Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump se chlubí schůzkou s Putinem a Si Ťin-pchingem. Kreml o setkání mlčí

Autor: ČTK, for - 
13. května 2019
21:45

Setkání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem potvrdil americký prezident Donald Trump novinářům v Bílém domě během pondělních rozhovorů. K setkání by mělo dojít na červnovém summitu skupiny velkých ekonomik G20 v japonské Ósace. Kreml ale ve stejný den uvedl, že o setkání hlav států se dosud nejedná.

 

Hlavní Putinův poradce v otázkách zahraniční politiky Jurij Ušakov v Moskvě řekl, že Washington o přípravu rusko-amerického summitu Moskvu nepožádal. „Žádnou žádost jsme nedostali,“ citovala Ušakova agentura TASS. Ruská média o ósacké schůzce prezidentů spekulují, podle pondělního vydání listu Kommersant je jednání naplánováno na 28. nebo 29. června.

Čínský prezident Si Ťin-pching se se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem již setkal. Čínský prezident Si Ťin-pching se se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem již setkal. | Reuters

Putin se v úterý v jihoruském letovisku Soči setká s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, který přijede v nynější funkci do Ruska poprvé. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov oznámil, že rozhovory se mají soustředit na zachování jaderné smlouvy s Íránem a na budoucnost rusko-amerických odzbrojovacích dohod.

Zatím jediné širší jednání Trumpa s Putinem se uskutečnilo loni v červenci v Helsinkách, několikrát se ale prezidenti setkali na okraj mezinárodních konferencí. Před deseti dny Trump s Putinem hovořil půldruhé hodiny telefonicky.

Se Si Ťin-pchingem bude podle očekávání amerických novinářů Trump v Ósace jednat hlavně o celní válce a nové obchodní smlouvě, která je podle dnešního prezidentova prohlášení z 95 % hotová. Americký prezident v pondělí také uvedl, že by jednání s jeho čínským protějškem v Japonsku mohlo být „plodné“.

Zobrazit celou diskusi