Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Macronová vytáhla sexismus. Po urážce si rýpla do prezidenta: „Ujíždí mu vlak“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. srpna 2019
18:50

První dáma Francie Brigitte Macronová (66) využila slavnostního otevření muzea Bitvy u Azincourtu k tomu, aby se vyjádřila k urážce, kterou jí uštědřil brazilský prezident Jair Bolsonaro (64), i k tomu, aby poděkovala Brazilcům a Brazilkám, kteří své sociální sítě zaplnili omluvnými vzkazy. „Časy se mění a ne všichni jsou schopni držet krok,“ prohlásila Macronová. Narážela na to, že Bolsonarův sexistický postoj k ženám je v současné době nepřijatelný, informoval deník The Telegraph.

Francouzský prezident Emmanuel Macron (41) si se svým brazilským protějškem už týden vyměňuje urážky, muži se nemůžou shodnout na tom, jak postupovat v otázce záchrany Amazonského deštného pralesa, který ničí rozsáhlé požáry. Bolsonaro ale v pondělí „přestřelil“, místo aby své urážky zamířil na Macronovu adresu, navezl se do jeho manželky.

Bolsonaro komentoval na facebooku montáž jednoho z uživatelů, na které je prezident Macron s manželkou Brigitte a Bolsonaro s manželkou Michelle (37). „Už rozumíš, proč Macron Bolsonara pronásleduje?“ stojí u obrázku. Brazilský prezident z ověřeného účtu napsal: „Neponižujte toho chlapíka, cha, cha, cha.“

Posměšný komentář brazilského prezidenta Bolsonara na adresu Macronovy manželky Brigitte Posměšný komentář brazilského prezidenta Bolsonara na adresu Macronovy manželky Brigitte | Facebook Rodrigo Andreaça

Macron jeho komentář označil „za extrémně hrubý a neomalený“ a sám přišel s ostrou kritikou. Nechal se dokonce slyšet, že doufá, že Brazílie bude mít brzy nového prezidenta, který bude kompetentní. Reakce Macronovy manželky byla mnohem „kulantnější“, francouzská první dáma využila prostoru, který dostala při otevření muzea v severní Francii.

Macronová: „Některé věci už není možné si dovolit“

Macronová během svého projevu nezmínila brazilského prezidenta jménem, ale všem bylo jasné, o kom a o čem Francouzka mluví. „Doba se mění, jsou ti, kteří jsou schopni držet krok. Pro ty mám jediný vzkaz: My, ženy jsme s vámi, a pánové, vy skoro všichni tomu rozumíte. Jsou tu ale tací, kteří se ještě nepřizpůsobili, snad to stihnou, než jim ujede vlak,“ prohlásila Macronová.

„Nejsem to jenom já, jsou to všechny ženy a dívky. Opakuji, časy se mění, některé věci už si prostě není možné dovolit a všichni si to musí uvědomit,“ první dáma si svými slovy, jejichž myšlenka byla jasná: Sexismus nebude nadále tolerován, vysloužila bouřlivý potlesk.

Tisíce omluv pro první dámu

„Brazilcům a Brazilkám bych chtěla říct jen dvě slova, protože vidím, že jsou tu kamery: muito obrigada,“ pokračovala Macronová, použila při tom portugalský výraz pro „mnohokrát děkuji“. Její díky patřilo tisícům Brazilcům a Brazilkám, kteří na twitteru sdíleli omluvy za chování svého prezidenta. Hashtag #DesculpaBrigitte, tedy „Promiň, Brigitte“, od pondělí zahlcuje twitter. Macronová se svěřila tisku, že ji solidarita Brazilců velmi dojala.

„Všem lidem Francie a hlavně panu prezidentovi a první dámě: Hluboce se omlouvám,“ svou omluvu na twitteru publikoval také celosvětově oblíbený brazilský spisovatel Paolo Coelo, autor románu Alchymista. „Jsem Brazilka a stydím se za svého prezidenta, #PromiňBrigitte,“ psaly ženy ve svých příspěvcích. „Prezident Bolsonaro by se měl omluvit, stydím se, #PromiňBrigitte,“ opakovalo se na twitteru.

„Prezident nemluví za nás za všechny, stydím se za jeho chování a prosím o odpuštění. Bolsonaro reprezentuje nenávist, homofobii, rasismus a sexismus, to nejsou naše hodnoty. Odpusťte nám, stydíme se. Jste skvělá žena, Brazílie vás miluje a stojí za vámi, #PromiňBrigitte,“ komentovali další uživatelé twitteru.

Záchrana pralesa závisí na sporu prezidentů

Macron po jednání skupiny G7 oznámil, že státy jsou připravené Brazílii poskytnout 465 milionů korun, Bolsonaro peníze původně nepřijal. Jeho vláda nyní tvrdí, že by přece jen finanční pomoc uvítala, brazilský prezident má ale dva zásadní požadavky: Macron se mu musí omluvit a Brazílie bude mít ale plnou kontrolu nad tím, jak poskytnuté prostředky využije.

Zobrazit celou diskusi