Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér rád operuje, prezident jezdí rallye. Putin i přes pád na hokeji zvládá vše

  • Autor: Darina Jíchová - 
    13. 5. 2019
    05:55

    Svůj volný čas každý rád tráví po svém, to platí i o světových politicích. Jejich koníčky jsou většinou stejné jako hobby běžných lidí, například indický premiér Naréndra Módí rád fotí a ruský prezident Vladimir Putin si vždycky najde čas na ryby. Jiní mají trochu extrémnější zájmy: turkmenský prezident Gurbanguly Berdimuhamedow miluje rallye a sám závodí, premiér Bhútánu Lotay Tshering zas každou volnou chvilku tráví na operačním sále a indonéský prezident Joko Widodo občas na motorce předvádí kousky hodné akčních hrdinů.

  • 1.Z doktora se stal premiérem

    Bhútánský premiér Lotay Tshering se ani ve vysoké politice nehodlá vzdát své vášně. Než se stal předsedou vládou, byl věhlasným chirurgem. Ani ve svém nabitém programu nezanevřel na své původní poslání. „Rád operuju,“ řekl Tshering. Na operačním sálu tráví své volné víkendy.

    „Někdo hraje golf, někdo střílí z luku, já operuju,“ sdělil Tshering agentuře AFP. „Úplně se u toho odreaguju, budu operovat až do smrti,“ dodal. Funkce premiéra se ujal loni na podzim a stal se tak třetím demokratickým vůdcem v historii země poté, co Bhútán přešel z absolutní monarchie na demokratické vedení.

  • 2.„Frajer“ na motorce

    Indonéský prezident Joko Widodo (57), který si říká Jokowi, na sebe strhl pozornost, když během slavnostního zahájení osmnáctých Asijských her vjel na motorce. Na stroji objel podium, předvedl pár „triků“ a následně zamířil na své místo do hlediště. Jeho kousek se okamžitě stal senzací internetu. Některé manévry byly tak dramatické, že lidé spekulovali, zda motorku neřídil kaskadér.

    Indonéský prezident Joko Widodo na Asijských hrách. Indonéský prezident Joko Widodo na Asijských hrách. | Reuters

    Widodo je také známý svou láskou k hudbě, především pak k metalu. Do Indonésie dokonce před několika lety pozval skupinu Metalica. V kondičce se udržuje během, každé ráno si dává „kolečko“ kolem prezidentského paláce, věnuje se rovněž lukostřelbě.

  • 3.Diktátor za volantem

    Autoritářský prezident Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedov dává přednost trochu drsnějším zálibám. Libuje si hlavně ve střelbě, jak se střílí a bojuje s nepřítelem, názorně ukázal i svým šéfům silového rezortu. Berdymuhamedov své umění může doložit i několika tituly, v 70. letech se stal šampionem v řeckořímských zápasech a právě ve střelbě. Dodnes se věnuje karate a taekwondu.

    Vládce Turkmenistánu se předvedl v roli Terminátora Vládce Turkmenistánu se předvedl v roli Terminátora | reprofoto YouTube

    Berdymuhamedov rovněž miluje rychlá auta, vyhrál například kvalifikaci do mezinárodního rallye. Do závodu se přihlásil spontánně, když zjistil, že jeho vůz BMW splňuje všechny podmínky soutěže. Diktátor má ale i klidnější hobby, rád zpívá – jednou dokonce zapěl ódu na svého oblíbeného koně. Občas se objeví i za DJ pultem. Berdymuhamedov je také vášnivý cyklista a žokej.

  • 4.Fyzik v čele státu

    Arménský prezident Armen Sarkisjan sebe i ostatní ve volných chvílích baví fyzikou. Sarkisjan, který se před rokem stal novou arménskou hlavou státu, je vystudovaný fyzik a kolega jednoho z vůbec nejznámějších vědců světa, Stephena Hawkinga. Teorii relativity nebo kvantové fyziky se nebojí vytáhnout ani na generálním shromáždění OSN. Loni v září pomocí nich vysvětloval například politiku Donalda Trumpa.

    Arménský prezident Armen Sarkisjan. Arménský prezident Armen Sarkisjan. | Reuters

    Sarkisjan si rovněž užívá všelijaké slovní hříčky, rád si zahraje počítačovou hru Wordtris, jejímž je spoluautorem a která je založená na modelu své slavnější „starší sestry“, hry Tetris.

  • 5.Milovník techniky a poezie

    Indický premiér Naréndra Módí holduje józe, to předvedl i v krátkém videu na twitteru, ve kterém s lidmi sdílel svůj denní rituál. Jeho obrovskou vášní je ale fotografování a poezie. Uspořádal už několik výstav svých snímků, básně píše také, ale spíše jen „do šuplíku“.

    Indický premiér Nárendra Módí Indický premiér Nárendra Módí | Profimedia.cz

    Blízcí na Módího prozradili, že v posledních letech propadl technologii, a to hlavně chytrým telefonům, chytrým hodinkám a samozřejmě sociálním sítím. Nemine prý hodina, aby premiér nezkontroloval, co se děje na twitteru.

    Video  Indický premiér a jeho cvičební video se stali hitem internetu  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 6.Všeuměl Putin

    Ruský prezident Vladimir Putin se rád chlubí svými schopnostmi, zvolenými volnočasovými aktivitami chce většinou zdůraznit svou maskulinitu. Proto se často nechává zvěčnit, jak na Sibiři do půl těla vysvlečený chytá ryby nebo kluše na koni. Ze sportů Putin preferuje hokej, rád se předvádí také na tatami, plavání ho podle vlastních slov uklidňuje.

    Putin na rybolovu Putin na rybolovu | Reuters

    V pátek však Putin skončil na kolenou. Po hokejové exhibici, ve které nastřílel sám osm či více gólů, totiž při závěrečné děkovačce přehlédl červený koberec, který mezitím na ledě rozvinuli. A skončil na kolenou. Při pádu si nepošramotil tělo, ale pouze své ego, rychle se však oklepal a pokračoval v čestném kolečku.

Zobrazit celou diskusi