Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maduro přichází o armádu: Za hranice mu prchlo už 300 vojáků, další se chystají

Autor: ČTK, FiM - 
26. února 2019
19:50

Od sobotního dne z Venezuely zběhlo do sousední Kolumbie již téměř tři sta vojáků, konkrétní počet se zatím ustálil na 274 „Madurových mužích“. Informaci v úterý přinesla kolumbijská média s odvoláním na kolumbijský migrační úřad. Další asi desítka členů venezuelské armády uprchla od soboty do Brazílie. Vojáci uznali za hlavu své země opozičního lídra a předsedu parlamentu Juana Guaidóa, stejně jako to od ledna udělalo už více než 60 zemí, včetně USA.

„Mnozí opustili Venezuelu i se svými rodinami, protože se bojí represí (režimu prezidenta Nicoláse Madura),“ citoval v úterý kolumbijský tisk místní migrační úřad. Deník El Tiempo také uvedl, že venezuelská armáda má kolem 100.000 členů a že od roku 2017 dezertovalo už na 4000 vojáků.

Nejnovější útěky z venezuelské armády odstartovali v sobotu časně ráno místního času čtyři vojáci, kteří se dvěma obrněnými vozy prorazili zábrany na hranici s Kolumbií. Nejprve způsobili paniku, posléze je místní nadšeně vítali a objímali.

Zátarasy na hranicích s Kolumbií i Brazílií nechal postavit prezident Maduro, aby zabránil vstupu humanitární pomoci do Venezuely. Dodávky potravin a léků se do země snažila dostat venezuelská opozice kvůli ekonomické krizi, s níž se země potýká už několik let a za niž podle části analytiků z velké části může řízená hospodářská politika Madurovy vlády. Maduro ale pomoc odmítá s tím, že ji Venezuelané nepotřebují, a označuje ji za začátek vojenské intervence USA a Kolumbie.

Sobotní události na hranicích vyústily v násilí a pomoc se přes Madurem uzavřenou hranici nedostala. Někdo dokonce v sobotu na hranici zapálil kamion s humanitární pomocí. Podle serveru BBC Mundo mají násilnosti z části na svědomí takzvané colectivos, což jsou ozbrojené gangy civilistů, kteří za sociální výhody od režimu podporují Madura a při demonstracích násilně zasahují proti opozici. Víkendové události na hranicích Venezuely s Kolumbií a Brazílií si vyžádaly desítky zraněných a u brazilských hranic podle brazilské vlády i pět mrtvých. Neoficiální zdroje hovořily až o 25 mrtvých u brazilských hranic.

Napětí mezi venezuelskou opozicí a vládou se vyhrotilo minulý měsíc, když se během protivládních demonstrací šéf parlamentu Guaidó prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co poslanci označili za nelegitimní nový Madurův mandát s tím, že vzešel z loňských nesvobodných voleb. Ústavní krize v zemi ale trvá už od roku 2016, kdy Maduro po porážce své strany v parlamentních volbách začal s pomocí nejvyššího soudu označovat za nelegitimní veškerou legislativu přijatou parlamentem.

O situaci ve Venezuele má dnes od 21:00 SEČ na žádost USA jednat Rada bezpečnosti OSN. Spojené státy navrhují podle agentury EFE rezoluci s výzvou ke svobodným prezidentským volbám. Vetovat ji ale zřejmě bude Rusko a Čína, které podporují Madura. Moskva podle médií chystá vlastní návrh, v němž označuje dění ve Venezuele za vnitřní záležitost, do níž se nemají jiné státy vměšovat.

Pepicek1953 ( 27. února 2019 14:22 )

proč někteří vojáci prchají od Madura ví každý rozumný člověk,,amík ji naslibuje hory doly protože potřebuje Venezuelské nerostné bohatství a tak proto už jim ve spolupráci s Anglickou bankou zastavil přívod peněz co tam měla Veneuzela uschovaný ale amík je četník a naše vláda je ještě aktivnější a tak uvidíme jestli tam za čas bude takový binec jak u Poprošenka

Taurus70 ( 27. února 2019 06:50 )

Cesky novinar blbe mrkni na internet a pak tvor sva moudra at nejsi smesny sam sobe ,jde videt jak jste tady vygumovani tou vasi Zidobolsevickou propagandou😂😂😂😂😂

Pansy Nicholas ( 27. února 2019 00:09 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

cocumysvole ( 26. února 2019 22:30 )

Maduro se choval jako prase a jako prase ho zabijou. Lůzu nelze do nekonečna mořit a ničit. Jednou se zvednou když už nemají co ztratit a pak je zle. Měli by si z toho vzít poučení i jiní státníci kteří si myslí že jsou nadlidé. Žádnej strom neroste až do nebe.

Zobrazit celou diskusi