Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dva mrtví, stovky zraněných. Venezuelané se chtěli dostat k jídlu a lékům, zasáhla armáda

Aktualizováno -
24. února 2019
18:20
Autor: ČTK, nkov - 
24. února 2019
11:28

Nejméně dva lidé zemřeli a zhruba tři stovky byly zraněny při sobotních zásazích venezuelské armády proti stoupencům opozice usilujícím o otevření hranic pro průjezd humanitární pomoci. Opoziční lídr Juan Guaidó, který se spolu se stovkami demonstrantů neúspěšně pokoušel přimět armádu ke vpuštění kamionů s potravinami a léky do země, požádal USA a další země, aby nechaly ve hře všechny možnosti pro odstavení prezidenta Nicoláse Madura od moci. Kolumbie uzavřela na 48 hodin všechny své hraniční přechody s Venezuelou.

Nejméně dvě osoby, včetně 14letého chlapce, byly podle agentury AFP v sobotu zabity při střetu domorodých aktivistů s bezpečnostními silami na brazilsko-venezuelské hranici. Španělský list El País s odvoláním na opoziční představitele a svědky uvedl, že mrtvých je až pět. 

Venezuelská armáda věrná Madurovi v sobotu odvrátila konvoje zahraniční pomoci z hranic s Brazílií a Kolumbií s pomocí slzného plynu a gumových střel. Nákladní vozy naložené americkými potravinami a léky pro Venezuelu se vrátily zpět do Kolumbie poté, co se opozičním příznivcům nepodařilo prolomit linie vojáků. Nejméně jeden z kamionů začal podle záběrů z místa hořet a lidé z něj narychlo vyndavali náklad.

Guaidó v sobotu oznámil, že jiný z vozů se úspěšně dostal na venezuelské území z Brazílie. Podle zpravodaje španělského deníku však spolu s dalším kamionem dojel pouze na neutrální území na hranicích, kde jej zastavili vojáci a dále nevpustili.

Maduro, kterého rozčílila podpora Guaidóa kolumbijskou vládou, pak oznámil, že přerušuje diplomatické styky s Kolumbií a diplomaté mají 24 hodin na opuštění země. Podle kolumbijských úřadů během soboty do země přešlo asi 60 členů venezuelských bezpečnostních sil.

Do Venezuely mířila také loď s humanitární pomocí z Portorika. Portorický guvernér Ricardo Rossello však nařídil lodi se vrátit poté, co venezuelská válečná loď hrozila, že zahájí na plavidlo palbu.

Hranice uzavřela i Kolumbije

Kolumbie uzavřela všechny své hraniční přechody s Venezuelou. Omezení má trvat 48 hodin. Během sobotních násilných potyček demonstrantů s venezuelskými pohraničníky vznikly škody vyžadující opravy, informovaly kolumbijské úřady.

Kvůli uzávěře hraničních přechodů musí stoupenci venezuelské opozice přerušit své snažení o otevření hranic do Venezuely pro průjezd humanitární pomoci, která je momentálně uskladněná v pohraničním městě Cúcuta. Venezuelskou stranu hranice nechal prezident Nicolás Maduro uzavřít již v pátek.

Kolumbijská hlava státu Iván Duque dnes navštívila hraniční most Simóna Bolívara u Cúcuty. „(Madurova) diktatura před světem zpečetila svou morální i diplomatickou porážku,“ řekl Duque s odkazem na blokování humanitární pomoci venezuelským režimem. 

Počínání Madurových vojáků na hraničním přechodu označil Duque za „barbarství“

Venezuelský opoziční vůdce Juan Guaidó se v pondělí v Bogotě setká s americkým viceprezidentem Mikem Pencem a ministry zahraničí vlád latinskoamerických zemí sdružených v takzvané Limské skupině, aby projednali další postup vůči Madurovu režimu.

Do Bogoty zavítá viceprezident USA

Pondělní schůzka Pence s Guaidóem má být signálem podpory opozičnímu vůdci po víkendovém násilí, které by podle agentury Reuters mohlo přimět Spojené státy zavést nové sankce vůči Madurově vládě. Pence cestuje do Bogoty na setkání regionálních lídrů, kteří uznávají Guaidóa za legitimního vůdce Venezuely.

„Dnešní (sobotní) události mě přiměly k rozhodnutí: formálně navrhout mezinárodnímu společenství, že musíme mít na stole všechny možnosti k zajištění svobody v naší zemi,“ napsal Guaidó na twitteru. O případných přímých zásazích proti Madurovi, který má podporu Ruska či Číny, dosud zahraniční země veřejně nehovořily, ačkoli bezpečnostní poradce Donalda Trumpa John Bolton nechtěl tuto možnost vyloučit.

Guaidó, který je od ledna předsedou parlamentu, se při demonstraci 23. ledna prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový prezidentský mandát Madura s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Uznalo jej na 50 amerických a evropských zemí včetně USA.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, za kterou je podle analytiků z velké části zodpovědná Madurova vláda a její socialistická hospodářská politika. V zemi chybějí i základní potraviny a léky. Maduro však popírá, že by v zemi byl nedostatek potravin a léků, a tvrdí, že pomoc má podkopat jeho vládu.

Video  Venezuelský prezident Maduro hoduje ve slavné restauraci, zatímco lidé v jeho zemi trpí hladem  - Instagram.com
Video se připravuje ...

Pepicek1953 ( 25. února 2019 14:15 )

kdyby se tam amíci přestali vměšovat tak tam byl a je klid,velice mě mrzí že i Zeman podporuje někoho jiného než Madura zřejmě tam chce vyzkoušet jak by to dopadlo kdyby se tady u nás najednou laciný Drahoš prohlásil prezidentem protože to vypadá že to Miloš nezvládá,,hsem zvědav co by plkal potom

Taurus70 ( 24. února 2019 13:25 )

Demonstranti vypadaji opravdu podvyzivene a hladove stejne jako migranti ze Syrie a Afriky,bezte uz s tou propagandou do prd...,Americanum jde jen o ropu to je cele😠😠💩💩

monsegur ( 24. února 2019 12:22 )

Draze vydělané dolary!

a-z- ( 24. února 2019 12:06 )

Autobusák má strach, že když se nažerou, tak si nebudou mít čím utřít zádel.

Zobrazit celou diskusi