Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macronovou vítali jako rockovou hvězdu. Rozjásaný dav studentů překvapil i ochranku

Autor: Darina Jíchová - 
8. listopadu 2019
20:20

Sotva se první dáma Francie Brigitte Macronová (66) vrátila z Číny, kam doprovodila svého muže, prezidenta Emmanuela Macrona (41), nemeškala ani den a vyrazila do svého „přirozeného“ prostředí, tedy do školy. Svého učitelského poslání se vzdala ve prospěch Macronovy politické kariéry, na pedagogické prostředí ale nikdy nezapomněla. Urputně se věnuje boji proti šikaně ve škole. Studenti si pro ni připravili nečekané uvítání, které poněkud vyšokovalo i ochranku první dámy. Děti se kolem Macronové shlukly, jako by byla nějaká „rocková hvězda“, napsal francouzský magazín Gala.

Ve čtvrtek 7. listopadu si Francouzi připomínali Den boje proti šikaně ve škole, hlavní patronkou tohoto dne se stala právě první dáma, která letos po sérii sebevražd mezi studenty vyhlásila boj proti šikaně. U této příležitosti Macronová navštívila pařížskou střední školu College Chaptal.

Bodyguardi bránili Macronovou před puberťáky

Tak vřelé přivítání zřejmě první dáma ale nečekala, sotva vstoupila na pozemek školy, začali se k ní sbíhat studenti. Rozjásaní puberťáci si s ní chtěli potřást rukou a odměnili ji potleskem. Reakci dětí natočil personální šéf týmu Macronové Tristan Bromet, který pak videa sdílel na svém instagramu.

První dáma dorazila v ležérním oblečení, v modrém saku a džínech, nebyla na ní znát žádná únava po dlouhém letu z Číny. Macronová působila svěže a mladistvě, mezi dětmi se podle francouzského tisku cítí „jako doma“. Z vřelého uvítání, kterého se jí ve škole dostalo, byla překvapená hlavně ochranka Macronové. Bodyguardi se snažili zadržet vlnu nadšených studentů, kteří se chtěli s první dámou pozdravit.

První dáma to s bojem proti šikaně myslí vážně

Macronová se nechala slyšet, že by jí nemohlo nic zabránit v tom, aby v tento den navštívila vybranou školu a přišla mezi studenty. Boji proti šikaně je podle vlastních slov „plně oddaná“. Letos v červnu společně s ministrem školství Jeanem-Michelem Blanquerem představila nový program na potírání šikany ve škole.

„Je tu jedna hlavní a zásadní nutnost, a to promluvit o šikaně. Pokud budeme mlčet, nic proti ní nezmůžeme,“ uvedla Macronová. „Byla jsem učitelka, mám zkušenost s tím, jak šikana ve škole probíhá. Setkala jsem i se stalkováním mezi studenty. Šikana a vše, co pod ni spadá, představuje obrovský problém,“ řekla v jednom z rozhovorů. Zmínila se také, že denně dostává dopisy od šikanovaných dětí, učitelů a zoufalých rodičů, a zavázala se, že v boji proti šikaně vytrvá.

Zobrazit celou diskusi