránil. Byl to můj drahý přítel,“ řekl deníku The New York Times Mike Tinius.

Tinius dodal, že střelce neznal a že „střílel náhodně“. Útočníka nepoznala ani další svědkyně Isabel Arreolaová. „Začal střílet a mně před očima probleskl celý život, nejvíc jsem se bála o své dítě,“ vypověděla žena. Podle dalšího svědka střelec před svým útokem krátce promluvil s jáhnem v zadní části kostela.

Pepa Re ( 30. prosince 2019 10:32 )

A v Česku člověka co zastřelil cigana co najizdel do lidí s úmyslem vraždit zavrou...

dama_s_kosou ( 30. prosince 2019 08:21 )

Chce to co nejvice zbrani mezi verejnost i u nas. Pestni souboje a vzajemne vytlacovani na silnicich uz je nudne... A az nejaky magor zacne strilet treba v shoppinch centru a lidi zacnou utikat a pak se tam objevi nekdo kdo ho pujde zastavit a zacnou po sobe strilet, to bude teprve sranda. Pak prijde treti ktery nebude vedet kdo je kdo a zacne strilet po obou...

petr366 ( 30. prosince 2019 06:36 )

Oko za oko.Zub za zub.Příkladní křesťané v USA.Máme se ještě co učit.

Zobrazit celou diskusi