Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Texas přitvrdí u poprav vězňů: Už žádné dopisy na rozloučenou, žádné poslední večeře

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital, ČTK - 
1. května 2019
16:51

Texas chystá změny v proceduře poprav ve svých věznicích. Kvůli kontroverzním výrokům odsouzenců se již nebudou zveřejňovat informace o jejich dopisech na rozloučenou. Stejně tak již nemají trestanci právo zvolit si svou poslední večeři před smrtí. Před výkonem trestu budou mít však nadále právo pronést poslední slovo před popravou, o němž věznice veřejnost informovat smí.

Rozhodnutí o reformě vyvolal silně rasisticky formulovaný dopis na rozloučenou, který vězeňští zřízenci přečetli minulý týden po popravě Johna Williama Kinga (†44). Ten patřil ke tříčlenné skupince mužů, kteří v červnu 1998 usmýkali k smrti černocha Jamese Byrda. Života Kinga zbavila smrtící injekce.

Minulý měsíc dostaly texaské věznice zákaz pouštět do cel odsouzenců, které čeká poprava, duchovní. O důvodech tohoto kroku se zpráva agentury AP nezmiňuje. Už v roce 2011 texaský parlament rozhodl o tom, že odsouzenci na smrt už nebudou mít právo zvolit si poslední pokrm.

Stát Texas je už řadu let na prvním místě v USA v počtu vykonaných trestů smrti. Poměrně časté jsou popravy i ve státech Arkansas, Oklahoma, Alabama a Florida. Trest smrti uplatňují soudy v 31 amerických státech, popravy obnovily USA v roce 1977 po desetileté přestávce.

David Dobe ( 2. května 2019 21:58 )

Trest smrti by se měl zavést i u nás smrt za smrt .odsoudit a hned popravit
ať to svinstvo nemusíme živit .

cocumysvole ( 1. května 2019 17:41 )

To je v pořádku jsou to grázlové. A ještě by na smrt neměli čekat
kolik let. Odsoudit a popravit. Proč je ještě má živit stát?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání